Santa Maria (1) - Parròquia de la Mare de Déu de Mont Sió (antic convent de Mont Sió) - TORRENT (COMUNITAT VALENCIANA)

(Referència 2842)

Localització Espadanya
Diàmetre (en cm) 24
Pes aproximat (en quilos) 8
Any fosa 1743
Espatlla (H) (Tres cordons)
Terç (T) (Dos cordons)
"+ A M GRATIA PLENA DS. TM. / + ANNO + I743 + / SOI DE DN. IOSEPH MORENO ALVARADO Y DE DA. MARIA LEODA GOMES ROLDAN / I C"
(Dos cordons)
Mig (M) (00) (Creu)
(06) (Relleu porta amb creu i set estrelles i inicials IC)
Tocs tradicionals de campanes Encara que desconeixem la procedència d'aquesta campana històrica, la instal·lació que l'instrument conserva evidencia que, en els seus orígens, el bronze fou voltejat des de la distància amb l'ajuda del cigonyal amb què compta la seua truja. No sembla probable, en canvi, que la campana fóra repicada, donades les seues reduïdes proporcions.
Tocs actuals de campanes La campana, sense mecanismes per al toc automàtic i amb el cordell del cigonyal tallat, es troba en desús, segurament, des de fa diverses dècades.
Truja Extraordinària truja de fusta històrica, de perfil valencià.
Estat original A pesar de la seua antiguitat, aquesta interessant campana setcentista no procedeix, segurament, de l'antic convent de la Mare de Déu de Mont Sió de Torrent. Així ens ho proven diversos documents, que sostenen l'existència a l'antic cenobi de dos campanes foses en 1717 i 1892, que no es corresponen, per tant, amb aquest bronze.
Estat actual Aquesta magnífica peça històrica, fosa l'any 1743 per un autor anònim, conserva la truja que, segurament, li va ser instal·lada en el moment de la seua fosa. No obstant l'interés del bronze i de la seua instal·lació, la campana es troba en un avançat estat de degradació, com a conseqüència del llarg abandonament que el conjunt ha sofert durant les últimes dècades. Un oblit que s'agreuja amb la inaccessibilitat de la campana, a la que únicament pot arribar-se fent ús de mitjans extraordinaris d'accés i de rígides mesures de seguretat. El mal estat de la campana és especialment patent en la seua extraordinària truja de fusta, resseca i dotada d'un cigonyal del que encara pengen les restes d'una antiga corda per voltejar el bronze. Així mateix, la campana està coberta d'una espesa capa de brutícia, que ha augmentat recentment durant les tasques de pintura de l'espadanya, en no protegir l'instrument de les taques de pintura blanca. Aquestes obres han sigut també una oportunitat perduda per posar l'instrument a resguard a l'espera d'una pròxima i necessària restauració.
Mecanismes de toc Cigonyal per al volteig manual a distància.
Actuacions urgents L'instrument precisa d'una restauració urgent, que pose fi a la degradació que aquesta magnífica campana històrica està sofrint durant les últimes dècades, fruit del seu abandonament. L'actuació hauria de contemplar, en primera instància, la restauració de l'extraordinària truja original de l'instrument, així com dels ferratges i del batall. Així mateix, el bronze hauria de ser necessàriament netejat interior i exteriorment, amb l'objectiu de recuperar la sonoritat original de la campana, possiblement danyada per la gran quantitat de brutícia que hui cobreix la peça. Per últim, baix el nostre criteri, hauria de contemplar-se la possibilitat de no retornar la campana a l'espadanya després de la restauració, donades les seues reduïdes proporcions i la seua inaccessibilitat. Suggerim, en canvi, que l'instrument siga ubicat a la sagristia de la parròquia, amb la seua instal·lació original íntegra, i que asssenyale l'inici de les celebracions amb un breu volteig manual, fent servir amb aquesta finalitat el cigonyal amb què compta la truja original del bronze.
Valoració Cal incoar expedient per incloure-la en l'Inventari General de Béns Mobles. En cas de trencament sols pot ser soldada. Pot ser reemplaçada per una altra campana de distinta afinació.
Instal·lació La instal·lació és original cal conservar-la per protegir la sonoritat i altres valors culturals. Qualsevol mecanització haurà de conservar aquestes qualitats, reproduir els tocs tradicionals i permetre els tocs manuals.

Autors de la documentació

 • MOLLÀ i ALCAÑIZ, Salvador-Artemi (1997)
 • SARRIÓ ANDRÉS, Pau M. [Les veus de l'Horta Sud: campanars, campanes, campaners i tocs tradicionals] (13-08-2015)
Editor de la fitxa SARRIÓ ANDRÉS, Pau
Actualització 11-01-2020
3 Fotos
 • Tornar cap enrere
 • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
  Campaners de la Catedral de València
  © Campaners de la Catedral de València (2023)
  campaners@hotmail.com
  Actualització: 29-09-2023
  Convertir a PDF

  Connectats: 61 Visitants: 61 Usuaris: 0