Maria Mercedes (1) - Església Parroquial de Sant Miquel Arcàngel - BENIGÀNIM (COMUNITAT VALENCIANA)

(Referència 2575)
Localització Sala de les Campanes
Diàmetre 50
Altura del bronze 38
Vora 6
Pes aproximat 72
FonedorROSES, HERMANOS (SILLA)
Any fosa 1940ca
Descripció En primer lloc trobem al mig aquesta inscripció, indicant el nom de la campana: "MARIA MERCEDES". Seguidament està la marca de fàbrica: "FUNDICION / DE / CAMPANAS / DE / ROSES Hnos. / SILLA (VALENCIA)".
Terç (T) (2 cordons)
(2 cordons)
Mig (M) (00) "MARIA MERCEDES"
(06) (Creu)
(09) (marca de fàbrica) "FUNDICION / DE / CAMPANAS / DE / ROSES Hnos. / SILLA (VALENCIA)"
Mig peu (MP) (2 cordons)
(2 cordons)
Peu (2 cordons)
Tocs tradicionals de campanes Vols manuals des de la Sala de les Campanes. Possiblement repicara des dels peus del campanar amb una corda unida al batall.
Tocs actuals de campanes Volteja automàticament.
Truja Ferro Roses
Estat original Suposem que comptaria amb truja de fusta, instal·lada per la casa fonedora, amb algunes peces en formigó. Possiblement comptara amb una ballesta i una corda unida la batall per repicar-la des dels peus del campanar.
Estat actual La campana es troba en un regular estat de conservació, instal·lada en una de les finestres de la Sala de les Campanes. Compta amb truja de ferro i un motor de vol continu per voltejar-la. Finalment el batall està lligat i reforçat amb cable de seguretat. Vist l'estat en que es troba la campana, seria recomanable iniciar els treballs de restauració del bronze, ja que la instal·lació actual no imita la tradicional. La campana es deuria baixar del campanar per netejar-la per dins i fora i reposar la truja de fusta, de perfil tradicional valencià. Finalment deuria tornar al campanar i ser mecanitzada amb motor d'impulsos, que permeta tocar-la manualment i imite els tocs tradicionals.
Mecanismes de toc (09) motor de vol continu.
Intervencions L'any 1940 va ser adquirida amb altres cinc campanes per tal de suplir el buit de les perdudes en 1936. Aquesta és la menor del conjunt, feta a la foneria dels Hnos. Roses de Silla València. Va ser dotada de truja de fusta i instal·lada a la Sala de les Campanes després de la seua benedicció. Als anys 60 o 70 va ser mecanitzada amb motor de vol continu i substituïda la truja de fusta per l'actual de ferro. La truja sembla obra de la casa Roses d'Atzeneta d'Albaida, mentre que la mecanització seria efectuada per Lepatronic.
Protecció Protecció genèrica al trobar-se en un BIC declarat. En conseqüència les intervencions en les campanes han de ser comunicades a la Direcció General del Patrimoni Cultural Valencià adjuntant el projecte prèviament a l'inici dels treballs.
Valoració Campana interessant. Pot refondre's en cas de trencament després de documentar-la.
Instal·lació La instal·lació ha sigut substituïda i cal reconstruir-la per restaurar els valors sonors i culturals de l'instrument, així com els tocs tradicionals.

Autors de la documentació

 • ALEPUZ CHELET, Joan (08-08-2014)
Editor ALEPUZ CHELET, Joan
Actualització 13-10-2014
6 Fotos
 • Tornar cap enrere
 • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
  Campaners de la Catedral de València
  © Campaners de la Catedral de València (2021)
  campaners@hotmail.com
  : 27-02-2021
  Convertir a PDF