La grossa, Santa Maria de Montiel (5) - Parròquia de l'Assumpció de la Mare de Déu - BENAGUASIL (COMUNITAT VALENCIANA)

(Referència 276)

Localització Sala de les campanes
Diàmetre (en cm) 116
Altura del bronze 99
Vora 12
Pes real (en quilos) 1461
FonedorROSES, HERMANOS (SILLA)
Any fosa 1940
Descripció La campana té al terç una senzilla inscripció en espanyol amb l'advocació a la qual està dedicada la campana i la data de fosa: "SANTA MARIA DE MONTIEL PATRONA DE BENAGUACIL AÑO 1940.". Al mig trobem una creu sobre un núvol, una custòdia, el monograma de Maria i la marca de fàbrica que rodeja l'escut nacional: "CTRS ROSES HERMANOS / SILLA - VALENCIA". També al mig trobem quatre querubins i al mig peu quatre flors.
Anses Anses decorades amb caps d'animals
Terç (T) (2 cordons)
"SANTA MARIA DE MONTIEL PATRONA DE BENAGUACIL AÑO 1940."
(2 cordons)
(garlanda amb motius vegetals)
(anagrama de Maria) (marca de fonedor) CTRS ROSES HERMANOS / SILLA - VALENCIA (escut España) UNA GRANDE LIBRE
Mig (M) (00) (Creu amb núvol)
(03) (marca de fàbrica rodejant l'escut nacional) "CTRS ROSES HERMANOS / SILLA - VALENCIA"
(06) (monograma de Maria)
(09) (Custòdia)
(02) (04) (08) (10) (querubí)
Mig peu (MP) (2 cordons)
(00) (03) (06) (08) (flor)
(2 cordons)
Peu (2 cordons)
(2 cordons)
Tocs tradicionals de campanes Es repicava tant des de la sala de les campanes com des dels peus del campanar per mitjà d'una corda al batall. Es voltejava a mans des de la sala de les campanes. Tocava al mig vol per als tocs de difunt més importants (de 1ª classe).
Tocs actuals de campanes Repic i volteig automàtic
Truja Nova truja de fusta que substitueix a una de fusta de Manclús, i èsta, a una de ferro de Manclús
Estat original Tenia una truja de fusta de perfil tradicional valencià i que va ser fabricada al mateix temps que es va fondre la campana. Tenia una ballesta, batall lligat i una corda al batall per repicar-la, tant des de la sala de les campanes com des de baix del campanar. Estava situada a la mateixa finestra que ocupa actualment.
Estat anterior Abans de la intervenció de 1995 estava instal·lada amb truja de ferro a la mateixa finestra que ocupa actualment i mecanitzada amb motor de vol continu i electromall monofàsic.
Estat actual Està en bon estat de conservació, instal·lada a la finestra que ocupava tradicionalment. Té una truja de fusta de perfil tradicional valencià i està mecanitzada amb electromall monofàsic i motor d'impuls. També disposa d'un batall lligat i reforçat amb cable de seguretat.
Mecanismes de toc (09) motor d'impuls i electromall monofàsic
Intervencions La campana va ser fosa junt amb altres cinc campanes destinades a la Parròquia de l'Assumpció de Benaguasil l'any 1940 als tallers de la foneria Hermanos Roses de Silla. La truja de fusta es va canviar per altra de ferro en 1957 i l'any 1971 la mecanitzaren amb motor de vol continu i electromall trifàsic. Els treballs del canvi de truja i els posteriors de mecanització els va fer la foneria de Salvador Manclús del Grau de València.

L'any 1995 amb motiu de les obres de restauració del campanar la baixaren i una vegada finalitzades les obres Industrias Manclús la va instal·lar de nou al campanar amb truja de fusta de Barberí i es va mecanitzar amb electromall monofàsic i motor d'impuls. El desequilibri de la truja i les dificultats per voltejar la campana causaren que l'any 2010 la baixaren de nou. La truja de Barberí es va canviar per altra nova i es va netejar la campana. Els treballs comptaren amb subvenció de la Diputació de València i finançament de la Parròquia. L'empresa Electrorecamp va portar a terme aquesta restauració i la campana va quedar finalment ubicada a la torre uns dies abans de les festes de setembre.
Protecció Protecció genèrica al trobar-se en un immoble protegit (Bé de Rellevància Local). En conseqüència les intervencions en les campanes han de ser comunicades a la Direcció General del Patrimoni Cultural Valencià adjuntant el projecte prèviament a l'inici dels treballs
Valoració Campana interessant. Pot refondre's en cas de trencament després de documentar-la.
Instal·lació La instal•lació és original cal conservar-la per protegir la sonoritat i altres valors culturals. Qualsevol mecanització haurà de conservar aquestes qualitats, reproduir els tocs tradicionals i permetre els tocs manuals.

Autors de la documentació

  • MOLLÀ i ALCAÑIZ, Salvador-Artemi [Primera presa de dades] (15-06-1993)
  • ALEPUZ CHELET, Joan [Restauració de la campana] (07-09-2010)
  • ALEPUZ CHELET, Joan [Documentació fotogràfica i actualització de la fitxa] (04-09-2019)
Editor de la fitxa ALEPUZ CHELET, Joan
Actualització 06-09-2019
29 Fotos
  • Fitxa reduïda (PDF)
  • Tornar cap enrere
  • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
    Campaners de la Catedral de València
    © Campaners de la Catedral de València (2024)
    campaners@hotmail.com
    Actualització: 25-04-2024
    Convertir a PDF

    Connectats: 92 Visitants: 92 Usuaris: 0