Santa Bàrbera i Santa Maria Magdalena (2) - Parròquia de la Nativitat de la Mare de Déu - ALMASSORA (COMUNITAT VALENCIANA)

(Referència 2806)

Localització Tercer cos del campanar
Diàmetre 59
Altura del bronze 52
Vora 7
Pes aproximat 119
FonedorMEDINA, MIQUEL
Any fosa 1714
Descripció La campana té la següent inscripció al terç, repartida entre dos nivells: "✱S✱BARBARA✱ET✱S✱MARIA✱MAGDALENA✱O / "RATE✱PRO✱NOBIS✱MEDINA✱ME✱FECIT✱1714". Aquesta té algunes abreviatures (segurament per motius d'espai), de forma que completa seria: "SANCTA BARBARA ET SANCTA MARIA MAGDALENA ORATE PRO NOBIS MEDINA ME FECIT (ANNO) 1714". Es tradueix al valencià així: "SANTA BÀRBERA I SANTA MARIA MAGDALENA PREGUEU PER NOSALTRES MEDINA EM VA FER (ANY) 1714". La inscripció té una oració a Santa Bàrbera i Santa Maria Magdalena, inspirada a les lletanies dels sants, una de les súpliques més solemnes de l'Església. A més és una oració molt comuna entre la pietat popular. Seguidament indica el nom del seu autor, tot i que sols signa amb el cognom "MEDINA". Finalment està la data de fosa.
Espatlla (H) (2 cordons)
Terç (T) (2 cordons)
"✱S✱BARBARA✱ET✱S✱MARIA✱MAGDALENA✱O"
(cordó)
"RATE✱PRO✱NOBIS✱MEDINA✱ME✱FECIT✱1714"
(2 cordons)
Mig (M) (00) (creu potenzada d'estreles amb tres claus)
(03) (imatge de la Mare de Déu del Rosari)
(06) (imatge de Santa Bàrbera)
(09) (imatge dels Sants de la Pedra)
Mig peu (MP) (4 cordons)
Peu (cordó)
(sanefa amb flors)
(cordó)
Tocs actuals de campanes Repic i volteig automàtic.
Truja Ferro Manclús vella.
Estat original Estava dotada amb truja de fusta de perfil tradicional local. Possiblement tenia algun accessori per tocar-la manualment a distància.
Estat actual Està en regular estat de conservació, instal·lada al tercer cos del campanar amb truja de ferro de la foneria Manclús. La campana no té anses, possiblement pel seu trencament després d'una caiguda, en conseqüència els tirants es passen per la corona i agafen per fils la campana. Té un motor de vol continu i electromall monofàsic. Té un batall antic lligat però no reforçat amb cable de seguretat.
Mecanismes de toc (03) motor de vol continu, (09) electromall monofàsic.
Intervencions La campana va ser fosa l'any 1714 per un fonedor del qual sols coneixem el cognom "MEDINA". D'aquest mestre campaner coneixem altres dos campanes: una a Lledó (Matarranya, Teruel), fosa l'any 1699 i altra fosa per a Xert l'any 1712. La foneria de Salvador Manclús la va mecanitzar als anys 70 del segle XX. La truja es va canviar per altra de ferro i instal·laren un motor de vol continu i electromall monofàsic.
Propostes La campana es deu restaurar. El bronze s'ha de netejar per dins i per fora, de forma que recupere la sonoritat original. La truja de ferro actual es deu canviar per altra de fusta de perfil tradicional local. Igualment cal canviar el motor per altre d'impuls que permeta el toc manual i imite els tradicionals, així com l'electromall per altre monofàsic o inclús no dotar-la amb electromall.
Protecció Protecció genèrica al trobar-se en un immoble protegit (Bé de Rellevància Local). En conseqüència les intervencions en les campanes han de ser comunicades a la Direcció General del Patrimoni Cultural Valencià adjuntant el projecte prèviament a l'inici dels treballs.
Valoració Cal incoar expedient per incloure-la en l´Inventari General de Béns Mobles. En cas de trencament sols pot ser soldada. Pot ser remplaçada per un altra campana de distinta afinació.
Instal·lació La instal•lació ha segut substituïda i cal reconstruir-la per restaurar els valors sonors i culturals de l´instrument, així com els tocs tradicionals.

Autors de la documentació

 • MOLLÀ i ALCAÑIZ, Salvador-Artemi [Primera presa de dades] (01-01-1997)
 • ALEPUZ CHELET, Joan [Documentació fotogràfica i fitxa] (15-04-2018)
Editor ALEPUZ CHELET, Joan
Actualització 24-09-2018
14 Fotos
 • Tornar cap enrere
 • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
  Campaners de la Catedral de València
  © Campaners de la Catedral de València (2021)
  campaners@hotmail.com
  : 27-11-2021
  Convertir a PDF