Sant Antoni de Pàdua, de l'Albat (2) - Parròquia de Sant Joan Baptista - MANISES (COMUNITAT VALENCIANA)

(Referència 3034)

Localització Sala de les Campanes
Diàmetre 73
Altura del bronze 60
Vora 8
Pes aproximat 225
FonedorROSES, HERMANOS (SILLA)
Any fosa 1940
Descripció En primer lloc, la campana compta amb la següent inscripció llatina al terç: "# SANCTE ANTONI ORA PRO NOBIS". Aquesta es pot traduir com: "SANT ANTONI PREGA PER NOSALTRES". En ella hi ha una aclamació dirigida a Sant Antoni de Pàdua, que deriva de les Lletanies dels Sants. Aquesta és una de les súpliques més solemnes de l'Església Católica i molt difosa entre la religiositat popular. Al mig té la marca de fàbrica, element habitual a les campanes industrials: "FUNDICION / DE / CAMPANAS / DE / ROSES HNOS / SILLA (VALENCIA) ". Finalment al mig peu indica el nom del poble i la data de fosa: "# # MANISES ANNO 1853 #". Aquesta la podem traduir per: "MANISES ANY 1953".

Les inscripcions semblen procedents d'una campana més antiga, fosa l'any 1853 i copiades a la nova. El nom del poble és un afegit. El fet d'indicar-ho està relacionat amb la destrucció de campanes durant la Guerra Civil (1936-1939), quan centenars de bronzes es retiraren dels campanars sense cap control ni inventari. Per no indicar les inscripcions el lloc d'origen, la majoria no es pogueren recuperar, per tant acabada la Guerra a les noves campanes es va afegir el nom del poble, per poder-les recuperar si es repetia aquesta situació.
Espatlla (H) (cordó)
Terç (T) (2 cordons)
"# SANCTE ANTONI ORA PRO NOBIS"
(2 cordons)
(02) (04) (08) (10) (decoració vegetal)
Mig (M) (00) (Creu)
(03) (marca de fàbrica) "FUNDICION / DE / CAMPANAS / DE / ROSES HNOS / SILLA (VALENCIA)"
(06) (Sant Antoni de Padua)
(09) (Anagrama de Jesús en llatí) "JHS"
Mig peu (MP) (2 cordons)
"# # MANISES ANNO 1853 #"
(2 cordons)
Peu (3 cordons)
Tocs tradicionals de campanes Es repicava des dels peus del campanar per mitjà d'una llarga corda unida al batall. Voltejava des de la mateixa Sala de les Campanes.
Tocs actuals de campanes Repica i volteja automàticament.
Truja truja de fusta que substitueix a una de ferro Manclús vella
Estat original La campana va ser dotada en el moment de la seua fosa amb una truja de fusta de perfil tradicional valencià. Disposava de cigonyal per voltejar. Segurament disposaria a més d'una llarga corda unida al batall per repicar-la des dels peus de la torre.
Estat anterior Des de la mecanització de 1956 estava instal·lada amb truja de ferro de la casa Manclús. Comptava amb motor de vol continu i electromall trifàsic.
Estat actual Es troba en bon estat de conservació, instal·lada a una de les finestres de la Sala de les Campanes. Disposa de truja de fusta de perfil tradicional valencià. Està mecanitzada amb motor d'impulsos i electromall monofàsic, disposant a més de ballesta per al toc manual. Compta amb batall lligat i reforçat amb cable de seguretat.
Mecanismes de toc (03) ballesta, (09) motor d'impulsos i eletromall monofàsic.
Intervencions Com hem indicat, la campana sembla resultat de la refosa d'una més antiga, datada de l'any 1853, que es deuria trencar entorn a 1940. Tot i no indicar la data, sembla adequat datar-la al 1940, quan es va fondre la Mitjana. A més la presència de la marca de fàbrica de la foneria Hermanos Roses de Silla, indica que no es va fer amb anterioritat a 1939, ja que la foneria va estar fins eixe any ubicada a la ciutat de València. Per tal d'efectuar la benedicció es va preparar un entarimat a la porta de l'església. Després es pujaren les dos campanes a la torre, dotant-les de truja de fusta.

L'any 1956 va ser mecanitzada per la casa Manclús. La truja de fusta va ser canviada per altra de ferro i es va instal·lar un motor de vol continu i electromall trifàsic per tal de tocar automàticament. En el 2002 amb motiu de la restauració de la torre, el conjunt de campanes es va baixar del campanar. El bronze es va netejar i dotar de nova truja de fusta. Abans de ser pujat al campanar va participar amb la resta de campanes a una mostra de tocs a la Fira de Silla amb motiu de les festes de Sant Sebastià de l'any 2003. També va participar a una segona mosta, aquesta a Manises, amb motiu de la benedicció de les obres de restauració del campanar i les campanes. Finalment va quedar ubicada a la seua finestra habitual, instal·lada amb motor d'impulsos i electromall monofàsic. La restauració va estar a càrrec de 2001 Técnica y Artesanía amb subvenció de la Generalitat Valenciana.
Protecció Protecció genèrica al trobar-se en un immoble protegit (Bé de Rellevància Local). En conseqüència les intervencions en les campanes han de ser comunicades a la Direcció General del Patrimoni Cultural Valencià adjuntant el projecte prèviament a l'inici dels treballs.
Valoració Campana interessant. Pot refondre's en cas de trencament després de documentar-la.
Instal·lació La instal•lació és original cal conservar-la per protegir la sonoritat i altres valors culturals. Qualsevol mecanització haurà de conservar aquestes qualitats, reproduir els tocs tradicionals i permet
Notes
 • Exposada en la Fira de Sant Sebastià de Silla (17 al 19/01/2003)
 • Autors de la documentació

  • LLOP i BAYO, Francesc; MARTÍN NOGUERA, Francesc Xavier (14-10-2002)
  • ÁLVARO MUÑOZ, Mari Carmen; LLOP i BAYO, Francesc (18-07-2007)
  • ALEPUZ CHELET, Joan [Documentació de la campana] (06-05-2015)
  Editor ALEPUZ CHELET, Joan
  Actualització 16-04-2016
  29 Fotos
 • Tornar cap enrere
 • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
  Campaners de la Catedral de València
  © Campaners de la Catedral de València (2021)
  campaners@hotmail.com
  : 23-01-2021
  Convertir a PDF