Mare de Déu de l'Esperança (1) - Ermita de l´Esperança - PORTELL DE MORELLA (COMUNITAT VALENCIANA)

(Referència 2678)

Localització Espadanya
Diàmetre 40
Pes aproximat 37
FonedorROSES, HERMANOS (SILLA)
Any fosa 1941
Descripció La campana té quatre cordons al terç, dividits en dos grups de dos. Entre aquests hi ha altres quatre flors. Al mig disposa d'una creu, un àguila de Sant Joan i la marca de fàbrica: "FUNDICION / DE / CAMPANAS / DE / ROSES HNOS / SILLA (VALENCIA)". També al mig té una inscripció amb l'advocació a la qual està dedicada: "VIRGEN / DE LA / ESPERANZA". Al mig peu es repeteix la divisió de cordons del terç i disposa d'aquesta inscripció: "✱ ✱ ✱ PORTELL DE MORELLA 1941 ✱ ✱". El fet que figure el nom del poble està relacionat amb la destrucció de campanes durant la Guerra Civil (1936-1939), quan centenars de bronzes es retiraren dels campanars sense cap control ni inventari. Per no indicar les inscripcions el lloc d'origen, la majoria no es pogueren recuperar, per tant acabada la Guerra a les noves campanes es va afegir el nom del poble, per poder-les recuperar si es repetia aquesta situació. Al peu es hi ha altres dos cordons.
Terç (T) (2 cordons)
(00) (03) (06) (09) (flor)
(2 cordons)
Mig (M) (00) (creu radiant)
(03) (àguila de Sant Joan)
(06) "VIRGEN / DE LA / ESPERANZA"
(09) (marca de fàbrica) "FUNDICION / DE / CAMPANAS / DE / ROSES HNOS / SILLA (VALENCIA)"
Mig peu (MP) (2 cordons)
"✱ ✱ ✱ PORTELL DE MORELLA 1941 ✱ ✱"
(2 cordons)
Peu (2 cordons)
Tocs tradicionals de campanes Volteig manual amb una corda o cadena al cigonyal.
Truja Truja de fusta, regular estat de conservació.
Estat actual L'estat de conservació del conjunt és regular. La instal·lació és original i té la campana una truja de fusta de perfil tradicional valencià, típica de la foneria Roses, amb ferratges i cigonyal per voltejar-la manualment a distància.
Mecanismes de toc (03) cigonyal
Propostes Cal restaurar-la seguint el model de la campana mitjana del temple parroquial. En cas de mecanització es pot dotar amb motor d'impuls.
Protecció Protecció genèrica al trobar-se en un BIC declarat. En conseqüència les intervencions en les campanes han de ser comunicades a la Direcció General del Patrimoni Cultural Valencià adjuntant el projecte prèviament a l'inici dels treballs.
Valoració Campana interessant. Pot refondre's en cas de trencament després de documentar-la.
Instal·lació La instal•lació és original cal conservar-la per protegir la sonoritat i altres valors culturals. Qualsevol mecanització haurà de conservar aquestes qualitats, reproduir els tocs tradicionals i permetre els tocs manuals.
Notes La nota musical és do, veu soprano.

Autors de la documentació

 • MONFERRER GUARDIOLA, Rafael (24-02-2000)
Editor ALEPUZ CHELET, Joan
Actualització 03-07-2021
4 Fotos
 • Tornar cap enrere
 • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
  Campaners de la Catedral de València
  © Campaners de la Catedral de València (2021)
  campaners@hotmail.com
  : 27-10-2021
  Convertir a PDF