La mitjana, dels quarts (3) - Sant Pere Apòstol - CINCTORRES (COMUNITAT VALENCIANA)

(Referència 2657)

Localització Sala de campanes
Diàmetre 95
Altura del bronze 78
Vora 10
Pes aproximat 496
Any fosa 1717
Descripció Té set anses. Al terç hi ha dos grups amb dos cordons en cadascun i entre ells apareix aquesta inscripció en llatí i espanyol: "✱ IHS ✱ MARIA ✱ JOSEPH▶ ✱ S ✱ ANTONIO ✱ ORA ✱ PRO ✱ NOBIS ✱ AÑO ✱ I7I7". La inscripció té el nom de les tres persones de la Sagrada Família que apareixen freqüentment a les campanes des del segle XVII fins al XX i, com és el cas, sovint precedeixen les advocacions a les quals està dedicada la campana. En valencià seria: "JESÚS MARIA I JOSEP SANT ANTONI PREGA PER NOSALTRES ANY 1717". Al mig hi ha una gran creu patriarcal, formada per diverses sanefes amb motius vegetals. Al costat oposat hi ha una xicoteta creu de calvari i l'escut de Cinctorres. Finalment, té cinc cordons al mig peu i dos al peu.
Terç (T) (2 cordons)
"✱ IHS ✱ MARIA ✱ JOSEPH▶ ✱ S ✱ ANTONIO ✱ ORA ✱ PRO ✱ NOBIS ✱ AÑO ✱ I7I7"
(2 cordons)
Mig (M) (00) (creu patriarcal)
(06) (creu de calvari de vuit graons)
(2 cordons)
(06) (escut de Cinctorres)
Mig peu (MP) (5 cordons)
Peu (2 cordons)
Tocs tradicionals de campanes Repic manual des dels peus del campanar i volteig manual. Tocava els quarts amb una maça horària exterior.
Tocs actuals de campanes Repic i volteig automàtic. Toca els quarts.
Truja Truja de fusta en mal estat, substituida per una nova de fusta.
Estat anterior Abans de la restauració de l'any 2000 estava dotada amb truja de fusta de perfil tradicional local en regular estat de conservació. Els ferratges eren els antics i disposava d'una maça horària per a tocar els quarts i una corda al batall per a repicar-la des dels peus del campanar.
Estat actual L'estat de conservació de la campana és bo. Està instal·lada a una de les finestres de la sala de les campanes amb truja de fusta nova d'Electrorecamp, mecanitzada amb motor d'impuls i electromall. Té batall lligat i dotat amb cable de seguretat.
Mecanismes de toc (03) electromall monofàsic, (09) motor d'impuls.
Intervencions Restaurada per ELECTRO-RECAMP en l'any 2000. Va ser netejada per dins i per fora. La truja de fusta antiga es va substituir per una nova, guardant l'antiga a la parròquia, de perfil tradicional local. La campana va ser mecanitzada amb motor d'impuls i electromall monofàsic.
Protecció Protecció genèrica al trobar-se en un immoble protegit (Bé de Rellevància Local). En conseqüència les intervencions en les campanes han de ser comunicades a la Direcció General del Patrimoni Cultural Valencià adjuntant el projecte prèviament a l'inici dels treballs.
Valoració Cal incoar expedient per incloure-la en l´Inventari General de Béns Mobles. En cas de trencament sols pot ser soldada. Pot ser remplaçada per un altra campana de distinta afinació.
Instal·lació La instal•lació és original cal conservar-la per protegir la sonoritat i altres valors culturals. Qualsevol mecanització haurà de conservar aquestes qualitats, reproduir els tocs tradicionals i permet
Notes La nota és la i la veu mezzosoprano. Restauració finançada per la parròquia i la Generalitat Valenciana (SUBVENCIONS 2000)

Autors de la documentació

 • MONFERRER GUARDIOLA, Rafael (01-06-1998)
 • ALEPUZ CHELET, Joan [Documentació fotogràfica i actualització de la fitxa] (13-06-2021)
Editor ALEPUZ CHELET, Joan
Actualització 18-06-2021
22 Fotos
 • Tornar cap enrere
 • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
  Campaners de la Catedral de València
  © Campaners de la Catedral de València (2021)
  campaners@hotmail.com
  : 18-10-2021
  Convertir a PDF