Sant Roc (2) - Parròquia de l'Assumpció de la Mare de Déu - FOIOS (COMUNITAT VALENCIANA)

(Referència 2424)

Localització Sala de les Campanes
Diàmetre 85
Vora 8
Pes aproximat 356
FonedorROSES, HERMANOS (SILLA)
Any fosa 1947
Descripció La campana porta una inscripció amb el nom del poble i la data de fundició al terç: "# # FOYOS AÑO 1947 #". Al mig trobem la marca de fàbrica: "FUNDICION / DE / CAMPANAS / DE / ROSES hnos. / SILLA (VALENCIA)". Finalment compta al mig peu amb una pregaria a Sant Roc, patró del municipi, extreta de les Letanies del sants: "# # SAN ROQUE RUEGA POR NOSOTROS #". Aquestes inscripcions combienen fòrmules tradicionals amb altres noves. Per una banda la pregaria de la Letania dels Sants està present a les campanes des del segle XVI, afegint la indicació del poble al que pertany la campana. Aquesta és més típica de les inscripcions dels anys 40, quan després de la destrucció de campanes en 1936 i que moltes de les conservades no tornàren a les torres originàries per no indicar-ho les inscripcions, es va generalitzar la costum de incloure el nom del poble.
Terç (T) (2 cordons)
(06) "# # FOYOS AÑO 1947 #"
(2 cordons)
(Garlanda vegetal)
Mig (M) (00) (Creu)
(03) (marca de fábrica) "FUNDICION / DE / CAMPANAS / DE / ROSES hnos. / SILLA (VALENCIA).
(06) (Sant Roc)
(09) (Escut franquista)
Mig peu (MP) (2 cordons)
(06) "# # SAN ROQUE RUEGA POR NOSOTROS #"
(2 cordons)
Peu (2 cordons)
(2 cordons)
Tocs tradicionals de campanes Vols manuals des de la Sala de les Campanes, repics des dels peus de la torre i mig vol per als difunts.
Tocs actuals de campanes Conserva la seua utilització tradicional, tocant ara de forma automàtica.
Truja Fusta 2001 Técnica y Artesanía
Estat original Comptaria amb truja de fusta i posiblement peces de formigó, així com mecanismes per al seu toc manual.
Estat anterior Fins la restauració estava instal·lada a la seua finestra en regular estat. Comptava amb truja de ferro Manclús vella i estava mecanitzada amb motor de vol continu (03) i martell (09).
Estat actual Actualment està instal·lada al seu lloc original, a la finestra oest de la Sala de les Campanes amb truja de fusta. Per al seu toc automàtic compta amb electromall i motor d'impulsos.
Mecanismes de toc (09) motor d'impulsos, electromall
Intervencions En 1947 va ser fosa amb la Mitjana als tallers dels Hnos. Roses de Silla (València), sent dedicada al patró del municipi i pujada a la torre. La casa Manclús la va mecanitzar als anys 70, substituïnt la truja de fusta per altra de ferro i instal·lant un martell i motor de vol continu per al seu toc automàtic. En abril de 2012 va ser baixada del campanar per iniciar els treballs de restauració, netejan-la per dins i per fora i mecanitzant-la amb motor d'impulsos i electromall. En juny del mateix any tornà restaurada a la torre. Aquests treballs van ser realitzats per 2001 TÉCNICA Y ARTESANÍA.
Protecció Protecció genèrica al trobar-se en un immoble protegit (Bé de Rellevància Local). En conseqüència les intervencions en les campanes han de ser comunicades a la Direcció General del Patrimoni Cultural Valencià adjuntant el projecte prèviament a l'inici dels treballs.
Valoració Campana interessant. Pot refondre´s en cas de trencament després de documentar-la.
Instal·lació La instal•lació és original cal conservar-la per protegir la sonoritat i altres valors culturals. Qualsevol mecanització haurà de conservar aquestes qualitats, reproduir els tocs tradicionals i permetre els tocs manuals.
Notes

Autors de la documentació

 • MARTÍN NOGUERA, F. Xavier (20-10-1999)
 • ALEPUZ CHELET, Joan [Documentació de la restauració de la campana] (10-07-2012)
Editor ALEPUZ CHELET, Joan
Actualització 29-06-2014
29 Fotos
 • Tornar cap enrere
 • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
  Campaners de la Catedral de València
  © Campaners de la Catedral de València (2021)
  campaners@hotmail.com
  : 19-01-2021
  Convertir a PDF