La grossa, Maria Rosa (3) - Parròquia de l'Assumpció de Maria - CATÍ (COMUNITAT VALENCIANA)

(Referència 2930)

Localització Sala de campanes
Diàmetre 122
Pes aproximat 1051
FonedorMAÑES, LUIS
Any fosa 1833
Descripció La campana té set anses. Seguidament, hi ha en el terç dos grups de dos cordons i dos garlandes de triangles decorats. Entre els cordons apareix una senzilla inscripció en espanyol: "ALABADO▲SEA EL▲SANTISIMO SACRAMENTO▲LUIS MAÑES MEYZO▲AÑO 1833►". Correctament caldria haver escrit: "ALABADO SEA EL SANTÍSIMO SACRAMENTO LUÍS MAÑEZ ME HIZO AÑO 1833". En el mig presenta dos cordons, una creu de calvari i una imatge de la Mare de Déu de la Seu de Xàtiva. Finalment, té cinc cordons en el mig peu i tres més en el peu.
Terç (T) (garlanda de triangles decorats)
(2 cordons)
"ALABADO▲SEA EL▲SANTISIMO SACRAMENTO▲LUIS MAÑES MEYZO▲AÑO 1833►"
(2 cordons)
(garlanda de triangles decorats)
Mig (M) (2 cordons)
(00) (creu de calvari)
(06) (Mare de Déu de la Seu de Xàtiva)
Mig peu (MP) (5 cordons)
Peu (3 cordons)
Tocs tradicionals de campanes Repic i volteig manual. Tocs horaris.
Tocs actuals de campanes Repic i volteig automàtic. Toca les hores.
Truja Ferro de S. Manclús Vella
Estat original Estava instal·lada amb truja de fusta de perfil tradicional local i dotada d'accessoris per al toc manual i els horaris.
Estat anterior Abans de l'any 2012 estava dotada amb la mateixa truja de ferro que té actualment i presentava una maça horària i motor de vol continu.
Estat actual Està instal·lada amb truja de ferro de la foneria Manclús en una de les finestres de la sala de campanes i mecanitzada amb motor d'impuls i electromall monofàsic. A més, presenta batall lligat i dotat amb cable de seguretat.
Mecanismes de toc Campana mecanitzada, motor de vol continu en (09), maça mecànica d´hores en (04)
Intervencions Dotada amb truja de ferro per la foneria Manclús entorn de 1970 o 1980. L'any 2012 es baixada del campanar per Industrias Manclus i netejat el bronze. La truja de ferro es va mantenir i mecanitzaren la campana amb motor d'impuls i electromall.
Propostes Cal canviar la truja de ferro actual per una nova de fusta i de perfil tradicional local.
Protecció Protecció genèrica al trobar-se en un immoble protegit (Bé de Rellevància Local). En conseqüència les intervencions en les campanes han de ser comunicades a la Direcció General del Patrimoni Cultural Valencià adjuntant el projecte prèviament a l'inici dels treballs.
Valoració Cal incoar expedient per incloure-la en l´Inventari General de Béns Mobles. En cas de trencament sols pot ser soldada. Pot ser remplaçada per un altra campana de distinta afinació.
Instal·lació La instal•lació ha segut substituïda i cal reconstruir-la per restaurar els valors sonors i culturals de l´instrument, així com els tocs tradicionals.
Notes Mossén Juan Puig en la seua "Historia Breve de la real villa de Cati" ens diu a la pàgina 123: " 1827. Campana mayor para la parroquia. Se había roto la campana mayor de la parroquia y el Ayuntamiento, formado por Nicolás Segarra, alcalde, Francisco Sanjuán, Bartolomé Roca y Pascual Sales, regidores, José Miralles, síndico personero y Tomás Masiá, diputados, acordaron en presencia de Luis Mañés, vecino del Mas de Las Matas, de oficio campanero, a los cinco días del mes de septiembre de 1827, que refundiera y volviera a hacer nueva, a sus costas, la campana mayor de unas 70 a 80 arrobas de peso, por la cantidad de 90 libras. El Ayuntamiento le costería todos los materiales necesarios para la fundición, sitio y cubierto, carpintero y hombres necesarios para desarmar y volver a armar el cubo de la campana, hierros, madera y cuerda necesaria para los andamios." Encara que continua l´escrit parlant de la desaparició de les 4 campanes en 1936, sembla un error, ja que al menys la gran, aquesta campana ara descrita és la mateixa que es va fondre en 1833 a Catí, i que possiblement es conservara a la guerra per a tocar les hores o tocar a alarma. (Xavier Martín Noguera 2003)

Autors de la documentació

 • MOLLÀ i ALCAÑIZ, Salvador-Artemi (01-01-1997)
 • MARTÍN NOGUERA, Francesc Xavier (2003)
 • ALEPUZ CHELET, Joan [Documentació fotogràfica i revisió de la fitxa] (24-09-2022)
Editor ALEPUZ CHELET, Joan
Actualització 24-03-2023
20 Fotos
 • Tornar cap enrere
 • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
  Campaners de la Catedral de València
  © Campaners de la Catedral de València (2023)
  campaners@hotmail.com
  Actualització: 09-06-2023
  Convertir a PDF