Pilar (4) - Església Parroquial de Sant Miquel Arcàngel - BENIGÀNIM (COMUNITAT VALENCIANA)

(Referència 2578)

Localització Sala de les Campanes
Diàmetre 83
Altura del bronze 72
Vora 8
Pes aproximat 331
FonedorROSES, HERMANOS (SILLA)
Any fosa 1940ca
Descripció Ens trobem amb unes inscripcions incises de forma prou tosca, afegides posteriorment a fondre la campana, quan va ser encarregada. Al terç trobem el nom del rector i de l'alcalde i part del cap de Falange Local: "# SIENDO CURA D ANTONIO CASELLES CASELLES SIENDO ALCALDE D PEDRO CUQUERELLA LLOPIS Y SIENDO JEFE LOCAL DE FET Y DE LAS #". Al mig trobem la marca de fàbrica: "JUAN Bta ROSES / FUNDICION CAMPANAS / ADZANETA ALBAIDA / AÑO DE LA VICTORIA". Finalment al mig peu continua amb la inscripció iniciada al terç: "# # # # DON VICENTE PASTOR MARCO".
Espatlla (H) (cordó)
Terç (T) (2 cordons)
"# SIENDO CURA D ANTONIO CASELLES CASELLES SIENDO ALCALDE D PEDRO CUQUERELLA LLOPIS Y SIENDO JEFE LOCAL DE FET Y DE LAS #"
(2 cordons)
(garlanda vegetal)
Mig (M) (00) (Monograma de Maria)
(03) (marca de fàbrica) "JUAN Bta ROSES / FUNDICION CAMPANAS / ADZANETA ALBAIDA / AÑO DE LA VICTORIA"
(06) (Creu)
(09) (imatge de Sant Josep)
Mig peu (MP) (2 cordons)
"# # # # DON VICENTE PASTOR MARCO"
(2 cordons)
(garlanda vegetal)
Peu (2 cordons)
(2 cordons)
Tocs tradicionals de campanes Vols manuals des de la Sala de les Campanes. Possiblement repicara des dels peus del campanar amb una corda unida al batall.
Tocs actuals de campanes Repica i volteja automàticament amb poca relació amb els tocs tradicionals.
Truja Ferro Lepatronic.
Estat original Suposem que comptaria amb truja de fusta, instal·lada per la casa fonedora, amb algunes peces en formigó. Possiblement comptara amb una ballesta i una corda unida la batall per repicar-la des dels peus del campanar.
Estat anterior Comptava amb un martell per repicar-la automàticament, mecanisme que es va trencar i renovar.
Estat actual La campana es troba en un regular estat de conservació, instal·lada en una de les finestres de la Sala de les Campanes. Compta amb truja de ferro i un motor de vol continu per voltejar-la a més d'electromall per repicar. Finalment compta amb un batall de canya de plàstic que rebota i distorsiona el so de la campana. Vist l'estat en que es troba la campana, seria recomanable iniciar els treballs de restauració del bronze, ja que la instal·lació actual no imita la tradicional. La campana es deuria baixar del campanar per netejar-la per dins i fora i reposar la truja de fusta, de perfil tradicional valencià. El batall es deuria renovar per un altre de material més adequat per potenciar el so de la campana. Finalment deuria tornar al campanar i ser mecanitzada amb motor d'impulsos, que permeta tocar-la manualment i imite els tocs tradicionals.
Mecanismes de toc (03) motor de vol continu, electromall
Intervencions L'any 1940 suposem va ser adquirida amb altres cinc campanes per tal de suplir el buit de les perdudes en 1936, ja que a les seues inscripcions no consta l'any. Aquesta és la tercera del conjunt, feta a la foneria dels Hnos. Roses de Silla València. Va ser dotada de truja de fusta i instal·lada a la Sala de les Campanes després de la seua benedicció. Als anys 60 o 70 va ser mecanitzada amb motor de vol continu i substituïda la truja de fusta per l'actual de ferro. Aquesta mecanització sembla que va ser efectuada per Lepatronic.
Protecció Protecció genèrica al trobar-se en un BIC declarat. En conseqüència les intervencions en les campanes han de ser comunicades a la Direcció General del Patrimoni Cultural Valencià adjuntant el projecte prèviament a l'inici dels treballs.
Valoració Campana interessant. Pot refondre's en cas de trencament després de documentar-la.
Instal·lació La instal·lació ha sigut substituïda i cal reconstruir-la per restaurar els valors sonors i culturals de l'instrument, així com els tocs tradicionals.

Autors de la documentació

 • ALEPUZ CHELET, Joan (08-08-2014)
Editor ALEPUZ CHELET, Joan
Actualització 13-10-2014
19 Fotos
 • Tornar cap enrere
 • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
  Campaners de la Catedral de València
  © Campaners de la Catedral de València (2021)
  campaners@hotmail.com
  : 26-01-2021
  Convertir a PDF