Crist Rei (2) - Parròquia de l'Assumpció de la Mare de Déu - BENAGUASIL (COMUNITAT VALENCIANA)

(Referència 273)

Localització Sala de les campanes
Diàmetre 75
Altura del bronze 68
Vora 7,2
Pes aproximat 244
FonedorMANCLÚS, SALVADOR
Any fosa 1975
Descripció Té al terç diversos cordons i una garlanda amb motius religiosos i vegetals. Seguidament trobem al mig un crucifix, una custòdia i la marca de fàbrica, element habitual a les campanes industrials: "FUNDICION / DE / SALVADOR MANCLÚS / C. INDUSTRIA, 27 / VALENCIA". També al mig està la següent inscripció: "VIVA CRISTO REY / SALVADOR DEL MUNDO / SE REFUNDIO / SIENDO CURA / D. JOSE DE PAZ PUIG".
Terç (T) (2 cordons)
(2 cordons)
(garlanda amb motius religiosos i vegetals)
Mig (M) (00) (Crucifix)
(03) (marca de fàbrica) "FUNDICION / DE / SALVADOR MANCLUS / C. INDUSTRIA, 27 / VALENCIA"
(06) "VIVA CRISTO REY / SALVADOR DEL MUNDO / SE REFUNDIO / SIENDO CURA / D. JOSE DE PAZ PUIG"
(09) (Custòdia)
Mig peu (MP) (3 cordons)
(cordó gruix)
Tocs actuals de campanes Repic i volteig automàtic. Mig vol per al toc de difunts.
Truja Fusta Barberí
Estat anterior Des de 1975 i fins als 90 va ocupar la finestra on actualment està la Mitjana. Estava instal·lada a la part superior (sobre la xicoteta) i dotada amb truja de ferro. Estava mecanitzada amb motor de vol continu.
Estat actual Està en bon estat de conservació, instal·lada a la finestra nord de la sala de les campanes, baix de la xicoteta. Té una truja de fusta de Barberí i està mecanitzada amb electromall monofàsic i motor d'impuls. També disposa d'un batall lligat i reforçat amb cable de seguretat.
Mecanismes de toc Motor d'impuls (03), electromall monofàsic (09)
Intervencions Va ser refosa l'any 1975 als tallers de la foneria de Salvador Manclús del Grau de València, la mateixa que havia mecanitzat quatre anys abans la campana trencada que datava de l'any 1940. La nova es va instal·lar amb la truja i mecanismes de toc de l'antiga. L'any 1995 amb motiu de les obres de restauració del campanar la baixaren i una vegada finalitzades les obres Industrias Manclús la va instal·lar de nou al campanar amb truja de fusta de Barberí i es va mecanitzar amb electromall monofàsic i motor d'impuls. Va canviar d'ubicació i quedà definitivament instal·lada a la finestra nord.
Protecció Protecció genèrica al trobar-se en un immoble protegit (Bé de Rellevància Local). En conseqüència les intervencions en les campanes han de ser comunicades a la Direcció General del Patrimoni Cultural Valencià adjuntant el projecte prèviament a l'inici dels treballs
Valoració Campana interessant. Pot refondre's en cas de trencament després de documentar-la.
Instal·lació La instal•lació és original cal conservar-la per protegir la sonoritat i altres valors culturals. Qualsevol mecanització haurà de conservar aquestes qualitats, reproduir els tocs tradicionals i permetre els tocs manuals.

Autors de la documentació

 • MOLLÀ i ALCAÑIZ, Salvador-Artemi [Primera presa de dades] (15-06-1993)
 • ALEPUZ CHELET, Joan [Documentació fotogràfica i actualització de la fitxa] (04-09-2019)
Editor ALEPUZ CHELET, Joan
Actualització 05-09-2019
17 Fotos
 • Tornar cap enrere
 • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
  Campaners de la Catedral de València
  © Campaners de la Catedral de València (2021)
  campaners@hotmail.com
  : 18-05-2021
  Convertir a PDF