Francesca (3) - Església Parroquial de Sant Miquel Arcàngel - BENIGÀNIM (COMUNITAT VALENCIANA)

(Referència 2577)

Localització Sala de les Campanes
Diàmetre 73
Altura del bronze 54
Vora 7
Pes aproximat 225
FonedorROSES, HERMANOS (SILLA)
Any fosa 1940
Descripció La major part de les inscripcions de la campana són incises. En primer lloc trobem al terç el seu nom: "# # FRANCISCA # #". Seguidament al mig està la marca de fàbrica: "FUNDICION / DE / CAMPANAS / DE / ROSES Hnos / SILLA (VALENCIA)"; i continua amb aquesta inscripció referent a la seua fosa: "LA MATERIA PRIMA / ME LA DIO EL R. P. / FRANCISCO SANZ. / LA FORMA COSTEADA / POR EL EXMO. AYUNTO. / DE ESTA VILLA SIENDO / SUPERIOR EL R. P. SERAFIN / GILABERT . PROVINCIAL DE / M. R. P. LUIS MESTRE". Al mig peu trobem el nom dels padrins, la data de benedicció i el nom del poble: "PADRINOS D. HONORIO PALLAS PAREJAS YDa CONSUELO ARMIÑANA GARCIA. BENDECYDA DYA 3 NOVYEMBRE PP Francyscanos BENIGANIM 1940.".

Les inscripcions són incises menys l'any de fosa, per tant es van afegir posteriorment a fondre la campana, de manera prou tosca. A més són característiques del moment en que va ser fosa la campana, amb el nom del poble figurant entre elles. Aquest està relacionat amb la destrucció de campanes durant la Guerra Civil, com va ser el cas de Benigànim, on es va pedre el conjunt original. En el cas de les campanes conservades, aquestes no comptaven amb cap control o inventari que indicada el lloc del qual eren originàries, motiu que va dificultar en la majoria de campanes la seua recuperació.
Espatlla (H) (cordó)
Terç (T) (2 cordons)
(06) "# # FRANCISCA # #"
(2 cordons)
(02) (04) (08) (10) (decoració vegetal)
Mig (M) (00) (Creu)
(03) "FUNDICION / DE / CAMPANAS / DE / ROSES Hnos / SILLA (VALENCIA)"
(06) (Monograma de Maria)
(08) "LA MATERIA PRIMA / ME LA DIO EL R. P. / FRANCISCO SANZ. / LA FORMA COSTEADA / POR EL EXMO. AYUNTO. / DE ESTA VILLA SIENDO / SUPERIOR EL R. P. SERAFIN / GILABERT . PROVINCIAL DE / M. R. P. LUIS MESTRE"
(09) (Escut franquista)
Mig peu (MP) (2 cordons)
"PADRINOS D. HONORIO PALLAS PAREJAS YDa CONSUELO ARMIÑANA GARCIA. BENDECYDA DYA 3 NOVYEMBRE PP Francyscanos BENIGANIM 1940."
(2 cordons)
Peu (3 cordons)
Tocs tradicionals de campanes Vols manuals des de la mateixa Sala de les Campanes, possiblement a més repicara des dels peus del campanar amb una llarga corda unida al batall.
Tocs actuals de campanes Volteja i repica automàticament.
Truja Fusta original
Estat anterior Sembla que estava mecanitzada amb motor de vol continu, instal·lació de la que queda la roda per voltejar-la automàticament.
Estat actual Es troba en un regular estat de conservació, ubicada a la Sala de les Campanes. Conserva la truja de fusta original i està mecanitzada amb motor d'impulsos i electromall. Seria recomanable restaurar la truja de fusta, per tal d'assegurar l'estabilitat del conjunt i el correcte funcionament de la campana, conservant en qualsevol cas totes les parts possibles de la truja.
Mecanismes de toc (03) motor d'impulsos, electromall
Intervencions La campana va ser fosa l'any 1940 als tallers dels Hnos. Roses de Silla (València). Per les inscripcions amb que compta es possible que s'encarregara en un primer moment per al Convent dels Franciscans de la mateixa localitat i fora posteriorment donada a la Parròquia de Sant Miquel, o que directament es fera per al temple parroquial. Sembla que als anys 70 es va mecanitzar amb motor de vol continu, conservant la truja de fusta, sent un cas extrany dins de les mecanitzacions habituals a partir dels anys 60. Recentment ha estat mecanitzada de nou amb motor d'impulsos i electromall.
Protecció Protecció genèrica al trobar-se en un BIC declarat. En conseqüència les intervencions en les campanes han de ser comunicades a la Direcció General del Patrimoni Cultural Valencià adjuntant el projecte prèviament a l'inici dels treballs.
Valoració Campana interessant. Pot refondre's en cas de trencament després de documentar-la.
Instal·lació La instal·lació ha sigut substituïda i cal reconstruir-la per restaurar els valors sonors i culturals de l'instrument, així com els tocs tradicionals.

Autors de la documentació

 • ALEPUZ CHELET, Joan (08-08-2014)
Editor ALEPUZ CHELET, Joan
Actualització 13-10-2014
27 Fotos
 • Tornar cap enrere
 • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
  Campaners de la Catedral de València
  © Campaners de la Catedral de València (2021)
  campaners@hotmail.com
  : 26-01-2021
  Convertir a PDF