Bonifacia - Ermita Sant Bonifaci - PETRER - COMUNITAT VALENCIANA

(Referència 2517)

Localització Espadanya
Diàmetre 48
Pes real 62
FonedorROSES SOLER, JUAN BAUTISTA
Any fosa 1941
Descripció Compta al terç amb la següent inscripció: "# BONIFACIA Mª DEL REMEDIO # SAN BARTOLOME", es a dir la triple advocació ja present a les campanes del temple parroquial de Sant Bertomeu: la dels dos patrons (la Mare de Déu del Remei i Sant Bonifaci) a més del titular ja dit. Baix d'aquesta trobem els donants de le campana: "# SINDICATO AGRÍCOLA #". Al mig continua amb la marca de fàbrica: "JUAN Bta ROSES / FUNDICION / CAMPANAS / ADZANETA / Pvcia VALENCIA". Finalment al mig peu: "# PETREL 14 DE MAYO DE 1944#", data que segurament indica la benedicció de la campana, ja que és el dia de Sant Bonifaci, el patró de Petrer. La costum de que les inscripcions indiquen el nom del poble es va generalitzar a partir de 1939, després que centenars de campanes es retiraren de les seues torres sense un inventari o control, no podent retornar moltes a las llocs originals per no indicar les incripcions quins eren
Espatlla (H) (cenefa de triangles)
Terç (T) (cordó)
"# BONIFACIA Mª DEL REMEDIO # SAN BARTOLOME"
(cordó)
(06) "# SINDICATO AGRÍCOLA #"
(cordó)
Mig (M) (00) (medalló amb la creu i àngels)
(03) (marca de fàbrica) "JUAN Bta ROSES / FUNDICION / CAMPANAS / ADZANETA / Pvcia VALENCIA"
(06) (Creu amb pedestal)
(09) (Custòdia)
Mig peu (MP) (2 cordons)
(06) "# PETREL 14 DE MAYO DE 1944#"
(2 cordons)
Peu (2 cordons)
Tocs tradicionals de campanes Vols manuals
Tocs actuals de campanes Volteja automàticament.
Truja Fusta VALVERDE
Estat original Suposem que comptaria amb una truja de fusta de la casa ROSES d'Atzeneta d'Albaida i un cigonyal per al vol manual de la campana des del interior de l'ermita.
Estat actual Es troba en un bon estat de conservació, ubicada a l'espadanya que hi ha sobre la façana. Compta amb truja de fusta i està mecanitzada amb motor d'impulsos.
Mecanismes de toc (03) motor d'impulsos
Intervencions Va ser fosa en 1944 per Juan Bautista ROSES d'Atzeneta d'Albaida i uan Bta. ROSES d'Atzeneta d'Albaida, regalada pel Sindicat Agrícola Local. Va ser beneïda el dia de Sant Bertomeu del mateix any pel vicari D. Jesús Navarro, actuant com a padrins D. Nicolás Andreu i Isidra Esteve, participant en l'acte els membres de l'Ajuntament. Finalment va ser pujada a l'espadanya. Recentment ha estat restaurada per VALVERDE amb una nova truja de fusta i mecanitzant-la.
Protecció Protecció genèrica al trobar-se en un immoble protegit (Bé de Rellevància Local). En conseqüència les intervencions en les campanes han de ser comunicades a la Direcció General del Patrimoni Cultural Valencià adjuntant el projecte prèviament a l'inici dels treballs.
Valoració Campana interessant. Pot refondre's en cas de trencament després de documentar-la.
Instal·lació La instal•lació és original cal conservar-la per protegir la sonoritat i altres valors culturals. Qualsevol mecanització haurà de conservar aquestes qualitats, reproduir els tocs tradicionals i permetre els tocs manuals.

Autors de la documentació

 • ALEPUZ CHELET, Joan (19-04-2014)
Editor ALEPUZ CHELET, Joan
Actualització 13-06-2014
1 Fotos
 • Tornar cap enrere
 • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
  Campaners de la Catedral de València
  © Campaners de la Catedral de València (2020)
  campaners@hotmail.com
  : 20-10-2020
  Convertir a PDF