El Tiplet (1) - Parròquia de la Mare de Déu de Lepanto de Castellar - VALÈNCIA (COMUNITAT VALENCIANA)

(Referència 2858)

Localització Sala de les Campanes
Diàmetre 27
Altura del bronze 12
Vora 3
Pes aproximat 11
Any fosa 1762
Descripció Aquesta xicoteta campana compta al terç amb la següent inscripció: "+ A EXPE. DE LA COMUNIDAD", que es pot interpretar com "A EXPENSAS DE LA COMUNIDAD". Al mig indica el any de fundició: "ANO 1762", que correctament escrita seria: "ANNO 1762", es a dir "ANY 1762".
Terç (T) (2 cordons)
"+A EXPE. DE LA COMUNIDAD"
(2 cordons)
Mig (M) (02) (Sant Cristofor)
(06) (Sant Miquel Arcàngel) "ANO 1762"
(10) (Sant Agustí)
Mig peu (MP) (4 cordons)
Peu (2 cordons)
Tocs tradicionals de campanes Per ser una campana tan menuda en relació amb les altres posiblement s'utilitzara com a campaneta de senyals, per indicar als campaners el moment de tocar durant les celebracions al interior del temple.
Tocs actuals de campanes Volteja de forma elèctrica
Truja Truja de fusta original
Estat actual Es trova en regular estat de conservació, ja que les fustres de la truja presenten cert desgast en especial a la part que mira al exterior, estant a més mecanitzada amb un motor de vol continu. Seria recomanable la restauració de la truja de fusta així com renovar el motor de vol continu per un altre d'impulsos.
Mecanismes de toc (09) motor de vol continu
Intervencions Aquesta campana és anterior al actual temple parroquial, per tant seria aprofitada per la nova torre quan es va construir. Posiblement estiguera en una ermita o església més antiga.
Protecció Protecció genèrica al trobar-se en un immoble protegit (Bé de Rellevància Local). En conseqüència les intervencions en les campanes han de ser comunicades a la Direcció General del Patrimoni Cultural Valencià adjuntant el projecte prèviament a l'inici dels treballs.
Valoració Cal incoar expedient per incloure-la en l´Inventari General de Béns Mobles. En cas de trencament sols pot ser soldada. Pot ser remplaçada per un altra campana de distinta afinació.
Instal·lació La instal•lació ha segut substituïda i cal reconstruir-la per restaurar els valors sonors i culturals de l´instrument, així com els tocs tradicionals.
Notes

Autors de la documentació

 • MOLLÀ ALCAÑIZ, Salvador-Artemi (01-01-1997)
 • ALEPUZ CHELET, Joan (20-12-2013)
Editor ALEPUZ CHELET, Joan
Actualització 07-02-2014
15 Fotos
 • Tornar cap enrere
 • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
  Campaners de la Catedral de València
  © Campaners de la Catedral de València (2020)
  campaners@hotmail.com
  : 03-12-2020
  Convertir a PDF