Tiple (1) - Parròquia de Santa Anna - QUARTELL (COMUNITAT VALENCIANA)

(Referència 2812)

Localització Sala de campanes
Diàmetre (en cm) 53
Altura del bronze 5
Vora 42
Pes aproximat (en quilos) 86
FonedorDE LA VIÑA, JUAN ANTONIO
Any fosa 1725
Descripció La campana té anses simples, dos cordons a l'espatlla i al terç dos grups de dos cordons. Entre aquests hi ha una inscripció en llatí amb algunes errades: "IHS + MARIA + IVACHIИ + IAИA + AИO 1725". És un text relativament habitual en aquesta època i que té el nom de dos de les persones de la Sagrada Família, així com els de Sant Joaquim i Santa Anna. Al mig hi ha una creu de calvari, la Mare de Déu del Rosari, Santa Bàrbera, Sant Miquel i Santa Anna. Finalment, hi ha cinc cordons al mig peu i altres dos al peu. Tots aquests elements, així com la cronologia de la campana, permeten vincular-la amb el fonedor Juan Antonio de la Viña, resident a la ciutat de València.
Espatlla (H) (2 cordons)
Terç (T) (2 cordons) /
"IHS + MARIA + IVACHIИ + IAИA + AИO 1725" [CH6 - les xifres CH3] (el miler amb un 1, poc habitual en aquesta època; el 5 invertit) /
(2 cordons)
Mig (M) (00) (creu de calvari)
(02) (Mare de Déu del Rosari)
(04) (Sant Miquel)
(08) (Santa Bàrbera)
(10) (Santa Anna)
Mig peu (MP) (4 cordons)
Peu (2 cordons)
Tocs actuals de campanes Repic i volteig automàtic.
Truja Fusta nova d'ELECTRORECAMP.
Estat anterior Campana Badada. Conservava l'electromall trifàsic antic i al costat l'electromall CLOCK-O-MATIC nou. El motor continu estava posat boca per a baix, amb perill de pèrdues d'oli. Amb truja de ferro de Manclús i mecanitzada amb un motor de vol continu en (03) i electromall en (09)
Estat actual Bo, restaurada. Està instal·lada a una de les finestres de la sala de les campanes amb truja de fusta d'Electorecamp i mecanitzada amb motor d'impuls i electromall monofàsic.
Mecanismes de toc (09) motor de vol per impulsos i electromall.
Intervencions A mitjans del segle XX la foneria de Salvador Manclús la va mecanitzar, substituint la truja de fusta per altra de ferro. La mecanitzaren amb electromall i motor de vol continu. Restaurada per ELECTRORECAMP S.L. en 2010. Durant els treballs es va netejar i soldar als tallers de Lachenmeyer d'Alemanya. A més, canviaren la truja de ferro per altra de fusta i es renovaren els accessoris per al toc automàtic de la campana.
Protecció Protecció genèrica al trobar-se en un immoble protegit (Bé de Rellevància Local). En conseqüència les intervencions en les campanes han de ser comunicades a la Direcció General del Patrimoni Cultural Valencià adjuntant el projecte prèviament a l'inici dels treballs
Valoració Cal incoar expedient per incloure-la en l´Inventari General de Béns Mobles. En cas de trencament sols pot ser soldada. Pot ser remplaçada per un altra campana de distinta afinació.
Instal·lació La instal•lació és original cal conservar-la per protegir la sonoritat i altres valors culturals. Qualsevol mecanització haurà de conservar aquestes qualitats, reproduir els tocs tradicionals i permetre els tocs manuals.

Autors de la documentació

 • MOLLÀ i ALCAÑIZ, Salvador-Artemi (1997)
 • ALUJER, Casta (2002)
 • LLOP i BAYO, Francesc (10-09-2008)
 • ALEPUZ CHELET, Joan [Actualització de la fitxa] (25-07-2021)
Editor de la fitxa ALEPUZ CHELET, Joan
Actualització 15-05-2023
42 Fotos
 • Fitxa reduïda (PDF)
 • Tornar cap enrere
 • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
  Campaners de la Catedral de València
  © Campaners de la Catedral de València (2024)
  campaners@hotmail.com
  Actualització: 27-02-2024
  Convertir a PDF

  Connectats: 22 Visitants: 22 Usuaris: 0