Tiplet (1) - Parròquia de Sant Joan Baptista - SANT JOAN DE MORÓ (COMUNITAT VALENCIANA)

(Referència 2997)

Localització Sala de les campanes
Diàmetre 42
Pes aproximat 43
FonedorPALLÉS I ARMENGOL, BUENAVENTURA
Any fosa 1886
Descripció La campana presenta diversos cordons al terç i una garlanda. Al mig trobem la marca de fàbrica, element habitual a les campanes foses industrialment: "BARCELONA / 1886 / FCA DE BUENAVENTURA PALLES Y ARMENGOL.". També té una imatge de Sant Joan amb un text habitual a la filactèria que hi ha al bastó: "ECCE AGNUS DEI". Aquesta es tradueix així: "AQUEST ÉS L'ANYELL DE DÉU". És una aclamació que forma part de l'ordinari del missal i que està inspirada a un passatge de l'evangelista Joan en el que narra la trobada de Joan el Baptista amb Jesús (Jn 1, 29).
Terç (T) (3 cordons)
(cordó)
(garlanda)
(cordó)
Mig (M) (03) (marca de fàbrica) "BARCELONA / 1886 / FCA DE BUENAVENTURA PALLES Y ARMENGOL."
(09) (Sant Joan Baptista amb la filactèria) "ECCE AGNUS DEI"
Mig peu (MP) (3 cordons)
Peu (cordó)
Tocs actuals de campanes Volteig automàtic.
Truja Ferro Manclus nova
Estat actual La campana està instal·lada a una de les finestres de la sala de les campanes amb truja de ferro de la foneria Manclús nova i mecanitzada amb motor de vol continu. Les anses són postisses i el batall no està ni lligat ni reforçat amb cable de seguretat.
Mecanismes de toc (03) motor de vol continu
Intervencions Durant la dècada dels anys 90 la foneria de Salvador Manclús del Grau de València la va mecanitzar amb motor de vol continu.
Propostes La instal·lació actual no afavoreix la conservació de la campana ni té cap vinculació amb la tradició local, per tant devia ser restaurat el conjunt. La campana s'ha de baixar del campanar per netejar-la per dins i per fora, canviant la truja de ferro per altra de fusta de perfil tradicional valencià. El motor s'ha de canviar per altre d'impuls que permeta el toc manual i imite la forma tradicional de tocar. Finalment cal canviar el batall per altre amb cable de seguretat i lligat.
Protecció Protecció genèrica al trobar-se en un immoble protegit (Bé de Rellevància Local). En conseqüència les intervencions en les campanes han de ser comunicades a la Direcció General del Patrimoni Cultural Valencià adjuntant el projecte prèviament a l'inici dels treballs.
Valoració En cas de trencament només pot ser soldada. Pot ser reemplaçada per altra campana.
Instal·lació La instal•lació ha segut substituïda i cal reconstruir-la per restaurar els valors sonors i culturals de l´instrument, així com els tocs tradicionals.
Notes

Autors de la documentació

 • MOLLÀ i ALCAÑIZ, Salvador-Artemi (01-01-1997)
 • ALEPUZ CHELET, Joan; SARRIÓ ANDRÉS, Pau M [Documentació de la campana] (05-07-2016)
Editor ALEPUZ CHELET, Joan
Actualització 14-06-2020
5 Fotos
 • Tornar cap enrere
 • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
  Campaners de la Catedral de València
  © Campaners de la Catedral de València (2023)
  campaners@hotmail.com
  Actualització: 27-01-2023
  Convertir a PDF