La mitjana (2) - Parròquia de l'Assumpció de Nostra Senyora - PORTELL DE MORELLA (COMUNITAT VALENCIANA)

(Referència 2661)

Localització Sala de campanes
Diàmetre 86
Altura del bronze 74
Vora 9
Pes aproximat 368
FonedorROSES, HERMANOS (SILLA)
Any fosa 1941
Descripció La campana té quadre cordons al terç, dividits en dos grups de dos. Entre aquests disposa d'una senzilla inscripció amb l'advocació a la qual està dedicada: "✱ ✱ NUESTRA SRA DE LA ASUNCION ✱". També al terç hi ha una garlanda. Al mig hi ha una creu, un escut d'Espanya, el monograma de Maria i la marca de fàbrica: "FUNDICION / DE / CAMPANAS / DE / ROSES HNOS SILLA (VALENCIA)". Al mig peu es repeteix la divisió de cordons del terç i disposa d'aquesta inscripció: "✱ PORTELL DE MORELLA 1941. ✱ DE PESTE HAMBRE Y GUERRA LIBRENOS SEÑOR.". El fet que figure el nom del poble està relacionat amb la destrucció de campanes durant la Guerra Civil (1936-1939), quan centenars de bronzes es retiraren dels campanars sense cap control ni inventari. Per no indicar les inscripcions el lloc d'origen, la majoria no es pogueren recuperar, per tant acabada la Guerra a les noves campanes es va afegir el nom del poble, per poder-les recuperar si es repetia aquesta situació. Per altra banda, hi ha una lletania dels sants, possiblement també escollida en referència a la Guerra Civil. Al peu es hi ha també quatre cordons en dos grups de dos.
Terç (T) (2 cordons)
"✱ ✱ NUESTRA SRA DE LA ASUNCION ✱"
(2 cordons)
(garlanda)
Mig (M) (00) (creu)
(03) (Escut d'Espanya)
(06) (monograma de Maria)
(09) (marca de fàbrica) "FUNDICION / DE / CAMPANAS / DE / ROSES HNOS SILLA (VALENCIA)"
Mig peu (MP) (2 cordons)
"✱ PORTELL DE MORELLA 1941. ✱ DE PESTE HAMBRE Y GUERRA LIBRENOS SEÑOR."
(2 cordons)
Peu (3 cordons)
Tocs tradicionals de campanes Repic manual i volteig manual des de la sala de les campanes.
Tocs actuals de campanes Repic i volteig automàtic.
Truja Truja de fusta en regular estat de conservació.
Estat anterior Abans de la restauració de 2017 l'estat de conservació de la campana era regular. La truja era la mateixa que té actualment i no estava mecanitzada.
Estat actual L'estat de conservació de la campana és bo i està instal·lada amb truja de fusta de perfil valencià, restaurada i pintada de roig, a la sala de les campanes. Està mecanitzada amb motor d'impuls i electromall monofàsic. Disposa de batall lligat i reforçat amb cable de seguritat.
Mecanismes de toc (09) motor de vol per impuls i electromall monofàsic
Intervencions Restaurada per 2001 Técnica y Artesanía en 2017. Es va actuar a la truja i ferratges i la mecanitzaren amb motor d'impuls i electromall monofàsic.
Protecció Protecció genèrica al trobar-se en un BIC declarat. En conseqüència les intervencions en les campanes han de ser comunicades a la Direcció General del Patrimoni Cultural Valencià adjuntant el projecte prèviament a l'inici dels treballs.
Valoració Campana interessant. Pot refondre's en cas de trencament després de documentar-la.
Instal·lació La instal•lació és original cal conservar-la per protegir la sonoritat i altres valors culturals. Qualsevol mecanització haurà de conservar aquestes qualitats, reproduir els tocs tradicionals i permet
Notes La seua nota fonamental és do i la veu mezzosoprano. Aquesta campana va arrosegar un xiquet en enganxar-li la roba, el llançà a la plaça i morí desnucat a l´acte (Pasqua 1945)

Autors de la documentació

 • MONFERRER GUARDIOLA, Rafael [Primera presa de dades] (01-02-2000)
 • ALEPUZ CHELET, Joan; ABARCA LLOPIS, Javier; MARTÍNEZ TAMARIT, Pau [Documentació de la campana] (12-06-2021)
Editor ALEPUZ CHELET, Joan
Actualització 02-07-2021
19 Fotos
 • Tornar cap enrere
 • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
  Campaners de la Catedral de València
  © Campaners de la Catedral de València (2021)
  campaners@hotmail.com
  : 26-10-2021
  Convertir a PDF