Tiple gran (2) - Parròquia de Sant Bartomeu - BENICARLÓ - COMUNITAT VALENCIANA

(Referència 2675)

Localització Sala de campanes
Diàmetre 75
Altura del bronze 60
Vora 7,5
Pes aproximat 244
FonedorQUINTANA
Any fosa 1841
Descripció La campana duu dues inscripcions. En la part superior, com és habitual, figura la dedicació: "IHS MARIA I JOEFS AИO DE M D C C C X L I", que combina el grec /IHS", probablement el llatí (MARIA, JOSEPH) i l'español. En qualsevol cas haurien d'haver escrit JESÚS, MARIA Y JOSÉ AÑO 1841.
L'anagrama de Jesús, que van haver d'escriure 'IHΣ', correspon a l'abreviatura d'IHΣYΣ, i s'escriu usualment com IHS. Una altra variant JHS procediria del llatí, encara que la segona lletra és l'Eta o E llarga grega. Va ser introduït com a devoció per Sant Bernardí de Siena (veure San Bernardino de Siena y el Anagrama de Jesús) . El seu significat és polivalent: per a uns és l'inici del nom de Jesús en grec, per a altres són les sigles llatines d'IESVS HOMO SALVATOR (JESÚS SALVADOR DE L'HOME). "JESÚS, MARIA I JOSEP" La invocació a la Sagrada Família és habitual en campanes del segle XVIII, i constitueix una frase comuna, sovint seguida del nom real de la campana. Alguns fonedors continuen utilitzant aquests tres noms com a inici de l'epigrafia en els nostres dies.
En el mig exterior hi ha una creu potençada amb pedestal i xiprers en cada escaló, que permet identificar als autors: els QUINTANA, uns fonedors encara existents, que van fer una campana amb la creu semblant a la Seo de Zaragoza en 1842. En aquell cas el nom figura manuscrit en el medi peu on posa "Quintana me icieron".
En el mig peu posa "SE FUИDIO SIEИDO CURA EL DR. DИ. JOSE MAИZAИO Y MAIORDOMO DИ. PEDRO RAMOS", noms que podrien servir per ubicar en el futur l'origen de la campana, probablement procedent de les campanes rescatades després de la guerra civil. És habitual en moltes campanes indicar aquelles persones que han obtingut el grau de doctor com en aquest cas: SE FUNDIO SIENDO CURA EL DOCTOR DON JOSÉ MANZANO Y MAYORDOMO DON PEDRO RAMOS. El majordom pot ser tant un càrrec civil, de cap de confraria, com de religiós, de l'organització d'un temple important.
Terç (T) (2 cordons) /
"IHS MARIA I JOEFS AИO DE M D C C C X L I" /
(2 cordons) /
(garlanda de penjants)
Mig (M) (00) (creu potençada amb pedestal i ciprers en cada escaló)
Mig peu (MP) (2 cordons normals) /
(2 cordons fins)
"SE FUИDIO SIEИDO CURA EL DR. DИ. JOSE MAИZAИO Y MAIORDOMO DИ. PEDRO RAMOS" /
(2 cordons fins) /
(2 cordons normals)
Peu (Cordó fin) /
(2 cordons fins)
Truja Fusta ERMEC
Estat actual Presenta alguna ansa trencada, va ser trepanada. La seua sonoritat és prou deficient, malgrat ser una campana històrica. No seria imporbable que tinguera una petita esquerda.
La truja presenta triple reforçament: dos barres en el braç i una tercera en el capçal. No obstant la campana es pot tocar manualment sense dificultats.
Els suports dels rodaments són exteriors i no interiors com és habitual en les campanes tradicionals.
La ballesta de ferro per al toc manual és massa llarga (habitualment la ballesta mesura tant com el diàmetre de la campana, però mesurada en la seua totalitat i no en el braç que surt del braç.
El batall, CLOCK-O-MATIC és possiblement poc pesat i de diàmetre inferior per aquesta campana. El forat per passar el cable de seguretat és massa fi i no permet posar un ganxo o passar-hi la corda per al toc manual.
La truja està regularment conservada.
Mecanismes de toc (03) (ballesta per al toc manual); (09) (motor impulsos MOVOTRON) (electromall CLOCK-O-MATIC)
Intervencions Restaurades les campanes en les seues instal·lacions tradicionals, en març de 2000 per l'empresa ERMEC, treball cofinançat per l'Ajuntament i la Conselleria de Cultura.
Protecció Protecció genèrica al trobar-se en un immoble protegit (Bé de Rellevància Local). No obstant hauria d'incoar-se expedient d'inclusió de la campana en l'Inventari General de Béns Mobles, a causa del seu interès.
Valoració En cas de trencament sols pot ser soldada. Pot ser remplaçada per un altra campana de distinta afinació.
Instal·lació La instal•lació és tradicional i cal conservar-la per protegir la sonoritat i altres valors culturals. Qualsevol mecanització haurà de conservar aquestes qualitats, reproduir els tocs tradicionals i permettre els tocs manuals.

Autors de la fitxa de la torre

 • MOLLÀ i ALCAÑIZ, Salvador-Artemi [Tesi doctoral] (1997)
 • MARTÍN NOGUERA, Francesc Xavier (23-02-2000)
 • LLOP i BAYO, Francesc; LLOP MIGUEL, Víctor (18-04-2004)
 • LLOP i BAYO, Francesc (30-12-2012)
Editor LLOP i BAYO, Francesc
Actualització 04-05-2014
22 Fotos
 • Tornar cap enrere
 • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
  Campaners de la Catedral de València
  © Campaners de la Catedral de València (2020)
  campaners@hotmail.com
  : 27-09-2020
  Convertir a PDF