D´hores (B) - Parròquia de Sant Martí Bisbe - ALCÀSSER (COMUNITAT VALENCIANA)

(Referència 2984)

Localització Tercer cos del campanar
Diàmetre 87
Pes aproximat 381
FonedorROSES, JAIME
Any fosa 1882
Descripció Té dos de les anses decorades. Al terç disposa d'una garlanda amb triangles decorats i una inscripció amb l'advocació a la qual està dedicada, el nom del fonedor i l'any de la campana: "▲SANTA BARBARA ME HIZO JAIME ROSAS AÑO 1882". També al mig té una creu amb pedestal i l'escut municipal.
Anses Anses decorades
Terç (T) (sanefa amb triangles decorats)
(2 cordons)
"▲SANTA BARBARA ME HIZO JAIME ROSAS AÑO 1882" (sanefa amb triangles decorats)
(2 cordons)
Mig (M) (01) (escut del poble)
(07) (creu potenzada d´estrel.les) / (graffitti pintat amb la mateixa pintura verda de pintar la biga de ferro) "OME 1973"
Mig peu (MP) (3 cordons)
Peu (2 cordons)
Tocs tradicionals de campanes Tocs exclusivament horaris (hores).
Tocs actuals de campanes Conserva els usos tradicionals.
Truja biga de ferro
Estat original Estava situada al primitiu remat del campanar i tenia una maça horària que colpejava a un punt diferent del que ho va fer després.
Estat actual Està situada al tercer cos del campanar, sobre la campana de les hores. Penja d'una biga de ferro i està mecanitzada amb electromall monofàsic. Conserva alguns accessoris de la maça horària que tenia anteriorment.
Mecanismes de toc (08) electromall monofàsic
Intervencions La campana va ser fosa l'any 1882 per Jaime Rosas i per la seua forma és segur que des del principi estava destinada als tocs horaris. Hi ha documentades peces semblants obra del mateix fonedor a altres localitats properes com per exemple Castellar. Va ser restaurada per 2001 TÉCNICA Y ARTESANIA en gener de 2002 i mecanitzada amb electromall monofàsic.
Protecció Protecció genèrica al trobar-se en un immoble protegit (Bé de Rellevància Local). En conseqüència les intervencions en les campanes han de ser comunicades a la Direcció General del Patrimoni Cultural Valencià adjuntant el projecte prèviament a l'inici dels treballs.
Valoració En cas de trencament sols pot ser soldada. Pot ser remplaçada per altra campana.
Instal·lació La instal•lació és original cal conservar-la per protegir la sonoritat i altres valors culturals. Qualsevol mecanització haurà de conservar aquestes qualitats, reproduir els tocs tradicionals i permet
Notes La campana, de forma aproximadament romana, té una sonoritat especial. Les anses, tres, estan decorades amb carasses, i té batallera. Conserva restes dels mecanismes anteriors. Informació completada per LLOP i BAYO, Francesc; MARTÍN NOGUERA, Xavier (27/01/2002)

Autors de la documentació

 • MOLLÀ i ALCAÑIZ, Salvador-Artemi (01-01-1997)
 • LLOP i BAYO, Francesc; MARTÍN NOGUERA, Xavier (27-01-2002)
 • ALEPUZ CHELET, Joan; SARRIÓ ANDRÉS, Pau M [Documentació fotogràfica i actualització de la fitxa] (05-04-2017)
Editor ALEPUZ CHELET, Joan
Actualització 14-04-2020
14 Fotos
 • Tornar cap enrere
 • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
  Campaners de la Catedral de València
  © Campaners de la Catedral de València (2021)
  campaners@hotmail.com
  : 09-03-2021
  Convertir a PDF