Santíssima Trinitat i Santa Maria, la gran (4) - Assumpció de Nostra Senyora - ALBOCÀSSER (COMUNITAT VALENCIANA)

(Referència 2911)

Localització Sala de les campanes
Diàmetre 121
Altura del bronze 97
Vora 12
Pes aproximat 1026
FonedorROSES, RAMÒN; TORMO, DOMINGO
Any fosa 1803
Descripció La campana té en primer lloc la següent inscripció en llatí al terç: "• SANCTA TRINITAS • UNUSDEUS MISERERE NOBIS • SANCTA • MARIA • ORA PRO NOBIS". Aquesta uneix dos súpliques dirigides respectivament a la Santíssima Trinitat i a la Mare de Déu. Es tradueix al valencià així: "SANTA TRINITAT UN SOL DÉU TINGUEU PIETAT DE NOSALTRES SANTA MARIA PREGA PER NOSALTRES". Les dos súpliques formen part de les diverses lletanies, un conjunt de súpliques habituals als rituals de protecció. Al mig hi ha una inscripció en espanyol amb el nom dels seus autors i la data de fosa: "RAMON ROSES / I DOMINGO TOR / MO ME I CIERON / AÑO I803". Aquesta té diverses errades i correctament seria: "RAMON ROSES Y DOMINGO TORMO ME HICIERON AÑO 1803".
Espatlla (H) (cordó)
(cordó)
Terç (T) (2 cordons)
"• SANCTA TRINITAS • UNUSDEUS MISERERE NOBIS • SANCTA • MARIA . ORA PRO NOBIS"
(2 cordons)
Mig (M) (00) (Creu amb pedestal i motius vegetals)
(06) "RAMON ROSES / I DOMINGO TOR / MO ME I CIERON / AÑO I803"
Mig peu (MP) (6 cordons)
Peu (2 cordons)
Tocs tradicionals de campanes Sembla que es repicava des dels peus del campanar per mitjà d'una llarga corda unida al batall i es voltejava des de la mateixa sala de les campanes. Segurament també tocava les hores.
Tocs actuals de campanes Repic i volteig automàtic. Toca les hores.
Truja Ferro Manclús vella.
Estat original Estava dotada amb truja de fusta de perfil tradicional local, així com diversos accessoris per tocar-la manualment. Possiblement tenia una corda al batall per repicar-la des dels peus del campanar. Disposaria també d'una maça exterior per tocar les hores.
Estat anterior Estava dotada des de la seua mecanització amb electromall trifàsic, mecanisme que es va substituir per altre monofàsic.
Estat actual La campana es troba en regular estat de conservació, instal·lada a una de les finestres de la sala de les campanes amb truja de ferro Manclús. Està mecanitzada amb motor de vol continu i electromall monofàsic. Té un batall lligat a una batallera postissa i reforçat amb cable de seguretat.
Mecanismes de toc (03) Electromall monofàsic, (09) motor de vol continu
Intervencions Va ser fosa l'any 1803, segurament pel trencament d'una campana més antiga. És obra dels campaners de la Vall d'Albaida Ramon Roses i Domingo Tormo, fonedors itinerants que estan documentats actius a terres castellonenques a principis del segle XIX. Als anys 60 o 70 la foneria de Salvador Manclús del Grau de València la va mecanitzar, dotant-la amb truja de ferro i mecanitzant-la amb motor de vol continu. Posteriorment s'ha renovat l'electromall per altre monofàsic.
Propostes La instal·lació actual no afavoreix la conservació de la campana ni té cap vinculació amb la tradició local, per tant devia ser restaurat el conjunt. La campana es deu baixar del campanar per netejar-la per dins i per fora, canviant la truja de ferro per altra de fusta de perfil tradicional local. La campana es deu mecanitzar amb motor d'impuls.
Protecció Protecció genèrica al trobar-se en un immoble protegit (Bé de Rellevància Local). En conseqüència les intervencions en les campanes han de ser comunicades a la Direcció General del Patrimoni Cultural Valencià adjuntant el projecte prèviament a l'inici dels treballs.
Valoració Cal incoar expedient per incloure-la en l´Inventari General de Béns Mobles. En cas de trencament sols pot ser soldada. Pot ser remplaçada per un altra campana de distinta afinació.
Instal·lació La instal•lació ha segut substituïda i cal reconstruir-la per restaurar els valors sonors i culturals de l´instrument, així com els tocs tradicionals.
Notes

Autors de la documentació

 • MOLLÀ i ALCAÑIZ, Salvador-Artemi [Primera presa de dades] (01-01-1997)
 • LLOP i BAYO, Francesc [Fotogràfies exteriors] (02-10-2008)
 • ALEPUZ CHELET, Joan [Documentació fotogràfica i fitxa] (10-03-2016)
Editor ALEPUZ CHELET, Joan
Actualització 26-08-2018
13 Fotos
 • Tornar cap enrere
 • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
  Campaners de la Catedral de València
  © Campaners de la Catedral de València (2020)
  campaners@hotmail.com
  : 25-11-2020
  Convertir a PDF