Puríssima Concepció (3) - La Llécua - MORELLA (COMUNITAT VALENCIANA)

(Referència 2666)

Localització Sala de les campanes
Diàmetre 50
Altura del bronze 41
Vora 5
Pes aproximat 72
FonedorCORRAL, PEDRO DEL (ARNUERO)
Any fosa 1799
Descripció La campana té al terç una breu inscripció, separada per estreles, amb un text en espanyol: "✱ PVRISIMA ✱ CONCEPCION ✱ ANO ✱ DE ✱ I 7 9 9". Aquesta indica l'advocació a la qual està dedicada la campana i la data de fosa. Seguidament trobem al mig una creu amb pedestal. També al mig disposa de dos inscripcións en espanyol. La primera conté el nom del rector: "SI • DO ✱ RE • R / M • N ✱ VI • TE / MARIN". Correctament sería: "SIENDO RECTOR MOSEN VICENTE MARIN". La segona està incisa i per la forma del traç sembla que l'afegiren a la falsa campana o motlle. El text indica el nom de l'autor i el lloc on es va fondre: "Corral / Mehizo en / Villafranca".
Terç (T) (2 cordons)
"✱ PVRISIMA ✱ CONCEPCION ✱ ANO ✱ DE ✱ I 7 9 9"
(2 cordons)
Mig (M) (00) (Creu amb pedestal)
(06) "SI • DO ✱ RE • R / M • N ✱ VI • TE / MARIN" / "Corral / Mehizo en / Villafranca" (incisa)
Mig peu (MP) (3 cordons)
Tocs tradicionals de campanes Repic manual des dels peus del campanar i volteig manual des de la sala de les campanes.
Tocs actuals de campanes Volteig manual.
Truja Fusta nova
Estat original La campana tenia una truja de fusta de perfil semblant a l'actual, així com ferratges i batall lligat.
Estat actual L'estat de conservació del conjunt és bo. La campana té una truja de fusta nova de perfil tradicional local, obra segurament d'un fuster local. El batall no està reforçat amb cable de seguretat.
Intervencions La campana va ser fosa l'any 1799 pel campaner Pedro del Corral, natural d'Arnuero (Cantàbria) i actiu a diversos pobles de les actuals províncies de Castelló i Teruel entre els anys 1799 i 1817. La campana va ser fosa a Vilafranca, com indiquen les inscripcions, segurament al mateix temps que una de les campanes de l'església parroquial.

L'any 2019 la truja antiga havia estat substituida per una nova, també de fusta, obra de la fusteria morellana Grau Sebastia C. B.
Protecció Protecció genèrica al trobar-se en un immoble protegit (Bé de Rellevància Local). En conseqüència les intervencions en les campanes han de ser comunicades a la Direcció General del Patrimoni Cultural Valencià adjuntant el projecte prèviament a l'inici dels treballs.
Valoració Cal incoar expedient per incloure-la en l´Inventari General de Béns Mobles. En cas de trencament sols pot ser soldada. Pot ser remplaçada per un altra campana de distinta afinació.
Instal·lació La instal•lació és original cal conservar-la per protegir la sonoritat i altres valors culturals. Qualsevol mecanització haurà de conservar aquestes qualitats, reproduir els tocs tradicionals i permetre els tocs manuals.
Notes

Autors de la documentació

 • MONFERRER GUARDIOLA, Rafael [Primera presa de dades] (15-09-1988)
 • ALEPUZ CHELET, Joan [Documentació fotogràfica i fitxa] (22-07-2019)
Editor ALEPUZ CHELET, Joan
Actualització 31-07-2019
11 Fotos
 • Tornar cap enrere
 • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
  Campaners de la Catedral de València
  © Campaners de la Catedral de València (2021)
  campaners@hotmail.com
  : 18-10-2021
  Convertir a PDF