Santa Bàrbera (2) - La Llécua - MORELLA (COMUNITAT VALENCIANA)

(Referència 2667)

Localització Sala de les campanes
Diàmetre 49
Altura del bronze 42
Vora 6
Pes aproximat 68
Any fosa 1652
Descripció La campana té una breu inscripció al terç que diu així: "✱ SAИTA ✱ BARBARA O✱P✱BIS✱AÑO✱I65Z". Part d'aquesta està abreviada, segurament per motius d'espai, i completa seria: "SANTA BARBARA ORA PRO NOBIS AÑO I652". Aquesta té una senzilla oració a Santa Bàrbera que deriva de les Lletanies dels Sants, una de les súpliques més solemnes de l'Església que habitualment es fa servir a rituals destinats a la protecció. La part en llatí es tradueix així: "PREGA PER NOSALTRES". A més indica la data de fosa. Com és habitual la xifra 1 es representa amb la lletra I majúscula. Per altra banda el 5 es representa per mitja d'una grafia que podria representar un 9, no obstant això creiem que és la primera xifra. El número 2 es representa, com és relativament habitual a alguns llocs, per mitjà de la lletra Z majúscula. Per últim disposa d'una creu amb pedestal al mig.
Terç (T) (2 cordons)
"✱ SAИTA ✱ BARBARA O✱P✱BIS✱AÑO✱I65Z"
(2 cordons)
Mig (M) (00) (Creu amb pedestal)
Mig peu (MP) (3 cordones)
Peu (2 cordones)
Tocs tradicionals de campanes Possible repic manual des dels peus del campanar i volteig manual des de la sala de les campanes.
Tocs actuals de campanes Volteig manual.
Truja Fusta nova
Estat original La campana tenia una truja de fusta de perfil semblant a l'actual, així com ferratges i batall lligat.
Estat actual L'estat de conservació del conjunt és bo. La campana té una truja de fusta nova de perfil tradicional local, obra segurament d'un fuster local. El batall no està reforçat amb cable de seguretat.
Protecció Protecció genèrica al trobar-se en un immoble protegit (Bé de Rellevància Local). En conseqüència les intervencions en les campanes han de ser comunicades a la Direcció General del Patrimoni Cultural Valencià adjuntant el projecte prèviament a l'inici dels treballs.
Valoració Cal incoar expedient per declarar-la Bé d´Interés Cultural. En cas de trencament sols pot ser soldada. Pot ser remplaçada per una rèplica.
Instal·lació La instal•lació és original cal conservar-la per protegir la sonoritat i altres valors culturals. Qualsevol mecanització haurà de conservar aquestes qualitats, reproduir els tocs tradicionals i permetre els tocs manuals.
Notes

Autors de la documentació

 • MONFERRER GUARDIOLA, Rafael [Primera presa de dades] (15-09-1988)
 • ALEPUZ CHELET, Joan [Documentació fotogràfica i fitxa] (22-07-2019)
Editor ALEPUZ CHELET, Joan
Actualització 01-12-2020
11 Fotos
 • Tornar cap enrere
 • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
  Campaners de la Catedral de València
  © Campaners de la Catedral de València (2021)
  campaners@hotmail.com
  : 26-10-2021
  Convertir a PDF