Salvador (1) - Ermita de la Sang - SAGUNT (COMUNITAT VALENCIANA)

(Referència 2833)

Localització espadanya
Diàmetre 28
Pes aproximat 13
FonedorROSES, HERMANOS (SILLA)
Any fosa 1950
Terç (T) H: "* SALVADOR * * AÑO 1950 / DONACION FAMILIA CARUANA-PUIG", M: (06) creu, anagrama de María, marca de fàbrica, FUNDICION/DE/CAMPANAS/DE/ROSES HNOS/SILLA VALENCIA.
Tocs actuals de campanes Tocs de missa el Dimecres de Cendra, tots els divendres de Quaresma per a les misses en inteció del Clavari de l'any i els seus majorals, Diumenge de Rams i Dijous Sant per a la missa del Sant Sopar
Truja Truja de fusta antiga
Estat actual La campana està torta i no dóna la volta. El cigonyal estava tort, doblat i fora d'eix. No voltejava degut a aquest estat.
La campana no tenia coixinets ni rodaments, va ser instalada dintre del mur de l'espadanya fent un forat ample protegit amb xapa de ferro i introduïnt els eixos de la camapana, molt més estrets que els forats, dintre. La campana era doncs inestable al seu lloc.
Mecanismes de toc Manual amb cigonyal
Intervencions El 22 de gener de 2010 l'empresa Electrorecamp S.L. la baixa per a restaurar-la. En la proposta feta als Campaners de Morvedre i a la Majoralia 2010 de la Puríssima Sang de Nostre Senyor Jesucrist, s'intentaria respetar la truja, però les valoracions dels tècnics han recomanat canviar-la. La nova truja serà pintada de roig seguint la tradició campanera de Sagunt, tal i com estava l'anterior, que a l'estar protegida dintre de l'habitacle de l'espadanya i no voltejar, mantenia per la part posterior el seu color original. La truja vella passarà al Museu de la Confraria de la Sang.
Valoració Campana sense cap valor i que pot refondre´s després de documentar-la.
Instal·lació La instal•lació és original cal conservar-la per protegir la sonoritat i altres valors culturals. Qualsevol mecanització haurà de conservar aquestes qualitats, reproduir els tocs tradicionals i permet
Notes Fitxa completada amb notes de Mollà Alcañiz, S.A., revisada i actualitzada en 2002 per Casta Alujer.

Autors de la documentació

 • MARTÍN NOGUERA, F. Xavier (09-05-2000)
Editor CORRESA I MARÍN, Ignasi
Actualització 30-01-2010
13 Fotos
 • Tornar cap enrere
 • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
  Campaners de la Catedral de València
  © Campaners de la Catedral de València (2021)
  campaners@hotmail.com
  : 24-01-2021
  Convertir a PDF