Santa Maria Goretti (1) - Parròquia de l'Assumpció de la Mare de Déu - BENAGUASIL (COMUNITAT VALENCIANA)

(Referència 272)

Localització Sala de les campanes
Diàmetre (en cm) 47
Altura del bronze 38
Vora 5,5
Pes aproximat (en quilos) 60
FonedorMANCLÚS, SALVADOR
Any fosa 1951
Descripció La campana té una inscripció al terç. Com les lletres estan adherides a la campana, i no foses, algunes han caigut i la inscripció l'hem documentada així: "ANTA MARIA ORETTI RA RO OBIS". Completa seria: "SANTA MARIA GORETTI ORA PRO NOBIS". Es tracta d'una senzilla oració dirigida a Santa Maria Goretti que deriva de les Lletanies dels Sants. La inscripció combina l'espanyol i el llatí i la part en llatí es tradueix com "ORA PRO NOBIS". Seguidament al mig trobem una creu amb pedestal, altra amb un Cor de Jesús i la marca de fàbrica, element habitual a les campanes de fosa industrial: "FUNDICION / DE / SALVADOR MANCLÚS / C. INDUSTRIA, 27 / VALENCIA". També al mig trobem aquesta inscripció incisa, afegida per tant quan ja estava fosa la campana: "PARROQUIA DE LA ASUNCION / BENAGUACIL / DICIEMBRE DE 1951 / AÑO SANTO". En ella s'indica el nom de la parròquia, el del poble, la data de benedicció i una referència a l'Any Sant Jubilar que es va celebrar entre 1950 i 1951.
Terç (T) (2 cordons)
(4 cordons)
"(S)ANTA MARIA (G)ORETTI (O)RA (P)RO (N)OBIS"
(cordó)
Mig (M) (00) (Creu)
(03) (marca de fàbrica) "FUNDICION / DE / SALVADOR MANCLÚS / C. INDUSTRIA, 27 / VALENCIA"
(06) "PARROQUIA DE LA ASUNCION / BENAGUACIL / DICIEMBRE DE 1951 / AÑO SANTO"
(09) (Creu amb el Cor de Jesús)
Mig peu (MP) (3 cordons)
(garlanda)
Tocs tradicionals de campanes Exclusivament es voltejava. No formava part dels tocs interpretats amb la resta de campanes i el seu ús es limitava a les misses dels xiquets de cada diumenge i altres com els d'avís al Rosari de l'Aurora.
Tocs actuals de campanes Repic i volteig automàtic. Es volteja a l'Àngelus del mig dia.
Truja Fusta Barberí
Estat original Estava instal·lada a la sala de les campanes amb truja de fusta i dotada amb cigonyal per voltejar-la de forma manual.
Estat anterior Des dels anys 70 del segle XX fins als 90 va ocupar la finestra on actualment està la Mitjana. Estava instal·lada a la part inferior (sobre ella estava la campana dedicada a Crist Rei) i dotada amb truja de ferro i una corda al batall. Tenia una roda però no estava mecanitzada.
Estat actual Està en bon estat de conservació, instal·lada a la finestra nord de la sala de les campanes, damunt de la dedicada a Crist Rei. Té una truja de fusta de Barberí i està mecanitzada amb electromall trifàsic i motor d'impuls. També disposa d'un batall lligat i reforçat amb cable de seguretat.
Mecanismes de toc Motor d'impuls (03), electromall trifàsic (09)
Intervencions La campana va ser adquirida l'any 1951 als tallers de la foneria de Salvador Manclús del Grau de València junt amb altra campana (la dels Combregars) i beneïda en desembre de 1951 a la Plaça Major del poble. L'any 1971 amb la mecanització del conjunt va passar a ocupar la finestra orientada al Santuari de Montiel, en concret a la part inferior d'aquesta. Es va dotar amb truja de ferro de la foneria Manclús però no la mecanitzaren. L'any 1995 amb motiu de les obres de restauració del campanar la baixaren i una vegada finalitzades les obres Industrias Manclús la va instal·lar de nou al campanar amb truja de fusta de Barberí i es va mecanitzar amb electromall trifàsic i motor d'impuls. Va canviar d'ubicació i quedà definitivament instal·lada a la finestra nord.
Protecció Protecció genèrica al trobar-se en un immoble protegit (Bé de Rellevància Local). En conseqüència les intervencions en les campanes han de ser comunicades a la Direcció General del Patrimoni Cultural Valencià adjuntant el projecte prèviament a l'inici dels treballs
Valoració Campana interessant. Pot refondre's en cas de trencament després de documentar-la.
Instal·lació La instal•lació és original cal conservar-la per protegir la sonoritat i altres valors culturals. Qualsevol mecanització haurà de conservar aquestes qualitats, reproduir els tocs tradicionals i permetre els tocs manuals.

Autors de la documentació

  • MOLLÀ i ALCAÑIZ, Salvador-Artemi [Primera presa de dades] (15-06-1993)
  • ALEPUZ CHELET, Joan [Documentació fotogràfica i actualització de la fitxa] (04-09-2019)
Editor de la fitxa ALEPUZ CHELET, Joan
Actualització 05-09-2019
21 Fotos
  • Fitxa reduïda (PDF)
  • Tornar cap enrere
  • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
    Campaners de la Catedral de València
    © Campaners de la Catedral de València (2024)
    campaners@hotmail.com
    Actualització: 20-04-2024
    Convertir a PDF

    Connectats: 83 Visitants: 83 Usuaris: 0