Puríssima (1) - Parròquia de l'Assumpció i Santa Bàrbera de Massarrojos - VALÈNCIA (COMUNITAT VALENCIANA)

(Referència 2442)

Localització Sala de les campanes
Diàmetre 49
Pes aproximat 68
FonedorROSES, HIJOS DE L. (ALBAIDA)
Any fosa 1923
Descripció La campana té una garlanda al terç que és típica de la fonaria Hijos de L. Roses d'Albaida a aquesta època. Té al mig una imatge de la Puríssima i una senzilla inscripció amb l'advocació a la qual està dedicada i l'any de fosa: "PURISIMA CONCEPCION / 1923". Tant la garlanda com el sistema de fixació rígida del batall són habituals de la foneria Hijos de L. Roses, actius a principis del segle XX. Per tant, es podria atribuir la campana a aquesta foneria.
Terç (T) (2 cordons)
(garlanda)
(2 cordons)
Mig (M) (06) (imatge de la Immaculada) "PURISIMA CONCEPCION / 1923"
Mig peu (MP) (5 cordons)
Peu (3 cordons)
Tocs actuals de campanes Es volteja automàticament.
Truja Fusta de perfil tradicional local
Estat actual L'estat de conservació és bo i està situada a una de les finestres de la sala de les campanes amb truja de fusta de perfil tradicional local i ballesta. Està mecanitzada amb motor d'impuls. Finalment presenta un batall amb fixació rígida, segurament original de qual es va fondre la campana. Té un cable que segurament no frenaria el batall en cas de caiguda.
Mecanismes de toc (03) motor d'impuls (09) ballesta
Intervencions És l'única campana que no mecanitzaren durant la dècada dels anys 60 i va conservar la instal·lació tradicional. En 2007 es va restaurar per 2001 Técnica y Artesanía, especialment la truja de fusta que va servir de model per a fer les de la resta de les campanes.
Protecció Protecció genèrica al trobar-se en un immoble protegit (Bé de Rellevància Local). En conseqüència les intervencions en les campanes han de ser comunicades a la Direcció General del Patrimoni Cultural Valencià adjuntant el projecte prèviament a l'inici dels treballs.
Valoració Campana interessant. Pot refondre´s en cas de trencament després de documentar-la.
Instal·lació La instal•lació és original i cal conservar-la per protegir la sonoritat i altres valors culturals. Qualsevol mecanització haurà de conservar aquestes qualitats, reproduir els tocs tradicionals i permetre els tocs manuals.

Autors de la documentació

 • MOLLÀ i ALCAÑIZ, Salvador-Artemi (1997)
 • MARTÍN NOGUERA, Francesc Xavier (26-10-1999)
 • 2001 Técnica y Artesanía (14-05-2007)
 • LLOP i BAYO, Francesc (28-10-2009)
 • ALEPUZ CHELET, Joan; MARTÍNEZ TAMARIT, Pau [Documentació fotogràfica de la campana i actualització de la fitxa] (24-07-2019)
Editor ALEPUZ CHELET, Joan
Actualització 27-04-2020
14 Fotos
 • Tornar cap enrere
 • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
  Campaners de la Catedral de València
  © Campaners de la Catedral de València (2021)
  campaners@hotmail.com
  : 12-04-2021
  Convertir a PDF