La Mitjana, Sant Josep (2) - Basílica del Sagrat Cor de Jesús (Església de la Companyia) - VALÈNCIA (COMUNITAT VALENCIANA)

(Referència 289)

Localització Sala de les Campanes
Diàmetre 73
Altura del bronze 60
Pes aproximat 225
FonedorROSES, HERMANOS (SILLA)
Any fosa 1950
Descripció La campana disposa d'aquesta inscripció al terç que indica el lloc on està ubicada: "✱ ✱ SOY DE LA IGLESIA DE LA COMPAÑIA DE JESUS. ✱". El fet de que figure el lloc on està ubicada té relació amb la destrucció de campanes durant la Guerra Civil (1936-1939), quan centenars de bronzes es retiraren dels campanars sense cap control ni inventari. Per no indicar les inscripcions el lloc d'origen, la majoria no es pogueren recuperar. Acabada la Guerra a les noves campanes es va afegir el nom del poble, per poder-les recuperar si es repetia aquesta situació. Al mig disposa de la marca de fàbrica, element habitual a les campanes industrials: "FUNDICION / DE / CAMPANAS / DE / ROSES HNOS / SILLA (VALENCIA)". Finalment disposa de la següent inscripció al mig peu amb el nom de la campana i la data de fosa: "✱ ✱ ME LLAMO SAN JOSE FUI BENDECIDA EN EL AÑO SANTO MCML. ✱". La inscripció commemora la fosa de la campana durant la celebració de l'Any Jubilar de l'Any 1950, convocat per celebrar el 1950 aniversari del naixement de Crist. És poc habitual al segle XX indicar la data de fosa amb la numeració romana, ja que quasi sempre ho indicaven amb la numeració aràbiga.
Terç (T) (2 cordons)
"✱ ✱ SOY DE LA IGLESIA DE LA COMPAÑIA DE JESUS. ✱"
(2 cordons)
(garlanda amb motius vegetals)
Mig (M) (00) (Creu)
(03) (marca de fàbrica) "FUNDICION / DE / CAMPANAS / DE / ROSES HNOS / SILLA (VALENCIA) (06) (bust Sant Josep amb Jesús)
(09) (anagrama de Jesús)
Mig peu (MP) (2 cordons)
"✱ ✱ ME LLAMO SAN JOSE FUI BENDECIDA EN EL AÑO SANTO MCML ✱"
(2 cordons)
Peu (3 cordons)
Tocs tradicionals de campanes Repic des dels peus del campanar per mitjà d'una llarga corda unida al batall i des de la mateixa Sala de les Campanes. Es voltejava des de la mateixa Sala.
Tocs actuals de campanes Volteig manual.
Truja Braç fusta; peces de cement
Estat actual Es troba en regular estat de conservació, instal·lada a una de les finestres de la Sala de les Campanes amb truja de fusta. Aquesta té peces de fusta i altres de cement. Disposa d'una ballesta per voltejar-la manualment. El batall està lligat.
Mecanismes de toc (03) ballesta
Intervencions Va ser fosa l'any 1950 als tallers de la foneria Hermanos Roses de Silla junt a altres dos campanes destinades a la mateixa torre. La campana va ser beneïda i pujada a la torre. La truja disposa d'algunes peces de cement, fet habitual als anys 40 i 50 del segle XX.
Protecció Protecció genèrica al trobar-se en un immoble protegit (Bé de Rellevància Local). En conseqüència les intervencions en les campanes han de ser comunicades a la Direcció General del Patrimoni Cultural Valencià adjuntant el projecte prèviament a l'inici dels treballs
Valoració Campana interessant. Pot refondre´s en cas de trencament després de documentar-la.
Instal·lació La instal•lació és original cal conservar-la per protegir la sonoritat i altres valors culturals. Qualsevol mecanització haurà de conservar aquestes qualitats, reproduir els tocs tradicionals i permetre els tocs manuals.

Autors de la documentació

 • LLOP i BAYO, Francesc [Primera documentació] (28-06-1988)
 • ALEPUZ CHELET, Joan; GABARDA PORRAS, Vicente [Documentació fotogràfica] (01-05-2018)
Editor ALEPUZ CHELET, Joan
Actualització 01-05-2018
22 Fotos
 • Tornar cap enrere
 • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
  Campaners de la Catedral de València
  © Campaners de la Catedral de València (2021)
  campaners@hotmail.com
  : 23-01-2021
  Convertir a PDF