La Gran (2) - Parròquia de Sant Agustí - ALFARA DE LA BARONIA (COMUNITAT VALENCIANA)

(Referència 2892)

Localització Sala de les campanes
Diàmetre (en cm) 80
Altura del bronze 7
Vora 65
Pes aproximat (en quilos) 296
Any fosa 1794
Descripció La campana té al terç una simple inscripció amb el nom del rector que estava a la parròquia quan es va fondre. Aquesta, en espanyol, diu així: "SIEИDO CVRRA DE ESTA PAROQIA EL DOTOR DOИ JOSEHP POИS". Té totes les lletres N invertides i correctament seria: "SIENDO CURA DE ESTA PARROQUIA EL DOCTOR DON JOSÉ PONS". Al mig té diversos elemens. En primer lloc destaca una gran creu amb pedestal. Al centre de la creu hi ha una imatge de Crist Crucificat i presenta un pedestal molt poc habitual, decorat amb representacions diversos animals. Pegades al pedestal hi ha una imatge de Santa Bàrbera i altra de Sant Miquel, a més de dos sargantanes. A l'altra cara hi ha altres dos imatges. Una d'elles representa a Sant Agustí i l'altra una Mare de Déu, possiblement en al·lusió a la Mare de Déu dels Afligits, patrona de la localitat. Les imatges estan emmarcades per una sanefa amb motius vegetals. Baix de la sanefa està la data de fosa: "AИИO I 7 9 4". De nou les lletres N estan invertides. També al mig hi han dos cordons que es creuen. Finalment, té una sanefa amb raïms al peu.
Terç (T) (2 cordons)
(decoració) "SIEИDO CVRRA DE ESTA PAROQIA EL DOTOR DOИ JOSEHP POИS"
(2 cordons)
Mig (M) (00) (Mare de Déu) (Sant Agustí) / "AИИO I 7 9 4"
(06) (sargantana) (Santa Bàrbera) (Creu amb pedestal) (Sant Miquel) (sargantana)
(cordons creuats)
Mig peu (MP) (3 cordons)
Peu (cordó)
(sanefa amb motius vegetals)
(cordó)
Tocs tradicionals de campanes Repic manual des dels peus del campanar per mitjà d'una llarga corda unida al batall. Volteig manual des de la sala de les campanes.
Tocs actuals de campanes Repic i volteig automàtic. Toca les hores.
Truja Ferro Manclus vella
Estat original Estava instal·lada amb truja de fusta de perfil tradicional local i una llarga corda unida al batall per repicar-la des dels peus del campanar.
Estat anterior L'any 2000 i també el 2006 es documenten dos electromalls, un trifásic i altre monofàsic, situats un a cada lateral de la campana.
Estat actual L'estat de conservació de la campana és molt precari. Té una truja de ferro de la foneria de Salvador Manclús i està mecanitzada amb motor de vol continu i electromall monofàsic. L'electromall pega al llavi i ha danyat part de la sanefa amb raïms que la campana té a la seua part exterior.
Mecanismes de toc Motor de vol continu i electromall monofàsic (03)
Intervencions La campana va ser fosa l'any 1794 per un campaner desconegut. Durant la dècada dels anys 70 del segle XX la foneria de Salvador Manclús la va mecanitzar. La truja de fusta es canvià per altra de ferro i dotaren la campana amb dos mecanismes per al toc automàtic: un motor de vol continu i un electromall trifàsic. L'any 2000 tenia un electromall monofàsic que s'ha canviat per altre abans de 2019.
Actuacions urgents Cal parar l'electromall monofàsic i elevar el punt on colpeja la campana de forma que toque a la part més gruixuda del perfil i no al llavi com ho fa actualment.
Propostes La instal·lació actual no afavoreix la conservació de la campana ni té cap vinculació amb la tradició local, per tant devia ser restaurat el conjunt. La campana s'ha de baixar del campanar per netejar-la per dins i per fora, canviant la truja de ferro per altra de fusta de perfil tradicional valencià. El motor s'ha de canviar per altre d'impuls que permeta el toc manual i imite la forma tradicional de tocar.
Protecció Protecció genèrica al trobar-se en un immoble protegit (Bé de Rellevància Local). En conseqüència les intervencions en les campanes han de ser comunicades a la Direcció General del Patrimoni Cultural Valencià adjuntant el projecte prèviament a l'inici dels treballs
Valoració Cal incoar expedient per incloure-la en l´Inventari General de Béns Mobles. En cas de trencament sols pot ser soldada. Pot ser remplaçada per un altra campana de distinta afinació.
Instal·lació La instal.lació ha segut substituïda i cal reconstruir-la per restaurar els valors sonors i culturals de l´instrument, així com els tocs tradicionals.

Autors de la documentació

  • MOLLÀ i ALCAÑIZ, Salvador-Artemi [Tesi doctoral] (1997)
  • MARTÍN NOGUERA, Francesc Xavier (15-05-2000)
  • ALEPUZ CHELET, Joan [Documentació fotogràfica i actualització de la fitxa] (02-01-2019)
Editor de la fitxa ALEPUZ CHELET, Joan
Actualització 25-04-2020
28 Fotos
  • Fitxa reduïda (PDF)
  • Tornar cap enrere
  • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
    Campaners de la Catedral de València
    © Campaners de la Catedral de València (2024)
    campaners@hotmail.com
    Actualització: 16-04-2024
    Convertir a PDF

    Connectats: 34 Visitants: 34 Usuaris: 0