Sants de la Pedra, Campaneta de tocar a missa (0) - Assumpció de Nostra Senyora - ALBOCÀSSER (COMUNITAT VALENCIANA)

(Referència 2794)

Localització Espadanya
Diàmetre (en cm) 40
Pes aproximat (en quilos) 37
Any fosa 1689
Descripció La campana té una inscripció en llatí al terç: "S ADON ET SENENT ORATE PRO NOBIS / 1689". Aquesta inscripció té algunes errades i correcta seria: "SANCTI ABDON ET SENNEN ORATE PRO NOBIS / 1689". Es tradueix així al valencià: "SANTS ABDÓ I SENENT PREGUEU PER NOSALTRES / 1689". Aquesta senzilla oració deriva de les Lletanies dels Sants, una de les súpliques més solemnes de l'Església Catòlica i que es canta en determinades celebracions litúrgiques (Vetlla Pasqual i ordenacions sagrades) i també durant les rogatives i altres actes penitencials. Igualment és un text molt comú a la pietat popular. Al mig té quatre segells de la Vila d'Albocàsser amb la següent inscripció: "+ DE LA VILA DE ALBOCASER".
Terç (T) (2 cordons)
"S ADON ET SENENT ORATE PRO NOBIS / 1689"
(2 cordons)
Mig (M) (2 cordons)
"+ DE LA VILA DE ALBOCASER/ + DE LA VILA DE ALBOCASER / + DE LA VILA DE ALBOCASER/ + DE LA VILA DE ALBOCASER"
(2 cordons)
Mig peu (MP) (02) (estreles agrupades en forma de rombe)
(4 cordons)
Peu (3 cordons)
Tocs tradicionals de campanes Segurament es tocava a distància per avisar als campaners quan calia interpretar alguns tocs durant les celebracions litúrgiques.
Tocs actuals de campanes No es toca.
Truja Xapa de ferro imitant fusta
Estat original Disposaria d'una truja de fusta, de la qual segurament es conserva el capçal. Igualment tenia algun accessori (ballesta o cigonyal) per tocar-la a distància.
Estat actual Està en regular estat de conservació. Té una truja amb el capçal de fusta, segurament antiga, i el braç de ferro amb cigonyal i un cable per tocar-la des de l'església. Disposa de batall lligat amb cuir però no està reforçat amb cable de seguretat.
Mecanismes de toc (03) cigonyal
Intervencions La campana va ser fosa l'any 1689 per un campaner desconegut i es va pujar a l'espadanya de la nova església quan es finalitzaren les obres de construcció. Als anys 60-70 del segle XX es va modificar parcialment la seua instal·lació tradicional. El braç de fusta antic va ser canviat per altre de ferro amb cigonyal.
Propostes Vist l'estat de conservació de la campana, recomanem restaurar-la. Com que conserva el capçal de l'antiga truja de fusta, aquesta peça s'havia de restaurar. La resta de la truja es deu fer nova, de manera que s'adapte al capçal. En cas de motorització es deu instal·lar sols un motor d'impuls. El batall s'ha de reforçar amb un cable de seguretat per evitar la seua caiguda en cas de trencament.
Protecció Protecció genèrica al trobar-se en un immoble protegit (Bé de Rellevància Local). En conseqüència les intervencions en les campanes han de ser comunicades a la Direcció General del Patrimoni Cultural Valencià adjuntant el projecte prèviament a l'inici dels treballs.
Valoració Cal incoar expedient per declarar-la Bé d´Interés Cultural. En cas de trencament sols pot ser soldada. Pot ser remplaçada per una rèplica.
Instal·lació La instal•lació ha segut substituïda i cal reconstruir-la per restaurar els valors sonors i culturals de l'instrument, així com els tocs tradicionals.
Notes

Autors de la documentació

  • MOLLÀ i ALCAÑIZ, Salvador-Artemi [Tesi doctoral] (1997)
  • LLOP i BAYO, Francesc (03-10-2008)
  • ALEPUZ CHELET, Joan [Fitxa] (10-03-2016)
Editor de la fitxa ALEPUZ CHELET, Joan
Actualització 27-08-2018
2 Fotos
  • Fitxa reduïda (PDF)
  • Tornar cap enrere
  • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
    Campaners de la Catedral de València
    © Campaners de la Catedral de València (2024)
    campaners@hotmail.com
    Actualització: 28-03-2024
    Convertir a PDF

    Connectats: 76 Visitants: 76 Usuaris: 0