Mare de Déu de l'Assumpció (4) - Parròquia de l'Assumpció de la Mare de Déu - FOIOS (COMUNITAT VALENCIANA)

(Referència 2426)

Localització Sala de les Campanes
Diàmetre 115
Vora 15
Pes aproximat 881
FonedorROSES, HERMANOS (SILLA)
Any fosa 1951
Descripció Al terç trobem la següent inscripció: "STA MARIA DE LA ASUNCION RUEGA POR NOSOTROS FOYOS AÑO 1951", amb una invocació a la advocació a que es dedica la campana derivada de la Letania dels Sants, el nom del poble i data de fundició. Al mig trobem la marca de fàbrica: "FUNDICION / DE / CAMPANAS / DE / ROSES hnos. / SILLA (VALENCIA) ". Aquestes inscripcions combienen fòrmules tradicionals amb altres noves. Per una banda la pregaria de la Letania dels Sants està present a les campanes des del segle XVI, afegint la indicació del poble al que pertany la campana. Aquesta és més típica de les inscripcions dels anys 40, quan després de la destrucció de campanes en 1936 i que moltes de les conservades no tornàren a les torres originàries per no indicar-ho les inscripcions, es va generalitzar la costum de incloure el nom del poble.
Anses Anses decorades amb figures antropomòrfiques.
Terç (T) (2 cordons)
"STA. MARIA DE LA ASUNCION RUEGA POR NOSOTROS FOYOS AÑO 1951"
(2 cordons)
(garlanda)
Mig (M) (00) (Creu)
(03) (marca de fàbrica) FUNDICION DE CAMPANAS DE ROSES HNOS. SILLA (VALENCIA)
(06) (imatge de la Mare de Déu)
(09) (monograma de Maria)
Mig peu (MP) (2 cordons)
(Flors)
(2 cordons)
(Querubins)
Peu (2 cordons)
(2 cordons)
Tocs tradicionals de campanes Vols manuals des de la Sala de les Campanes, repics des dels peus de la torre i mig vol per als difunts.
Tocs actuals de campanes Conserva la seua utilització tradicional, tocant ara de forma automàtica.
Truja Truja de fusta
Estat original Comptaria amb truja de fusta i posiblement peces de formigó, així com mecanismes per al seu toc manual.
Estat anterior Fins la restauració estava instal·lada a la seua finestra en regular estat. Comptava amb truja de ferro Manclús vella i estava mecanitzada amb motor de vol continu (09) i martell (03).
Estat actual Actualment està instal·lada al seu lloc original, a la finestra oest de la Sala de les Campanes amb truja de fusta. Per al seu toc automàtic compta amb electromall i motor d'impulsos.
Mecanismes de toc (09) motor d'impulsos i electromartell
Intervencions En 1951 va ser fosa amb la Mitjana als tallers dels Hnos. Roses de Silla (València), sent dedicada a la titular del temple i pujada a la torre. La casa Manclús la va mecanitzar als anys 70, substituïnt la truja de fusta per altra de ferro i instal·lant un martell i motor de vol continu per al seu toc automàtic. En abril de 2012 va ser baixada del campanar per iniciar els treballs de restauració, netejan-la per dins i per fora i mecanitzant-la amb motor d'impulsos i electromall. En juny del mateix any tornà restaurada a la torre. Aquests treballs van ser realitzats per 2001 TÉCNICA Y ARTESANÍA.
Protecció Protecció genèrica al trobar-se en un immoble protegit (Bé de Rellevància Local). En conseqüència les intervencions en les campanes han de ser comunicades a la Direcció General del Patrimoni Cultural Valencià adjuntant el projecte prèviament a l'inici dels treballs.
Valoració Campana interessant. Pot refondre´s en cas de trencament després de documentar-la.
Instal·lació La instal•lació és original cal conservar-la per protegir la sonoritat i altres valors culturals. Qualsevol mecanització haurà de conservar aquestes qualitats, reproduir els tocs tradicionals i permetre els tocs manuals.
Notes

Autors de la documentació

 • MARTÍN NOGUERA, F. Xavier (20-10-1999)
 • ALEPUZ CHELET, Joan [Documentació de la restauració de la campana] (10-07-2012)
Editor ALEPUZ CHELET, Joan
Actualització 29-06-2014
38 Fotos
 • Tornar cap enrere
 • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
  Campaners de la Catedral de València
  © Campaners de la Catedral de València (2021)
  campaners@hotmail.com
  : 23-01-2021
  Convertir a PDF