Sant Onofre (3) - Parròquia de Santa Quitèria - LA TORRE D'EN DOMÉNEC (COMUNITAT VALENCIANA)

(Referència 2475)

Localització Sala de les Campanes
Diàmetre 85
Altura del bronze 72
Vora 10
Pes aproximat 356
FonedorROSES, HERMANOS (VALÈNCIA)
Any fosa 1945
Descripció La campana té en primer lloc aquesta inscripció al terç: "✱ ✱ TORRE ENDOMENECH AÑO 1945 ✱". En ella indica en primer lloc el poble per al que va ser fosa i la data. El fet d'indicar el nom del poble es deu a que centenars de campanes es retiraren de les seues torres sense un inventari o control durant la Guerra Civil (1936-1939), no podent retornar moltes a las llocs originals per no indicar les inscripcions quins eren. Per aquest motiu es va incloure a partir de 1939. Seguidament al mig peu trobem la marca de fàbrica, element habitual a les campanes industrials: "FUNDICION / DE / CAMPANAS / DE / ROSES Hnos / SILLA (VALENCIA)". També al mig trobem l'advocació a la que està dedicada: "SAN / ONOFRE". Finalment al mig peu indica el nom de l'alcalde, el dels padrins i el rector: "ALCALDE D. OVIDIO MAS MARTINEZ PADRINOS D. Cos FABRA ANDRES DÑA. MA BELLES PASTOR. CURA D. REMIGIO MELIA QUERAL".
Terç (T) (2 cordons) /
"✱ ✱ TORRE ENDOMENECH AÑO 1945 ✱" /
(2 cordons) /
(garlanda amb decoracions vegetals)
Mig (M) (00) (Creu)
(03) (marca de fàbrica) "FUNDICION / DE / CAMPANAS / DE / ROSES Hnos / SILLA (VALENCIA)"
(06) "SAN / ONOFRE"
(09) (Escut Nacional)
Mig peu (MP) (2 cordons) /
"ALCALDE D. OVIDIO MAS MARTINEZ PADRINOS D. Cos FABRA ANDRES DÑA. MA BELLES PASTOR. CURA D. REMIGIO MELIA QUERAL"
(2 cordons)
Peu (2 cordons) /
(2 cordons)
Tocs tradicionals de campanes Volteig manual des de la mateixa Sala de les Campanes i repic des dels peus del campanar per mitjà d'una llarga corda unida al batall. Tocava les hores.
Tocs actuals de campanes Es volteja manualment des de la Sala de les Campanes. Repic automàtic. Toca les hores amb repetició.
Truja Truja antiga de fusta.
Estat anterior Des dels anys 40 disposava d'una maça exterior, que accionava el toc de les hores.
Estat actual Han pintat un cor amb una fletxa rodejant la dedicació de la campana. La campana es troba en bon estat de conservació, ubicada a la Sala de les Campanes. Conserva la instal·lació original: la truja de fusta i ferratges (amb peces més antigues que la campana). Té batall lligat i està mecanitzada amb electromall monofàsic.
Mecanismes de toc Electromall (09).
Intervencions La campana va ser fosa en l'any 1945 als tallers de la foneria Hermanos Roses de Silla junt a altra menor. Aquesta es va dedicar a Sant Onofre, patró del poble. Sembla que algunes peces de fusta de la truja d'una campana més antiga s'adaptaren per a la nova, així com part dels ferratges. Després de beneïda va quedar ubicada al campanar. Abans de l'any 1998 es va mecanitzar amb un electromall monofàsic per a tocs litúrgics.
Propostes La instal·lació de la campana és tradicional, per tant, es deu protegir i conservar. Tan sols es deu admetre una restauració que considere el valor d'aquesta instal·lació, restaurant les peces que la conformen i sols canviant aquelles que no asseguren l'estabilitat del conjunt. En cas de motorització, sols s'admetrà un motor d'impuls. El batall es deu reforçat amb un cable de seguretat.
Protecció Protecció genèrica al trobar-se en un immoble protegit (Bé de Rellevància Local). En conseqüència les intervencions en les campanes han de ser comunicades a la Direcció General del Patrimoni Cultural Valencià adjuntant el projecte prèviament a l'inici dels treballs.
Valoració Campana interessant. Pot refondre´s en cas de trencament després de documentar-la.
Instal·lació La instal•lació és original cal conservar-la per protegir la sonoritat i altres valors culturals. Qualsevol mecanització haurà de conservar aquestes qualitats, reproduir els tocs tradicionals i permetre els tocs manuals.
Notes RESTAURADA PER LA GENERALITAT SUBVENCIONS 98

Autors de la documentació

 • MARTÍN NOGUERA, Francesc Xavier (10-11-1998)
 • 2001 TÉCNICA Y ARTESANÍA S. L. (07-08-2007)
 • AJUNTAMENT DE LA TORRE D'EN DOMÈNEC (23-06-2009)
 • ALEPUZ CHELET, Joan [Documentació de la campana] (05-03-2017)
Editor ALEPUZ CHELET, Joan
Actualització 24-03-2017
26 Fotos
 • Tornar cap enrere
 • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
  Campaners de la Catedral de València
  © Campaners de la Catedral de València (2020)
  campaners@hotmail.com
  : 03-12-2020
  Convertir a PDF