Sants Abdó i Senent (2) - Església Parroquial de Sant Miquel Arcàngel - BENIGÀNIM (COMUNITAT VALENCIANA)

(Referència 2576)

Localització Sala de les Campanes
Diàmetre 63
Altura del bronze 50
Vora 6
Pes aproximat 145
FonedorROSES SOLER, JUAN BAUTISTA
Any fosa 1940
Descripció En primer lloc trobem al terç aquesta inscripció: "ABDON Y SENEN SIENDO CURA D. ANTONIO CASELLES CASELLES SIENDO ALCALDE D. PEDRO / CUQUERELLA LLOPIS Y SIENDO JEFE LOCAL DE FET Y DE LAS JONS D. VICENTE PASTOR MARCO". En ella trobem en primer lloc l'advocació a la que está dedicada la campana, en aquest cas els Sants de la Pedra; i seguidament el nom de les autoritats locals en l'any de ser fosa la campana: el rector, l'alcalde i el cap de Falange. Al mig trobem la marca de fàbrica: "JUAN Bta ROSES / FUNDICION / CAMPANAS / ADZANETA / Pvcia VALENCIA". Finalment al mig peu trobem el nom del poble i la data de fundició: "BENIGANIM AÑO 1940".

Les inscripcions són molt característiques del moment en que es va fer la campana, trobant el primer lloc el nom del poble, possiblement el fet més significatiu. Aquest està relacionat amb la destrucció de campanes durant la Guerra Civil, com va ser el cas de Benigànim, on es va pedre el conjunt original. En el cas de les campanes conservades, aquestes no comptaven amb cap control o inventari que indicada el lloc del qual eren originàries, motiu que va dificultar en la majoria de campanes la seua recuperació. A més va ser habitual indicar el nom de rector o l'alcalde del poble i en molts casos el del cap de Falange Local.
Espatlla (H) (cenefa de triangles)
Terç (T) (cordó)
"ABDON Y SENEN SIENDO CURA D. ANTONIO CASELLES CASELLES SIENDO ALCALDE D. PEDRO"
(cordó)
"CUQUERELLA LLOPIS Y SIENDO JEFE LOCAL DE FET Y DE LAS JONS D. VICENTE PASTOR MARCO"
(cordó)
Mig (M) (00) (Escut franquista)
(03) (Capelleta amb la Mare de Déu del Pilar)
(06) (Creu amb pedestal i dos àngels)
(09) (marca de fàbrica) "JUAN Bta ROSES / FUNDICION / CAMPANAS / ADZANETA / Pvcia VALENCIA"
(02) (04) (08) (10) (pensament)
Mig peu (MP) (2 cordons)
(06) "BENIGANIM AÑO 1940"
(2 cordons)
Peu (2 cordons)
Tocs tradicionals de campanes Vols manuals des de la Sala de les Campanes. Possiblement repicara des dels peus del campanar amb una corda unida al batall.
Tocs actuals de campanes Volteja i repica automàticament.
Truja Ferro Lepatronic
Estat original Suposem que comptaria amb truja de fusta, instal·lada per la casa fonedora, amb algunes peces en formigó. Possiblement comptara amb una ballesta i una corda unida la batall per repicar-la des dels peus del campanar.
Estat actual La campana es troba en un regular estat de conservació, instal·lada en una de les finestres de la Sala de les Campanes. Compta amb truja de ferro i està mecanitzada amb motor de vol continu per voltejar-la i electromall. Finalment el batall està lligat i reforçat amb cable de seguretat. Vist l'estat en que es troba la campana, seria recomanable iniciar els treballs de restauració del bronze, ja que la instal·lació actual no imita la tradicional. La campana es deuria baixar del campanar per netejar-la per dins i fora i reposar la truja de fusta, de perfil tradicional valencià. Finalment deuria tornar al campanar i ser mecanitzada amb motor d'impulsos i un electromall més modern, que permeta tocar-la manualment i imite els tocs tradicionals.
Mecanismes de toc (03) Motor de vol continu i electromall
Intervencions L'any 1940 va ser adquirida amb altres cinc campanes per tal de suplir el buit de les perdudes en 1936. Aquesta és la quinta del conjunt, feta a la foneria de Juan Bta. Roses d'Atzeneta d'Albaida. Va ser dotada de truja de fusta i instal·lada a la Sala de les Campanes després de la seua benedicció. Als anys 60 o 70 va ser mecanitzada amb motor de vol continu i substituïda la truja de fusta per l'actual de ferro. Sembla que els autors d'aquests treballs va ser Lepatronic.
Protecció Protecció genèrica al trobar-se en un BIC declarat. En conseqüència les intervencions en les campanes han de ser comunicades a la Direcció General del Patrimoni Cultural Valencià adjuntant el projecte prèviament a l'inici dels treballs.
Valoració Campana interessant. Pot refondre's en cas de trencament després de documentar-la.
Instal·lació La instal·lació ha sigut substituïda i cal reconstruir-la per restaurar els valors sonors i culturals de l'instrument, així com els tocs tradicionals.

Autors de la documentació

 • ALEPUZ CHELET, Joan (08-08-2014)
Editor ALEPUZ CHELET, Joan
Actualització 13-10-2014
21 Fotos
 • Tornar cap enrere
 • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
  Campaners de la Catedral de València
  © Campaners de la Catedral de València (2021)
  campaners@hotmail.com
  : 22-06-2021
  Convertir a PDF