Sant Jaume, del torn (3) - Parròquia de Sant Jaume - PETRÉS (COMUNITAT VALENCIANA)

(Referència 2813)

Localització Sala de campanes
Diàmetre (en cm) 62
Altura del bronze 48
Vora 5
Pes aproximat (en quilos) 138
FonedorDE LA VIÑA, JUAN ANTONIO
Any fosa 1730
Descripció La campana té sis anses amb motius zoomorfs. Al terç té, en primer lloc, esta inscripció en llatí i disposada entre cordons: "+ + SAИCTE • ⅄ACOBE • ORA • PROИOBIS". Correctament seria: "SANCTE IACOBE ORA PRO NOBIS". És una senzilla oració a Sant Jaume, titular del temple parroquial, que procedeix de les diverses lletanies. En valencià seria: "SANT JAUME PREGA PER NOSALTRES". Les lletres estan decorades amb motius vegetals. Seguidament hi ha una imatge de Santa Bàrbera i altra de Sant Miquel. Baix d'aquestes, també entre cordons, hi ha altra inscripció en espanyol amb el nom del padrí: "FVE• MIPADRINO EL SENOR DON JOSE BACIEDO BARON DEPETRES". Correctament caldria escriure: "FUE MI PADRINO EL SEÑOR DON JOSE BACIEDO BARÓN DE PETRÉS". Al mig hi ha una creu de calvari i l'any de fosa: "ANNO + I 7 30". En el mig peu té tres cordons i dos més en el peu.

L'anàlisi dels elements documentats a la campana permeten la seua atribució al fonedor de la ciutat de València Juan Antonio de La Viña, actiu durant la primera meitat del segle XVIII. Les anses, lletres decorades, la creu i les imatges de Sant Miquel i Santa Bàrbera permeten relacionar la campana amb altres foses per aquest fonedor.
Anses Anses amb motius zoomorfs.
Terç (T) (cordó)
"+ + SAИCTE • ⅄ACOBE • ORA • PROИOBIS"
(cordó)
(00) (Santa Bàrbera)
(05) (Sant Miquel)
(cordó)
"FVE• MIPADRINO EL SENOR DON JOSE BACIEDO BARON DEPETRES"
cordó)
Mig (M) (00) "ANNO" (creu de calvari) "I 7 30"
Mig peu (MP) (3 cordons)
Peu (2 cordons)
Tocs tradicionals de campanes Tocava al Torn de l'aigua de la Séquia Major de Sagunt
Tocs actuals de campanes Volteja a les festivitats menors per avisar a missa.
Truja Truja de fusta pintada amb roig carruatge
Estat anterior Abans de l'any 2002 estava instal·lada a la finestra que ocupa actualment amb truja de ferro de la foneria Manclús i mecanitzada amb motor de vol continu i electromall trifàsic.
Estat actual Bona. Està instal·lada amb truja de fusta d'Electrorecamp a una de les finestres de la sala de les campanes i mecanitzada amb motor d'impuls i electromall monofàsic. El batall està lligat i dotat amb cable de seguretat. La campana no té ansa batallera. En la restauració se li ha posat un conjunt d'anses o "coca", de ferro, amb l'ansa batallera.
Mecanismes de toc Electromall CLOCK-O-MATIC i ballesta (03), motor de volt d impulsos CLOCK-O-MATIC (09)
Intervencions En els anys 70 del segle XX es va dotar de truja de ferro MANCLÚS, motor continu i electromall trifàsic. En 2003 i a causa del trencament de l'ansa batallera, es restaurà dotant-la de nou amb truja de fusta, motor d'impulsos i electromall monofàsic. L'any 2006 se l'incorporà una ballesta per al toc en corda, treballs realitzats per ELECTRORECAMP S. L.
Protecció Protecció genèrica al trobar-se en un immoble protegit (Bé de Rellevància Local). En conseqüència les intervencions en les campanes han de ser comunicades a la Direcció General del Patrimoni Cultural Valencià adjuntant el projecte prèviament a l'inici dels treballs.
Valoració Cal incoar expedient per incloure-la en l´Inventari General de Béns Mobles. En cas de trencament sols pot ser soldada. Pot ser remplaçada per un altra campana de distinta afinació.
Instal·lació La instal•lació és original cal conservar-la per protegir la sonoritat i altres valors culturals. Qualsevol mecanització haurà de conservar aquestes qualitats, i reproduir els tocs tradicionals.
Notes En el poble és coneguda com la del "turno".

Autors de la documentació

 • MOLLÀ i ALCAÑIZ, Salvador-Artemi (1997)
 • ALUJER MARÍN, Casta (09-11-2002)
 • ÁLVARO MUÑOZ, Mari Carmen; LLOP i BAYO, Francesc (06-08-2006)
 • CORRESA I MARÍN, Ignasi (18-09-2006)
 • ALEPUZ CHELET, Joan [Revisió i actualització de la fitxa] (23-01-2021)
Editor de la fitxa ALEPUZ CHELET, Joan
Actualització 23-01-2021
31 Fotos
 • Fitxa reduïda (PDF)
 • Tornar cap enrere
 • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
  Campaners de la Catedral de València
  © Campaners de la Catedral de València (2024)
  campaners@hotmail.com
  Actualització: 27-02-2024
  Convertir a PDF

  Connectats: 24 Visitants: 24 Usuaris: 0