Sants Josep i Joaquim, la mitjana (3) - Parròquia de Sant Vicent Màrtir - GUADASSUAR (COMUNITAT VALENCIANA)

(Referència 2573)

Localització Sala de les Campanes
Diàmetre 100
Pes real 631
FonedorROSES, HERMANOS (SILLA)
Any fosa 1939
Descripció Compta al terç amb la següent inscripció: “STS. JOSEPH Y JOACHIM. PADRINOS FRANCISCO ASENSI COLOMINA Y TERESA COLOMINA ASENSI". Al mig trovem la suposada marca de fàbrica, encara que realment és tracta de una campana dels Hnos. ROSES de Silla: "JUAN BTA ROSES / FUNDICIOM DE CAMPANAS / ADZANETA de ALBAIDA / AÑO DE LA VICTORIA". Finalment al mig peu continua la inscripció: "# SUS FAMILIARES EN MEMORIA DE JOSE, JOAQUIN Y JOSEFA ASENSI COLOMINA. ASESINADOS EL DIA 1 DE MARZO DE 1937 POR DIOS Y POR ESPAÑA AÑO DE LA VICTORIA 1939 / GUARDADNOS (aquesta última incís)".

Aquestes inscripcions, al igual que en les altres campanes, feien al·lusió a gent del poble assassinada durant la Guerra Civil en la zona republicana i dedicada per algún membre de la seua família, sufragant aquesta la seua fundició.
Terç (T) (2 cordons)
“STS. JOSEPH Y JOACHIM. PADRINOS FRANCISCO ASENSI COLOMINA Y TERESA COLOMINA ASENSI"
(2 cordons)
(garlanda vegetal)
Mig (M) (00) (Creu)
(03) (marca de fàbrica) "JUAN BTA ROSES / FUNDICIOM DE CAMPANAS / ADZANETA de ALBAIDA / AÑO DE LA VICTORIA"
(06) (canya amb rotllo)
(09) (imatge de Sant Josep)
Mig peu (MP) (2 cordons)
"# SUS FAMILIARES EN MEMORIA DE JOSE, JOAQUIN Y JOSEFA ASENSI COLOMINA. ASESINADOS EL DIA 1 DE MARZO DE 1937 POR DIOS Y POR ESPAÑA AÑO DE LA VICTORIA 1939"
(2 cordons)
"GUARDADNOS" (incís)
Peu (2 cordons)
(2 cordons)
Tocs tradicionals de campanes Antigament era repicada des dels peus de la torre mitjançant una llarca corda unida al batall i voltejada des de la mateixa sala de les campanes.
Tocs actuals de campanes Els repics i vols són exclusivament automàtics
Truja Fusta 2001 TÉCNICA Y ARTESANÍA
Estat original En el moment de la seua fundició seria dotada amb una truja de fusta, posiblement amb peces de formigó, com era habitual en aquests anys. Comptaria amb ballesta-
Estat anterior Comptava amb una truja de ferro de la Casa ROSES d'Atzeneta d'Albaida i mecanitzada amb motor de vol continu i martell.
Estat actual Es trova en un bon estat de conservació, restaurada. Ha recuperat la truja de fusta de perfil tradicional valencià i s'ha mecanitzat amb un motor d'impulsos i electromall. Compta amb un batall nou, ben lligar i repretat amb soquet.
Mecanismes de toc (09) electromall, motor impulsos
Intervencions En 1939 va ser fosa per els Hnos ROSES de Silla, tot i que la marca de fàbrica correspon als familiars d'Atzeneta d'Albaida, ja que epigràficament és igual amb les característiques de les campanes foses per els de Silla: els cordons agrupats de 2 en 2, la creu i el tipus de lletra. Segurament es tracte de un acord entre els membres d'aquesta família, que estaven molt en contacte.

En 1969 es mecanitzada per la Casa ROSES d'Atzeneta d'Albaida i en 2008 ha estat restaurada per 2001 TÉCNICA Y ARTESANÍA.
Protecció Protecció genèrica en trobar-se en un BIC declarat. En conseqüència les intervencions en les campanes han de ser explícitament autoritzades per la Direcció General de Cultura adjuntant el projecte dels treballs què es volen realitzar.
Valoració Campana interessant. Pot refondre's en cas de trencament després de documentar-la.
Instal·lació La instal•lació és original cal conservar-la per protegir la sonoritat i altres valors culturals. Qualsevol mecanització haurà de conservar aquestes qualitats, reproduir els tocs tradicionals i permetre els tocs manuals.

Autors de la documentació

 • 2001 TÉCNICA Y ARTESANÍA S. L. (09-04-2008)
 • ALEPUZ CHELET, Joan (30-11-2013)
Editor ALEPUZ CHELET, Joan
Actualització 06-01-2014
25 Fotos
 • Tornar cap enrere
 • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
  Campaners de la Catedral de València
  © Campaners de la Catedral de València (2021)
  campaners@hotmail.com
  : 19-01-2021
  Convertir a PDF