Assumpció (4) - Parròquia de l'Assumpció i Santa Bàrbera de Massarrojos - VALÈNCIA (COMUNITAT VALENCIANA)

(Referència 2445)

Localització Sala de les campanes
Diàmetre 103
Pes aproximat 633
FonedorROSES, JAIME
Any fosa 1896
Descripció La campana té sis anses decorades amb caps de lleó. Al terç presenta una garlanda amb triangles decorats, motius que es repeteixen a l'espai que deixa lliure la inscripció. Aquesta indica l'advocació a la qual està dedicada, el nom del fonedor i l'any de fosa: "MARIA DE LA ASUИCIOИ MEIHZO JAIME ROSAS▲AИO 1896". Aquesta té alguna errada i totes les lletres N invertides. Correctament seria: "MARÍA DE LA ASUNCIÓN ME HIZO JAIME ROSES AÑO 1896". Al mig té una creu amb pedestal i un monograma de Maria.
Anses Anses decorades amb caps de lleó.
Terç (T) (garlanda amb triangles decorats)
(2 cordons)
"MARIA DE LA ASUИCIOИ MEIHZO JAIME ROSAS▲AИO 1896" (sanefa amb triangles decorats a la resta de l'espai)
(2 cordons)
Mig (M) (00) (creu amb pedestal)
(06) (monograma de Maria)
Mig peu (MP) (4 cordons)
Peu (2 cordons)
Tocs tradicionals de campanes Segurament es repicava des dels peus del campanar per mitjà d'una llarga corda unida al batall i es voltejava des de la sala de les campanes. Possiblement tocava les hores.
Tocs actuals de campanes Repic i volteig automàtic.
Truja Fusta 2001 TÉCNICA Y ARTESANÍA de perfil tradicional local.
Estat original Estava instal·lada amb truja de fusta de perfil tradicional local, semblant a la que té actualment, i es fixava per evitar-ne el moviment mentre es repicava amb una vareta metàl·lica que encara es conserva. A més tenia una llarga corda unida al batall per a repicar-la des dels peus del campanar.
Estat anterior Des dels anys 60 del segle XX fins a la restauració de 2007 estava instal·lada amb truja de ferro de la foneria Roses i mecanitzada amb electromall i motor de vol continu.
Estat actual L'estat de conservació és bo i està situada a una de les finestres de la sala de les campanes amb truja de fusta de perfil tradicional local. Està mecanitzada amb motor d'impuls i electromall monofàsic. Finalment presenta un batall lligat i reforçat amb cable de seguretat.
Mecanismes de toc (03) electromall monofàsic, (09) motor d'impuls
Intervencions La campana es va fondre en 1896, una volta finalitzades les obres del nou campanar, amb altres dos campanes per Jaime Rosas, campaner d'Atzeneta d'Albaida. Va ser beneïda el 4 de juny del mateix any. Durant la dècada dels anys 60 del segle XX la foneria Roses d'Atzeneta d'Albaida la va mecanitzar amb motor de vol continu i electromall. També canviaren la truja de fusta per altra de ferro. En 2008 es baixada amb altres dos campanes per iniciar els treballs de restauració que va fer 2001 Técnica y Artesanía. La truja la canviaren per altra de fusta de perfil tradicional valencià, semblant a la de la campana xicoteta. Va tornar al campanar i la mecanitzaren amb motor d'impuls i electromall monofàsic.
Protecció Protecció genèrica al trobar-se en un immoble protegit (Bé de Rellevància Local). En conseqüència les intervencions en les campanes han de ser comunicades a la Direcció General del Patrimoni Cultural Valencià adjuntant el projecte prèviament a l'inici dels treballs.
Valoració En cas de trencament sols pot ser soldada. Pot ser remplaçada per un altra campana.
Instal·lació La instal•lació és original cal conservar-la per protegir la sonoritat i altres valors culturals. Qualsevol mecanització haurà de conservar aquestes qualitats, reproduir els tocs tradicionals i permet

Autors de la documentació

 • MARTÍN NOGUERA, F. Xavier [Primera presa de dades] (26-10-1999)
 • 2001 TÉCNICA Y ARTESANÍA S. L [Estat previ a la restauració] (14-05-2007)
 • ALEPUZ CHELET, Joan; MARTÍNEZ TAMARIT, Pau [Documentació fotogràfica de la campana i actualització de la fitxa] (24-07-2019)
Editor ALEPUZ CHELET, Joan
Actualització 26-04-2020
23 Fotos
 • Tornar cap enrere
 • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
  Campaners de la Catedral de València
  © Campaners de la Catedral de València (2021)
  campaners@hotmail.com
  : 09-03-2021
  Convertir a PDF