Sants de la Pedra (1) - Parròquia dels Sants de la Pedra de Carpesa - VALÈNCIA - COMUNITAT VALENCIANA

(Referència 3050)

Localització Sala de les Campanes
Diàmetre 56
Altura del bronze 46
Vora 6
Pes aproximat 102
FonedorROSAS, JAIME; MORENO, VICENTE
Any fosa 1906
Descripció La campana compta amb la següent inscripció al terç: "# SANTOS MARTIRES ABDON Y SENENT AÑO 1906 # #". En ella indica la advocació a la que està dedicada, els Sants de la Pedra i la data de fosa. En en la data, correctament, deurien haver posat: "AÑO".
Anses (Anses decorades amb caps de lleó)
Espatlla (H) (sanefa d'estreles i decoracions vegetals)
Terç (T) (2 cordons) /
"# SANTOS MARTIRES ABDON Y SENENT AÑO 1906 # #" /
(2 cordons)
Mig (M) (00) (Creu rodejada d'estrelles)
(03) (Psique i Eros)
(06) (sants de la Pedra)
(09) Psique i Eros)
Mig peu (MP) (3 cordons)
Peu (2 cordones)
Tocs tradicionals de campanes Es voltejava des de la mateixa Sala de les Campanes. Possiblement es repicara des dels peus de la torre per mitjà d'una llarga corda unida al batall.
Tocs actuals de campanes Volteja i repica automàticament.
Truja Fusta 2001 Técnica y Artesanía.
Estat original Abans de la mecanització dels anys 70 comptava amb truja de fusta de perfil tradicional valencià. Possiblement disposava d'una llarga corda unida al batall per repicar-la des dels peus de la torre.
Estat anterior Es trobava en regular estat de conservació, ja que comptava amb truja de ferro de la casa Manclús. Estava mecanitzada amb motor de vol continu i electromall trifàsic. Disposava d'un sistema de mig vol per tocar a difunt.
Estat actual Es troba en bon estat de conservació, instal·lada a una de les finestres de la Sala de les Campanes amb truja de fusta de perfil tradicional valencià. Està mecanitzada amb motor d'impulsos i electromall monofàsic. Té un batall amb soquet, lligat i reforçat amb cable de seguretat.
Mecanismes de toc (03) Ballesta, (09) motor d'impulsos, electromall monofàsic
Intervencions Aquesta és una de les campanes del conjunt que es va fondre en l'any 1906. No indiquen les inscripcions el nom dels autors, no obstant, els elements epigràfics (creu, decoracions i la tipologia de la lletra) remeten a les campanes foses pels campaners Jaime Roses i Vicente Moreno, que per eixos anys comptaven amb una indústria dedicada a la fosa de campanes a la ciutat de València. La campana es va dedicar als Sants de la Pedra.

Entorn als anys 1970 la foneria de Salvador Manclús del Grau de València va mecanitzar el conjunt de campanes. La truja original de fusta va ser canviada per altra de ferro, instal·lant un motor de vol continu i electromall trifàsic. En 2012 va ser restaurada per 2001 Técnica y Artesanía, que la va baixar de la torre per traslladar-la als tallers de restauració. El bonze va ser netejat per dins i per fora, canviant la truja de ferro per altra de fusta de perfil tradicional valencià. En desembre del mateix any va tornar a la torre, quedant mecanitzada amb motor d'impulsos i electromall monofàsic. El batall va ser canviat per altre nou, lligat i reforçat amb cable de seguretat.
Protecció Protecció genèrica al trobar-se en un immoble protegit (Bé de Rellevància Local). En conseqüència les intervencions en les campanes han de ser comunicades a la Direcció General del Patrimoni Cultural Valencià adjuntant el projecte prèviament a l'inici dels treballs.
Valoració En cas de trencament només pot ser soldada. Pot ser reemplaçada per una rèplica.
Instal·lació La instal·lació és tradicional. Els mecanismes han de preservar els tocs locals i no impedir els tocs manuals.

Autors

 • MOLLÀ i ALCAÑIZ, Salvador-Artemi (1997)
 • LLOP i BAYO, Francesc (18-11-2006)
 • ALEPUZ CHELET, Joan [Documentació de la campana] (28-04-2015)
Editor ALEPUZ CHELET, Joan
Actualització 05-01-2016
34 Fotos
 • Tornar cap enrere
 • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
  Campaners de la Catedral de València
  © Campaners de la Catedral de València (2020)
  campaners@hotmail.com
  : 23-09-2020
  Convertir a PDF