Sants de la Pedra (2) - Parròquia de la Puríssima Concepció - BENIMODO (COMUNITAT VALENCIANA)

(Referència 2545)

Localització Sala de les campanes
Diàmetre 65
Altura del bronze 51
Vora 6
Pes aproximat 159
Any fosa 1742
Descripció La campana té una inscripció al terç que combina el llatí amb influències de l'espanyol i diu així: "✱✱✱ IESUS MARIA IOSEPH IOAQUIN I ANA ABDON I SENENT ORA PRONOBIS". Aquest text té en primer lloc els noms de les tres persones de la Sagrada Família més el dels pares de la Mare de Déu. Els tres primers són relativament habituals a les campanes entre els segles XVII i XX, especialment entre els fonedors càntabres o residents a zones de Castella. Menys habitual són els noms de Joaquim i Anna, pares de la Mare de Déu. No obstant això s'ha documentat la seua presència a diverses campanes del segle XVIII. A més estan els Sants de la Pedra. Totes aquestes advocacions estan seguides d'una invocació en singular i que correctament escrita seria en plural, es a dir: "ORATE PRONOBIS". Aquesta deriva de les diverses lletanies (dels Sants, Lauretana, etc.). També al terç disposa de quatre imatges religioses: un calvari, els Sants Abdó i Senén, una Immaculada Concepció i un Sant Antoni de Pàdua. Finalment trobem al mig una creu amb pedestal i una inscripció amb l'any de fosa que es reparteix entre les vores de la creu: "✱ AÑO ✱ / ✱ I742 ✱".
Espatlla (H) (cordó)
(2 cordons)
Terç (T) (2 cordons)
"✱✱✱ IESUS MARIA IOSEPH IOAQUIN I ANA ABDON I SENENT ORA PRONOBIS"
(2 cordons)
(00) (Calvari)
(03) (imatge de Sant Antoni de Pàdua)
(06) (imatge de la Immaculada Concepció)
(09) (imatge dels Sants de la Pedra)
(2 cordons)
Mig (M) (06) "✱ AÑO ✱" (Creu amb pedestal) "✱ I742 ✱"
Mig peu (MP) (5 cordons)
Peu (2 cordons)
Tocs tradicionals de campanes La campana es voltejava des de la sala de les campanes i segurament també es repicava des dels peus del campanar per mitjà d'una llarga corda unida al batall.
Tocs actuals de campanes Repic i volteig automàtic.
Truja Ferro Manclús vella
Estat original Tenia una truja de fusta de perfil semblant al tradicional valencià. Possiblement tenia també una llarga corda al batall per repicar-la des dels peus del campanar.
Estat anterior L'any 1999 estava mecanitzada amb motor de vol continu.
Estat actual L'estat de conservació és regular i està instal·lada a una de les finestres de la sala de les campanes del campanar amb truja de ferro de la foneria de Salvador Manclús. Està dotada amb motor d'impuls i electromall monofàsic. Té un batall lligat i reforçat amb cable de seguretat. Està mal orientada, amb la creu cap a dins.
Mecanismes de toc Motor d'impuls (03), electromall (09)
Intervencions La campana va ser fosa l'any 1742 per un campaner desconegut. Presenta imatges com un Calvari i un Sant Antoni de Pàdua documentades ja a altres campanes del segle XVII i reproduïdes pel fonedor que la va fer. Durant la dècada dels anys 70 del segle XX la foneria de Salvador Manclús va canviar la truja de fusta antiga per altra de ferro i la mecanitzà amb motor de vol continu i possiblement electromall. Posteriorment a 1999 canviaren el motor per altre d'impuls.
Propostes Vist l'estat en què es troba la campana seria convenient procedir a la restauració del conjunt. En primer lloc cal baixar la campana de la torre per netejar-la per dins i per fora, eliminant la capa de brutícia que acumula i recuperant d'aquesta forma la sonoritat original. La truja de ferro actual es deu canviar per altra de fusta de perfil tradicional local valencià.
Protecció Protecció genèrica al trobar-se en un immoble protegit (Bé de Rellevància Local). En conseqüència les intervencions en les campanes han de ser comunicades a la Direcció General del Patrimoni Cultural Valencià adjuntant el projecte prèviament a l'inici dels treballs.
Valoració Cal incoar expedient per incloure-la en l´Inventari General de Béns Mobles. En cas de trencament sols pot ser soldada. Pot ser remplaçada per un altra campana de distinta afinació.
Instal·lació La instal•lació ha segut substituïda i cal reconstruir-la per restaurar els valors sonors i culturals de l´instrument, així com els tocs tradicionals.
Notes

Autors de la documentació

 • MARTÍN NOGUERA, F. Xavier [Primera presa de dades] (23-11-1999)
 • ALEPUZ CHELET, Joan, LÓPEZ ANDRADA, Rafa [Documentació de la campana] (05-03-2017)
Editor ALEPUZ CHELET, Joan
Actualització 15-04-2020
19 Fotos
 • Tornar cap enrere
 • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
  Campaners de la Catedral de València
  © Campaners de la Catedral de València (2021)
  campaners@hotmail.com
  : 05-03-2021
  Convertir a PDF