Sant Roc (1) - Ermita de Sant Roc - CULLA (COMUNITAT VALENCIANA)

(Referència 2966)

Localització Espadanya
Diàmetre (en cm) 36
Pes aproximat (en quilos) 27
Any fosa 1864
Descripció La campana té en primer lloc la següent inscripció en llatí al terç: "✱✱✱✱✱SANCTE ✱ ROCHE ✱ ORA PRO NOBIS". Aquesta es tradueix al valencià així: "SANT ROC PREGA PER NOSALTRES". Aquesta senzilla oració deriva de les Lletanies dels Sants, una de les súpliques més solemnes de l'Església Catòlica i que es canta en determinades celebracions litúrgiques (Vetlla Pasqual i ordenacions sagrades) i també durant les rogatives i altres actes penitencials. Igualment és un text molt comú a la pietat popular. Al mig peu té altra inscripció amb la data de fosa, també en llatí: "✱ ANO / M D CCC L X IIII ✱". Aquesta, traduïda i amb la numeració aràbiga seria: "ANY 1864". Com és habitual "ANNO" apareix sols amb una "N", una errada comuna entre els fonedors.
Terç (T) (2 cordons)
"✱✱✱✱✱SANCTE ✱ ROCHE ✱ ORAPRONOBIS"
(2 cordons)
Mig (M) (00) (Creu amb pedestal)
Mig peu (MP) (cordó)
(00) "✱ ANO / M D CCC L X IIII ✱"
(cordó)
(cordó)
Peu (cordó)
Tocs tradicionals de campanes Sembla que tradicionalment la campana s'ha repicat de forma manual des de l'interior de l'ermita per mitjà de cordes o cables units al batall.
Tocs actuals de campanes Es toca com tradicionalment.
Truja Fusta de perfil tradicional local
Estat actual La campana conserva la instal·lació tradicional. Està ubicada a l'espadanya de l'ermita de Sant Roc amb truja de fusta de perfil tradicional local, diferent del valencià i altres perfils de pobles veïns, que es conserva en regular estat. Els eixos de gir estan fets amb una sola peça que es passa per les anses. Té un batall lligat i amb un cable enganxat per repicar-la des de l'interior de l'ermita.
Mecanismes de toc Cable al batall.
Intervencions Va ser fosa l'any 1864 per un campaner anònim, segurament pel trencament d'altra més antiga, amb destí a l'ermita de Sant Roc. Va ser beneïda i dotada amb truja de fusta. Possiblement els tirants que fixen la campana a la truja són un poc posteriors.
Propostes La instal·lació tradicional de la campana és quasi tan important com el mateix bronze, per tant es deu preservar al màxim i sempre restaurar. Sols s'admetrà en canvi de la truja o alguna de les seues parts si l'estat de conservació de les mateixes no garanteix l'estabilitat del conjunt. En cas de canvi o substitució es deuen fer les peces noves de forma igual a les canviades. No recomanem la mecanització de la campana.
Protecció Protecció genèrica al trobar-se en un immoble protegit (Bé de Rellevància Local). En conseqüència les intervencions en les campanes han de ser comunicades a la Direcció General del Patrimoni Cultural Valencià adjuntant el projecte prèviament a l'inici dels treballs.
Valoració En cas de trencament sols pot ser soldada. Pot ser remplaçada per un altra campana.
Instal·lació La instal•lació és original cal conservar-la per protegir la sonoritat i altres valors culturals. Qualsevol mecanització haurà de conservar aquestes qualitats, reproduir els tocs tradicionals i permetre els tocs manuals.
Notes

Autors de la documentació

  • MOLLÀ i ALCAÑIZ, Salvador-Artemi [Primera presa de dades] (01-01-1997)
  • ALEPUZ CHELET, Joan [Documentació fotogràfica exterior i fitxa] (14-09-2014)
  • ALEPUZ CHELET, Joan; MARTÍNEZ TAMARIT, Pau [Documentació fotogràfica de la campana] (14-11-2020)
Editor de la fitxa ALEPUZ CHELET, Joan
Actualització 07-11-2021
15 Fotos
  • Fitxa reduïda (PDF)
  • Tornar cap enrere
  • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
    Campaners de la Catedral de València
    © Campaners de la Catedral de València (2024)
    campaners@hotmail.com
    Actualització: 25-04-2024
    Convertir a PDF

    Connectats: 93 Visitants: 93 Usuaris: 0