Sant Víctor (2) - Parròquia de l'Assumpció - FORCALL (COMUNITAT VALENCIANA)

(Referència 2525)

Localització Sala de les Campanes
Diàmetre (en cm) 70
Altura del bronze 60
Vora 7
Pes aproximat (en quilos) 199
FonedorMANCLÚS, SALVADOR
Any fosa 1986
Descripció La campana reprodueix al terç les inscripcions d'una campana més antiga: "ANNO 1.692 SAN VICTOR ORA PRO NOBIS". La inscripció llatina es tradueix així: ANY 1692 SANT VICTOR PREGA PER NOSALTRES". Es tracta d'una aclamació dirigida a Santa Anna derivada de les Lletanies dels Sants. Aquestes es canten en determinades celebracions litúrgiques i en moments de necessitat, a més són molt comuns a la religiositat popular per aclamar la protecció dels Sants. Seguidament té al mig una inscripció al·lusiva a la refosa de la campana: "MIS FORCALLANOS ME REFUNDIERON / EN 1.986 / TERCER CENTENARIO / DE LA / VENIDA DE LAS RELIQUIAS"
Terç (T) (2 cordons)
"ANNO 1.692 SAN VICTOR ORA PRO NOBIS"
(cordó)
(garlanda amb motius catòlics)
Mig (M) (00) (Creu amb pedestal)
(06) "MIS FORCALLANOS ME REFUNDIERON / EN 1.986 / TERCER CENTENARIO / DE LA / VENIDA DE LAS RELIQUIAS"
Mig peu (MP) (4 cordons)
Tocs actuals de campanes Repic i volteig automàtics.
Truja Ferro MANCLÚS vella
Estat actual Es troba en regular estat de conservació, instal·lada a una de les finestres de la Sala de les Campanes amb truja de ferro de la foneria Manclús. Està mecanitzada amb electromall monofàsic i motor de vol continu, l'electromall trifàsic instal·lat durant la mecanització de 1976 es conserva al lloc, però no funciona. Disposa de batall lligat i reforçat amb cable de seguretat.

Com que la campana va eixir defectuosa de fosa, es taparen aquest defectes amb algeps. Per aquest motiu la campana té taques de color blanc.
Mecanismes de toc Motor de vol continu
Intervencions Va ser refosa l'any 1986 als tallers de la foneria de Salvador Manclús del Grau de València ja que l'anterior campana que datava de l'any 1692 i estava trencada. La nova es va dotar amb la truja i els mecanismes de toc de l'antiga campana. Posteriorment es va canviar l'electromall trifàsic per altre monofàsic.
Propostes L'estat actual no reprodueix la tradició local ni permet el toc manual de la campana, per tant seria recomanable procedir a la seua restauració, baixant en primer lloc la campana de la torre per netejar-la per dins i fora. La truja actual es deu canviar per altra de fusta de perfil tradicional local, semblant al de la Campana 1 (C. 876). Finalment el motor de vol continu es deu renovar per altre d'impuls.
Protecció Protecció genèrica al trobar-se en un immoble protegit (Bé de Rellevància Local). En conseqüència les intervencions en les campanes han de ser comunicades a la Direcció General del Patrimoni Cultural Valencià adjuntant el projecte prèviament a l'inici dels treballs.
Valoració Campana interessant. Pot refondre's després de documentar-la.
Instal·lació La instal•lació ha sigut substituïda i ha de ser reconstruïda per restaurar els valors sonors i culturals de l´instrument, així com els tocs tradicionals.
Notes Substitueix a una important campana de 1696 (c868), refosa després de la seua electrificació.

Autors de la documentació

  • MARTÍN NOGUERA, Francesc Xavier (09-07-1999)
  • 2001 TÉCNICA Y ARTESANÍA S. L. [720 mm diámetro] (22-04-2008)
  • ALEPUZ CHELET, Joan [Documentació fotogràfica de la campana i fitxa] (31-07-2016)
Editor de la fitxa ALEPUZ CHELET, Joan
Actualització 14-04-2018
12 Fotos
  • Fitxa reduïda (PDF)
  • Tornar cap enrere
  • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
    Campaners de la Catedral de València
    © Campaners de la Catedral de València (2024)
    campaners@hotmail.com
    Actualització: 26-04-2024
    Convertir a PDF

    Connectats: 71 Visitants: 69 Usuaris: 2 - francesc - Fernando