La mitjana, Sant Blai (4) - Parròquia de l'Assumpció de la Mare de Déu - BENAGUASIL (COMUNITAT VALENCIANA)

(Referència 275)

Localització Sala de les campanes
Diàmetre 102
Altura del bronze 90
Vora 11
Pes real 1064
FonedorROSES, HERMANOS (SILLA)
Any fosa 1940
Descripció La campana té al terç una inscripció que continua al mig peu i que indica la dedicació de la campana a Sant Blai, patró del poble: "✱ ✱ SAN BLAS OBISPO Y MARTIR. ✱ / ✱ ✱ PATRONO DE BENAGUACIL AÑO 1940. ✱ ✱". També al terç hi ha una garlanda amb motius vegetals. Al mig disposa d'una creu amb pedestal, l'Anagrama de Jesús, una Custòdia i la marca de fàbrica que rodeja l'escut nacional: "CTRS ROSES HERMANOS / SILLA - VALENCIA". A més hi han quatre motius de tipus vegetal al mig.
Anses Anses decorades amb animals)
Terç (T) (2 cordons)
"✱ ✱ SAN BLAS OBISPO Y MARTIR. ✱"
(2 cordons)
(garlanda amb motius vegetals)
Mig (M) (00) (marca de fàbrica rodejant l'escut nacional) "CTRS ROSES HERMANOS / SILLA - VALENCIA"
(03) (Custòdia)
(06) (Anagrama de Jesús)
(09) (Creu amb pedestal)
(02) (04) (08) (10) (decoració vegetal)
Mig peu (MP) (2 cordons)
"✱ ✱ PATRONO DE BENAGUACIL AÑO 1940. ✱ ✱"
(2 cordons)
Tocs tradicionals de campanes Es repicava tant des de la sala de les campanes com des dels peus del campanar per mitjà d'una corda al batall. Es voltejava a mans des de la sala de les campanes. Tocava al mig vol per als tocs de difunt.
Tocs actuals de campanes Repic i volteig automàtic. Mig vol per al toc de difunts.
Truja Fusta ELECTRORECAMP
Estat original Tenia una truja de fusta de perfil tradicional valencià i que va ser fabricada al mateix temps que es va fondre la campana. Tenia una ballesta, batall lligat i una corda al batall per repicar-la, tant des de la sala de les campanes com des de baix del campanar. Estava situada a la mateixa finestra que ocupa actualment.
Estat anterior Des de 1975 i fins als 90 estava instal·lada amb truja de ferro i mecanitzada amb motor de vol continu i electromall trifàsic. Estava situada a la finestra nord.
Estat actual Està en bon estat de conservació, instal·lada a la finestra que ocupava tradicionalment. Té una truja de fusta de perfil tradicional valencià i està mecanitzada amb electromall monofàsic i motor d'impuls. També disposa d'un batall lligat i reforçat amb cable de seguretat. Està girada 1/4 pel trencament d'un fragment al llavi i en conseqüència la batallera és postissa.
Mecanismes de toc (03) motor d'impuls, (09) electromall monofàsic
Intervencions La campana va ser fosa junt amb altres cinc campanes destinades a la Parròquia de l'Assumpció de Benaguasil l'any 1940 als tallers de la foneria Hermanos Roses de Silla. L'any 1971 la mecanitzaren amb motor de vol continu i electromall trifàsic. La truja de fusta es va canviar per altra de ferro. Els treballs els va fer la foneria de Salvador Manclús del Grau de València.

L'any 1995 amb motiu de les obres de restauració del campanar la baixaren i una vegada finalitzades les obres Industrias Manclús la va instal·lar de nou al campanar amb truja de fusta de Barberí i es va mecanitzar amb electromall monofàsic i motor d'impuls. El desequilibri de la truja i les dificultats per voltejar la campana causaren que l'any 2010 la baixaren de nou. La truja de Barberí es va canviar per altra nova i es va netejar la campana. Els treballs comptaren amb subvenció de la Diputació de València i finançament de la Parròquia. L'empresa Electrorecamp va portar a terme aquesta restauració i la campana va quedar finalment ubicada a la torre uns dies abans de les festes de setembre.
Protecció Protecció genèrica al trobar-se en un immoble protegit (Bé de Rellevància Local). En conseqüència les intervencions en les campanes han de ser comunicades a la Direcció General del Patrimoni Cultural Valencià adjuntant el projecte prèviament a l'inici dels treballs
Valoració Campana interessant. Pot refondre's en cas de trencament després de documentar-la.
Instal·lació La instal•lació és original cal conservar-la per protegir la sonoritat i altres valors culturals. Qualsevol mecanització haurà de conservar aquestes qualitats, reproduir els tocs tradicionals i permetre els tocs manuals.

Autors de la documentació

 • MOLLÀ i ALCAÑIZ, Salvador-Artemi [Primera presa de dades] (15-06-1993)
 • ALEPUZ CHELET, Joan [Restauració de la campana] (07-09-2010)
 • ALEPUZ CHELET, Joan [Documentació fotogràfica i actualització de la fitxa] (04-09-2019)
Editor ALEPUZ CHELET, Joan
Actualització 06-09-2019
28 Fotos
 • Tornar cap enrere
 • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
  Campaners de la Catedral de València
  © Campaners de la Catedral de València (2021)
  campaners@hotmail.com
  : 24-01-2021
  Convertir a PDF