Sants Mateu i Antoni (1) - Ermitori de la Mare de Déu dels Àngels - SANT MATEU (COMUNITAT VALENCIANA)

(Referència 2557)

Localització Sala de les Campanes
Diàmetre 48
Altura del bronze 42
Vora 5
Pes aproximat 64
FonedorROSES, HERMANOS (SILLA)
Any fosa 1952
Descripció La campana compta amb aquesta inscripció al terç: "✱ S. MATTHDE ET ANTONI ORATE PRO NOBIS XXVI APRILIS MCMLII". Completa deurien haver posat: "SANCTI MATTHAEE ET ANTONI". La traducció de la inscripció al valencià seria: "SANTS MATEU I ANTONI PREGEU PER NOSALTRES 26 D'ABRIL DE 1952". En primer lloc trobem una senzilla oració a Sant Mateu i Sant Antoni, procedent de les Lletanies dels Sants, una de les súpliques més solemnes de l'Església. Es fa servir en determinades celebracions litúrgiques i per implorar la protecció dels sants. La data que figura a la campana fa segurament referència a la de benedicció. Al mig trobem aquesta inscripció rodejant l'escut de Sant Mateu: "DEVOTA - FIDES - TUA - ET - INTEMERATA". Aquesta la podem traduir com: "DEVOTA FIDEL Y VALEROSA". Finalment presenta la marca del instal·lador: "TALLERES / cronos / ROQUETAS / (TARRAGONA)"
Terç (T) (2 cordons)
"✱ S. MATTHDE ET ANTONI ORATE PRO NOBIS XXVI APRILIS MCMLII"
(2 cordons)
(02) (04) (08) (10) (flor de lis)
Mig (M) (00) (Creu)
(03) (Querubí)
(06) (escut de Sant Mateu) "DEVOTA - FIDES - TUA - ET - INTEMERATA"
(09) (marca del instal·lador) "TALLERES / cronos / ROQUETAS / (TARRAGONA)"
Mig peu (MP) (2 cordons)
(sanefa de flors)
(2 cordons)
(02) (04) (08) (10) (decoració vegetal)
Tocs tradicionals de campanes Vols manuals des de la mateixa Sala de les Campanes.
Tocs actuals de campanes Conserva els usos tradicionals.
Truja Fusta nova Ermec.
Estat anterior Fins l'any 2016 estava dotada de truja de fusta, confeccionada per la foneria Roses de Silla. Disposava de batall lligat sense reforçar amb cable de seguretat. La truja i ferratges estaven en regular estat de conservació, acusant el pas del temps i la continuada acció dels agents climàtics.
Estat actual Es troba en bon estat de conservació, instal·lada a la Sala de les Campanes amb truja de fusta de perfil valencià. Disposa de batall lligat i reforçat amb cable de seguretat. Una vareta metàl·lica serveix per fixar-la quan no es té que voltejar. Compta amb un batall amb sistema rígid de fixació, un sistema extremadament perillós i que pot arrancar la batallera sense previ avís, fent caure el batall.
Mecanismes de toc Toc manual
Intervencions La campana va ser fosa l'any 1952 als tallers de la foneria Hermanos Roses de Silla. Va ser encarregada per mitjà de la rellotgeria Cronos de Roquetes (Tarragona), motiu pel qual és la seua marca la que figura a la campana. No obstant els elements epigràfics són els habituals de la foneria de Silla. La campana es va dotar de truja de fusta.

L'any 2016 Ermec ha canviat la truja i el batall per altres nous. La truja nova segueix el perfil tradicional valencià, malgrat que més correctament es deuria haver fet una truja el més fidel possible a l'antiga. La intervenció ha estat pagada per la Junta de la Mare de Déu dels Àngels.
Actuacions urgents El batall es deu canviar per altre lligat amb el sistema tradicional.
Protecció Protecció genèrica al trobar-se en un immoble protegit (Bé de Rellevància Local). En conseqüència les intervencions en les campanes han de ser comunicades a la Direcció General del Patrimoni Cultural Valencià adjuntant el projecte prèviament a l'inici dels treballs.
Valoració Campana interessant. Pot refondre´s en cas de trencament després de documentar-la.
Instal·lació La instal•lació és original cal conservar-la per protegir la sonoritat i altres valors culturals. Qualsevol mecanització haurà de conservar aquestes qualitats, reproduir els tocs tradicionals i permetre els tocs manuals.

Autors de la documentació

 • MARTÍN NOGUERA, F. Xavier (14-12-1999)
 • ALEPUZ CHELET, Joan [Documentació de la campana] (31-07-2016)
Editor ALEPUZ CHELET, Joan
Actualització 30-01-2017
16 Fotos
 • Tornar cap enrere
 • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
  Campaners de la Catedral de València
  © Campaners de la Catedral de València (2021)
  campaners@hotmail.com
  : 25-01-2021
  Convertir a PDF