Sant Bernat i Sant Felip (3) - Parròquia de la Puríssima Concepció - BENIMODO (COMUNITAT VALENCIANA)

(Referència 2546)

Localització Sala de les campanes
Diàmetre 86
Altura del bronze 73
Vora 9
Pes aproximat 368
Any fosa 1798
Descripció La campana té una inscripció al terç amb les advocacions al es quals està dedicada i l'any de fosa: "✱✱S✱BERИARDO✱IS✱PHELIPE✱ORATE✱PROИOBIS✱AИO ✱ I ✱ 7 ✱ 9 ✱ 8". Aquesta combina el llatí i l'espanyol i correctament seria: "SANCTE BERNARDE ET SANCTE PHILIPPE ORATE PRO NOBIS AÑO 1798". Es tradueix així: "SANTS BERNAT I FELIP PREGEU PER NOSALTRES ANY 1798". Cal remarcar que les advocacions a les quals es dedica són Sant Bernat Màrtir i Sant Felip de Benici. Al mig disposa d'una creu patriarcal.
Espatlla (H) Anses decorades.
Terç (T) (2 cordons)
"✱✱S✱BERИARDO✱IS✱PHELIPE✱ORATE✱PROИOBIS✱AИO ✱ I ✱ 7 ✱ 9 ✱ 8"
(2 cordons)
Mig (M) (06) (Creu patriarcal)
Mig peu (MP) (5 cordons)
Peu (2 cordons)
Tocs tradicionals de campanes La campana es voltejava des de la sala de les campanes i també es repicava des dels peus del campanar per mitjà d'una llarga corda unida al batall.
Tocs actuals de campanes Repic i volteig automàtic.
Truja Ferro Manclús vella
Estat original Tenia una truja de fusta de perfil semblant al tradicional valencià. Possiblement tenia també una llarga corda al batall per repicar-la des dels peus del campanar.
Estat anterior L'any 1999 tenia un batall antic i estava mecanitzada amb motor de vol continu.
Estat actual L'estat de conservació és regular i està instal·lada a una de les finestres de la sala de les campanes del campanar amb truja de ferro de la foneria de Salvador Manclús. Està dotada amb motor d'impuls i electromall monofàsic. Té un batall lligat i reforçat amb cable de seguretat. Està mal orientada, amb la creu cap a dins.
Mecanismes de toc Motor d'impuls (03), electromall (09)
Intervencions La campana va ser fosa l'any 1789 per un campaner desconegut. Durant la dècada dels anys 70 del segle XX la foneria de Salvador Manclús va canviar la truja de fusta antiga per altra de ferro i la mecanitzà amb motor de vol continu i possiblement electromall. Posteriorment a 1999 canviaren el motor per altre d'impuls.
Propostes Vist l'estat en què es troba la campana seria convenient procedir a la restauració del conjunt. En primer lloc cal baixar la campana de la torre per netejar-la per dins i per fora, eliminant la capa de brutícia que acumula i recuperant d'aquesta forma la sonoritat original. La truja de ferro actual es deu canviar per altra de fusta de perfil tradicional local valencià.
Protecció Protecció genèrica al trobar-se en un immoble protegit (Bé de Rellevància Local). En conseqüència les intervencions en les campanes han de ser comunicades a la Direcció General del Patrimoni Cultural Valencià adjuntant el projecte prèviament a l'inici dels treballs.
Valoració Cal incoar expedient per incloure-la en l´Inventari General de Béns Mobles. En cas de trencament sols pot ser soldada. Pot ser remplaçada per un altra campana de distinta afinació.
Instal·lació La instal•lació ha segut substituïda i cal reconstruir-la per restaurar els valors sonors i culturals de l´instrument, així com els tocs tradicionals.
Notes

Autors de la documentació

 • MARTÍN NOGUERA, F. Xavier [Primera presa de dades] (23-11-1999)
 • ALEPUZ CHELET, Joan; LÓPEZ ANDRADA, Rafa [Documentació de la campana] (05-03-2017)
Editor ALEPUZ CHELET, Joan
Actualització 15-04-2020
14 Fotos
 • Tornar cap enrere
 • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
  Campaners de la Catedral de València
  © Campaners de la Catedral de València (2021)
  campaners@hotmail.com
  : 05-03-2021
  Convertir a PDF