Santa Bàrbera (4) - Parròquia de Sant Miquel Arcàngel - BURJASSOT (COMUNITAT VALENCIANA)

(Referència 2927)

Localització Sala de les Campanes
Diàmetre (en cm) 111
Altura del bronze 82
Vora 11
Pes aproximat (en quilos) 792
FonedorROSAS, RAMON Y ROSAS, DOMINGO
Any fosa 1827
Descripció La campana porta en el terç la següent epigrafia: "SANCTA *BARBARA*ORA*PRO*NOBIS*ANO*1827", que correctament escrita seria: "SANCTA BARBARA ORA PRO NOBIS ANNO 1827", i que es por traduir com: "SANTA BÀRBERA PREGUEU PER NOSALTRES ANY 1827". Es tracta de una expressió procedent de la Letania dels Sants per demanar la protecció de la santa.

Al mig trovem el nom dels autors: "RAMON* / ROSAS* /YDOMIN / GOROSAS / MEHICIE /RON***". Correctament escrit seria:"RAMON ROSAS Y DOMINGO ROSAS ME HICIERON". Els fonedors son membres de la familia ROSES, que en aquells anys signaven les campanes com "ROSAS".
Terç (T) (2 cordons)
"SANCTA *BARBARA*ORA*PRO*NOBIS*ANO*1827"
(09) (cenefa vegetal)
(2 cordons)
Mig (M) (00) (Creu amb pedestal)
(05) (sargantana)
(06) (marca dels fonedors) "RAMON* / ROSAS* /YDOMIN / GOROSAS / MEHICIE /RON***"
(07) (sargantana)
Mig peu (MP) (5 cordons)
Peu (3 cordons)
Tocs tradicionals de campanes Seria voltejada des de la mateixa Sala de les Campanes i repicada des dels peus de la torre.
Tocs actuals de campanes Vols i repics automàtics. Toca les hores amb repetició així com les mitges.
Truja Truja de ferro de Roses
Estat original Comptaria amb truja de fusta i mecanismes per al seu toc manual com una ballesta.
Estat actual Es troba en regular estat de conservació, instal·lada a la Sala de les Campanes amb truja de ferro. Compta amb motor de vol continu i electromall per al seu toc automàtic. Les anses van ser serrades, quedant la campana atornillada a la truja, tan sols amb unes fustes i plaques de ferro per separar les dos parts. El conjunt deuria ser restaurat per tal de recuperar la instal·lació original, baixant la campana de la torre, netejant-la per dins i fora i reposant la truja de fusta. El motor actual deuria ser substituït per altre d'impulsos, que imitara els tocs tradicionals i permetera tocar-la de manera manual.
Mecanismes de toc Motor de vol continu (09), martell (09)
Intervencions L'any 1829 va ser fosa pels campaners Ramón i Domingo Rosas, segurament en algún corral prop del poble, després de beneïda va ser pujada a la torre. Posiblement complira la funció antigament de tocar les hores, motiu que la salvaria en 1936 de la destrucció que si van patir les altres dos campanes. L'any 1966 va ser mecanitzada per la casa Roses amb motor de vol continu i martell, substituïnt la truja de fusta per altra de ferro.
Protecció Protecció genèrica al trobar-se en un immoble protegit (Bé de Rellevància Local). En conseqüència les intervencions en les campanes han de ser comunicades a la Direcció General del Patrimoni Cultural Valencià adjuntant el projecte prèviament a l'inici dels treballs.
Valoració Cal incoar expedient per incloure-la en l´Inventari General de Béns Mobles. En cas de trencament sols pot ser soldada. Pot ser remplaçada per un altra campana de distinta afinació.
Instal·lació La instal•lació ha segut substituïda i cal reconstruir-la per restaurar els valors sonors i culturals de l´instrument, així com els tocs tradicionals.
Notes

Autors de la documentació

  • MOLLÀ i ALCAÑIZ, Salvador-Artemi (01-01-1997)
  • ALEPUZ CHELET, Joan (21-06-2013)
Editor de la fitxa ALEPUZ CHELET, Joan
Actualització 20-06-2014
14 Fotos
  • Fitxa reduïda (PDF)
  • Tornar cap enrere
  • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
    Campaners de la Catedral de València
    © Campaners de la Catedral de València (2024)
    campaners@hotmail.com
    Actualització: 19-04-2024
    Convertir a PDF

    Connectats: 73 Visitants: 73 Usuaris: 0