Mare de Déu del Rosari i Santa Bàrbera (3) - Parròquia de la Mare de Déu de Lepanto de Castellar - VALÈNCIA - COMUNITAT VALENCIANA

(Referència 2985)

Localització Sala de les Campanes
Diàmetre 83
Altura del bronze 72
Vora 3
Pes aproximat 331
FonedorROSES, JAIME
Any fosa 1885
Descripció Compta la campana amb aquesta inscripció, referent a les dedicacions de la campana i l'any de fundició: "MARIA DEL ROSARIO Y Sn TABARBARA ANO 1885", que correctament seria: "MARIA DEL ROSARIO Y SANTA BARBARA AÑO 1885".
Anses Anses amb decoracions animals
Terç (T) (garlanda de triangles)
(2 cordons)
"MARIA DEL ROSARIO Y Sn TABARBARA ANO 1885"
(2 cordons)
Mig (M) (00) (Creu amb pedestal)
(06) (Motiu eucarístic rodejat per una torre, pardal i lleó)
Mig peu (MP) (5 cordons)
Peu (2 cordons)
Tocs tradicionals de campanes Seria repicada des del peu de la torre mitjançant llarges cordes i voltejada des de la mateixa Sala de les Campanes.
Tocs actuals de campanes Els tocs són exclusivament automàtics.
Truja Ferro Manclús Vella
Estat original Fins la seua mecanització comptaria amb una truja de fusta de perfil valencià i mecanismes per al toc manual, com una ballesta.
Estat actual Es trova en regular estat de conservació, amb truja de ferro i mecanitzada amb motor d'impulsos i electromall. Seria recomanable la restauració de la campana per reposar la truja de fusta, mecanitzant-la amb un motor d'impulsos. A més compta amb dos peces per equilibar el contrapés al capçal.
Mecanismes de toc (03) Motor de vol continu, electromall.
Intervencions La campana va ser fosa en 1885 i segurament es tracte d'una obra de Jaime ROSES. Aquesta guarda punts en comú amb la campana de les hores de la mateixa parròquia, com el tipus de lletra utilitzada, els triangles o el motiu eucarístic, així com la seua disposició en la campana.

La casa Manclús es va encarregar de la mecanització, subsituïnt la truja de fusta per altra de ferro i mecanitzant la campana. La sucesora d'aquesta INDUSTRIAS MANCLÚS ha substituït posteriorment el electromall.
Protecció Protecció genèrica al trobar-se en un immoble protegit (Bé de Rellevància Local). En conseqüència les intervencions en les campanes han de ser comunicades a la Direcció General del Patrimoni Cultural Valencià adjuntant el projecte prèviament a l'inici dels treballs
Valoració En cas de trencament només pot ser soldada. Pot ser reemplaçada per una rèplica.
Instal·lació La instal•lació ha segut substituïda i cal reconstruir-la per restaurar els valors sonors i culturals de l´instrument, així com els tocs tradicionals.

Autors

 • MOLLÀ ALCAÑIZ, Salvador-Artemi (01-01-1997)
 • ALEPUZ CHELET, Joan (20-12-2013)
Editor ALEPUZ CHELET, Joan
Actualització 09-07-2016
13 Fotos
 • Tornar cap enrere
 • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
  Campaners de la Catedral de València
  © Campaners de la Catedral de València (2020)
  campaners@hotmail.com
  : 11-08-2020
  Convertir a PDF