La grossa, Maria Rosa (3) - Parròquia de l'Assumpció de Maria - CATÍ (COMUNITAT VALENCIANA)

(Referència 2930)

Localització campanar
Diàmetre 122
Pes aproximat 1051
FonedorMAÑES, LUIS
Any fosa 1833
Terç (T) T: " ALABADO + SEA EL + SANTISIMO SACRAMENTO + LUIS MAÑES ME YZO + AÑO 1833 + " ; M: (00) (creu potenzada) (06) (Mare de Déu)
Truja Truja de ferro de S. Manclús
Mecanismes de toc Campana mecanitzada, motor de vol continu en (09), maça mecànica d´hores en (04)
Valoració Cal incoar expedient per incloure-la en l´Inventari General de Béns Mobles. En cas de trencament sols pot ser soldada. Pot ser remplaçada per un altra campana de distinta afinació.
Instal·lació La instal•lació ha segut substituïda i cal reconstruir-la per restaurar els valors sonors i culturals de l´instrument, així com els tocs tradicionals.
Notes Mossén Juan Puig en la seua "Historia Breve de la real villa de Cati" ens diu a la pàgina 123: " 1827. Campana mayor para la parroquia. Se había roto la campana mayor de la parroquia y el Ayuntamiento, formado por Nicolás Segarra, alcalde, Francisco Sanjuán, Bartolomé Roca y Pascual Sales, regidores, José Miralles, síndico personero y Tomás Masiá, diputados, acordaron en presencia de Luis Mañés, vecino del Mas de Las Matas, de oficio campanero, a los cinco días del mes de septiembre de 1827, que refundiera y volviera a hacer nueva, a sus costas, la campana mayor de unas 70 a 80 arrobas de peso, por la cantidad de 90 libras. El Ayuntamiento le costería todos los materiales necesarios para la fundición, sitio y cubierto, carpintero y hombres necesarios para desarmar y volver a armar el cubo de la campana, hierros, madera y cuerda necesaria para los andamios." Encara que continua l´escrit parlant de la desaparició de les 4 campanes en 1936, sembla un error, ja que al menys la gran, aquesta campana ara descrita és la mateixa que es va fondre en 1833 a Catí, i que possiblement es conservara a la guerra per a tocar les hores o tocar a alarma. (Xavier Martín Noguera 2003)
Editor MOLLÀ i ALCAÑIZ, Salvador-Artemi
Actualització 01-01-1997
1 Fotos
 • Tornar cap enrere
 • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
  Campaners de la Catedral de València
  © Campaners de la Catedral de València (2022)
  campaners@hotmail.com
  Actualització: 29-09-2022
  Convertir a PDF