Santa Bàrbera (2) - Parròquia de Sant Gil Abat - BENIFAIRÓ DE LES VALLS (COMUNITAT VALENCIANA)

(Referència 2449)

Localització Sala de campanes
Diàmetre (en cm) 81
Pes aproximat (en quilos) 308
FonedorLLEONART, JOSEP (VALÈNCIA)
Any fosa 1764
Descripció La campana té sis de les anses decorades amb motius semblants a cordons. Seguidament hi ha quatre cordons al terç, dividits en dos grups de dos. Entre aquests hi ha una inscripció en llatí: "+ A FULGURE ET TEMPESTATE DEFENDE TERRAM NOSTRAM S BARBARA". Es tracta d'una inscripció amb un clar sentit protector que està dirigida a Santa Bàrbera, patrona de i que en valencià es pot interpretar així: "DEL LLAMP I LA TEMPESTAT DEFENSA LA NOSTRA TERRA SANTA BÀRBERA". Al terç hi ha una imatge de Santa Bàrbera i dos cordons més. Seguidament hi ha al mig una creu de calvari amb dos xicotets xiprers, dos sargantanes (una d'elles li mossega la cua a l'altra) i aquesta inscripció en espanyol amb l'any de fosa i el nom del rector: "+ + A Ñ O + I 764 SIENDO RETOR EL DOTOR ANTONIO CALVO". Correctament seria: "+ + AÑO + 1764 SIENDO RECTOR EL DOCTOR DON ANTONIO CALVO". Al mig peu hi ha una sargantana i cinc cordons. Finalment, té al peu una sanefa amb raïms, situada entre cordons.

La campana es podria atribuir al fonedor Josep Lleonart de la ciutat de València. Especialment les decoracions de les anses i elements com la creu de calvari són semblants als que aquest fonedor va utilitzar a altres campanes, així com la lletra o la distribució dels cordons. A més, no seria estrany que Lleonart passara per aquest poble l'any 1764 perquè es va documentar un treball seu a la localitat castellonenca de Forcall el mateix any i Benifairó no estaria lluny del camí cap al nord.
Anses Anses decorades.
Terç (T) (2 cordons)
"+ A FULGURE ET TEMPESTATE DEFENDE TERRAM NOSTRAM S BARBARA"
(2 cordons)
(07) (Santa Bàrbera)
(2 cordons)
Mig (M) (02) (creu de calvari entre dos xipresos) "+ + A Ñ O + I 764 SIENDO RETOR EL DOTOR ANTONIO CALVO"
(03) (dos dracs mossegant-se la cua)
Mig peu (MP) (5 cordons)
(03) (sargantana)
Peu (cordó)
(sanefa amb raïms)
(cordó)
Tocs tradicionals de campanes Repic manual des dels peus del campanar i volteig des de la sala de les campanes.
Tocs actuals de campanes Volteig i repic automàtic.
Truja Fusta dels Portilla.
Estat anterior Estava instal·lada amb truja de ferro de la foneria Manclús i mecanitzada amb motor de vol continu i electromall.
Estat actual Bon estat. Batall modern de Portilla, penjat en cuiro. Està instal·lada amb truja de fusta de perfil tradicional valencià a una de les finestres de la sala de les campanes i mecanitzada amb motor d'impuls i electromall monofàsic.
Mecanismes de toc Electromall monofàsic (03), motor de vol impulsos (09)
Intervencions A mitjans del segle XX la foneria de Salvador Manclús la va mecanitzar, substituint la truja de fusta per altra de ferro. La mecanitzaren amb electromall i motor de vol continu. En 1999 va ser restaurada, instal·lant una nova truja dels Hermanos Portilla i mecanitzant-la amb motor d'impulsos i electromall.
Protecció Protecció genèrica per trobar-se en un immoble protegit. No obstant això caldria incloure la campana en l'Inventari General de Béns Mobles de la Generalitat Valenciana degut al seu interés.
Valoració Cal incoar expedient per incloure-la en l´Inventari General de Béns Mobles. En cas de trencament sols pot ser soldada. Pot ser remplaçada per un altra campana de distinta afinació.
Instal·lació La instal•lació és original cal conservar-la per protegir la sonoritat i altres valors culturals. Qualsevol mecanització haurà de conservar aquestes qualitats, reproduir els tocs tradicionals i permet
Notes Restaurada amb ajudes de les SUBVENCIONS 1999 de la GENERALITAT VALENCIANA.

Autors de la documentació

  • MARTÍN NOGUERA, Francesc Xavier (08-09-1999)
  • ALUJER, Casta (2002)
  • ALEPUZ CHELET, Joan [Documentació fotogràfica i actualització de la fitxa] (23-01-2021)
Editor de la fitxa ALEPUZ CHELET, Joan
Actualització 29-01-2021
33 Fotos
  • Fitxa reduïda (PDF)
  • Tornar cap enrere
  • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
    Campaners de la Catedral de València
    © Campaners de la Catedral de València (2024)
    campaners@hotmail.com
    Actualització: 28-03-2024
    Convertir a PDF

    Connectats: 92 Visitants: 92 Usuaris: 0