Sant Felip Neri, senyalera (0) - Parròquia de Sant Miquel Arcàngel - CATARROJA (COMUNITAT VALENCIANA)

(Referència 2844)

Localització Espadanya
Diàmetre (en cm) 33
Pes aproximat (en quilos) 21
Any fosa 1744
Descripció La campana té la següent inscripció al terç: "S. PHELIPE NERI ORAPRONOBIS". Aquesta, correctament escrita i separant les paraules seria: "SANCTE PHELIPE NERI ORA PRO NOBIS". Es tradueix al valencià així: "SANT FELIP NERI PREGA PER NOSALTRES". Aquesta senzilla oració deriva de les Lletanies dels Sants, una de les súpliques més solemnes de l'Església Católica i que es canta en determinades celebracions litúrgiques (Vetlla Pasqual i ordenacions sagrades) i també durant les rogatives i altres actes penitencials. Igualment és un text molt comú a la pietat popular. Al mig està la data de fosa: "+ AÑO +1744".
Terç (T) (cordó)
"S. PHELIPE NERI ORAPRONOBIS"
(cordó)
Mig (M) (00) (creu amb dos xipresos als costats) / "+ AÑO +1744"
(06) (Mare de Déu)
Mig peu (MP) (3 cordons)
Peu (2 cordons)
Tocs tradicionals de campanes Tocs per coordinar els tocs de les campanes de la torre amb els actes litúrgics celebrats a l'interior del temple parroquial.
Tocs actuals de campanes Volteig automàtic.
Truja Truja nova de fusta.
Estat original Suposem que estaria instal·lada amb truja de fusta, adaptada als usos tradicionals de la campana, així com accesoris per tocar-la des de l'interior del temple parroquial.
Estat actual Es troba en bon estat de conservació, instal·lada a una de les finestres de la sala de les campanes. Està dotada amb truja de fusta de perfil tradicional valencia i mecanitzada amb motor d'impuls. El batall és lligat, però no està reforçat amb cable de seguretat.
Mecanismes de toc Motor de vol de impulsos.
Intervencions La campana va ser fosa l'any 1744 per un campaner desconegut. L'any 2001, l'empresa 2001 Técnica y Artesanía la va restaurar. La campana es va baixar de la torre per netejar-la per dins i per fora. La truja es va canviar per altra de fusta de perfil tradicional valencià i la mecanització es va renovar per un motor d'impuls. En la restauració va a ser instal.lada de nou al seu lloc original en una espadanyeta damunt de la coberta del temple.
Protecció Protecció genèrica al trobar-se en un immoble protegit (Bé de Rellevància Local). En conseqüència les intervencions en les campanes han de ser comunicades a la Direcció General del Patrimoni Cultural Valencià adjuntant el projecte prèviament a l'inici dels treballs.
Valoració Cal incoar expedient per incloure-la en l´Inventari General de Béns Mobles. En cas de trencament sols pot ser soldada. Pot ser remplaçada per un altra campana de distinta afinació.
Instal·lació La instal•lació és original cal conservar-la per protegir la sonoritat i altres valors culturals. Qualsevol mecanització haurà de conservar aquestes qualitats, reproduir els tocs tradicionals i permetre els tocs manuals.
Notes Fitxa completada amb informació de 2001 Técnica y Artesanía durant la seua restauració (22/02/2001)

Autors de la documentació

  • 2001 Técnica y Artesanía [Documentació del procés de restauració de la campana] (22-02-2001)
  • ALEPUZ CHELET, Joan; SARRIÓ ANDRÉS, Pau [Documentació fotogràfica des del campanar] (19-11-2016)
Editor de la fitxa ALEPUZ CHELET, Joan
Actualització 19-06-2018
9 Fotos
  • Fitxa reduïda (PDF)
  • Tornar cap enrere
  • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
    Campaners de la Catedral de València
    © Campaners de la Catedral de València (2024)
    campaners@hotmail.com
    Actualització: 29-03-2024
    Convertir a PDF

    Connectats: 96 Visitants: 96 Usuaris: 0