Maria (5) - Parròquia de Santa Maria del Mar - VALÈNCIA - COMUNITAT VALENCIANA

(Referència 2413)

Localització Sala de les Campanes
Diàmetre 117
Altura del bronze 92
Vora 12
Pes aproximat 927
FonedorROSES, HERMANOS (SILLA)
Any fosa 1940
Descripció La campana compta en primer lloc amb la següent inscripció al terç, indicant l'advocació a la que està dedicada: "# # # MARIA # # #". Seguidament al mig trobem aquesta inscripció: "SANTA MARIA ORA PRONOBIS / LAS CINCO CAMPANAS SE / HICIERON CON MOTIVO DEL / RETORNO DEL SMO. CRISTO / A SU MORADA DESPUES DE / LA VICTORIA SIENDO CURA / ECONOMO D. RICARDO CLIMENT / MARTINEZ- / MAYO DE 1940". La primera línia conté una aclamació en espanyol i llatí a la Mare de Déu, procedent de les Lletanies de Maria. La part en llatí la podem traduir com: "PREGA PER NOSALTRES". La resta de la inscripció serveix de document històric del conjunt de campanes. En ella indica que amb motiu de la tornada del patró del Grau (que durant la Guerra Civil va estar amagat a un domicili particular i després a l'Ajuntament de la Ciutat) es varen fondre les noves campanes de la torre.

Seguidament trobem la marca de fàbrica, rodejant l'Escut Nacional, un element comú a les campanes industrials: "Ctrs. ROSES HERMANOS / SILLA - (VALENCIA)". Finalment, al mig peu indica el nom de la parròquia per a la qual va ser fosa: "# # PARROQUIA DE SANTA MARIA DE VILLANUEVA DEL GRAO. VALENCIA # #". Aquestes inscripcions són característiques entre les campanes foses en acabar la Guerra Civil (1936-1939), ja que durant aquesta centenars de campanes es retiraren dels campanars sense cap inventari. Com que les inscripcions no indicaven el lloc de procedència, la major part no es recuperaren en acabar el conflicte. Aquest fet determinà un canvi en les inscripcions, com va ser aquest el cas, on passaren a indicar el nom del poble.
Anses Anses decorades amb caps d'animals.
Terç (T) (2 cordons)
"# # # MARIA # # #"
(2 cordons)
(garlanda vegetal)
Mig (M) (00) (Creu)
(03) "SANTA MARIA ORA PRONOBIS / LAS CINCO CAMPANAS SE / HICIERON CON MOTIVO DEL / RETORNO DEL SMO. CRISTO / A SU MORADA DESPUES DE / LA VICTORIA SIENDO CURA / ECONOMO D. RICARDO CLIMENT / MARTINEZ- / MAYO DE 1940"
(06) (Marca de fàbrica rodejant l'Escut Nacional) "Ctrs. ROSES HERMANOS / SILLA - (VALENCIA)"
(09) (imatge de la Puríssima)
Mig peu (MP) (02) (04) (08) (10) (Decoració vegetal)
(2 cordons)
(03) "# # PARROQUIA DE SANTA MARIA DE VILLANUEVA DEL GRAO. VALENCIA # #"
(2 cordons)
Peu (2 cordons)
(2 cordons)
Tocs tradicionals de campanes Es voltejava des de la mateixa Sala de les Campanes per mitjà d'una corda i ballesta. També repicava.
Tocs actuals de campanes Volteja i repica automàticament. Toca les hores.
Truja Ferro Manclús Vella.
Estat original Comptava amb truja de fusta de perfil tradicional valencià, feta per la casa fonedora. A més disposaria d'una ballesta per voltejar-la.
Estat actual Es troba en regular estat de conservació, instal·lada a una de les finestres de la Sala de les Campanes. Disposa de truja de ferro i està mecanitzada amb motor d'impulsos i electromall monofàsic. A més compta amb batall lligat i reforçat amb cable de seguretat. La part interior de la campana està coberta per una capa de brutícia (excrements de colom principalment), que dificulta la comprensió de les inscripcions i afecta a la sonoritat del bronze.
Mecanismes de toc Motor de vol continu (03), electromall (09)
Intervencions L'any 1940 es varen fondre les noves campanes de la parròquia als tallers de la foneria dels Hermanos Roses de Silla (València). Aquesta és la Gran del conjunt, dedicada a la Mare de Déu, titular del temple parroquial. Després de beneïda es va pujar al campanar. L'any 1964, la foneria de Salvador Manclús del Grau la va mecanitzar. La truja de fusta va ser canviada per altra de ferro i es va instal·lar un motor de vol continu per a voltejar automàticament. Abans de 1999 ja s'havia canviat el motor per altre d'impulsos i comptava amb electromall trifàsic.
Propostes La instal·lació actual de la campana no té cap vinculació amb la tradició local ni ajuda a la conservació del bronze, per tant es deuria procedir a la restauració del conjunt. La campana es deuria baixar de la torre, netejant el bronze per dins i fora. La truja actual es deu canviar per altra de fusta, de perfil tradicional local.
Protecció Protecció genèrica per trobar-se tant en un edifici protegit (Parròquia de Santa Maria del Mar - Bé de de Rellevància Local) com en l'entorn d'un BIC (Drassanes). En conseqüència les intervencions en les campanes han de ser comunicades a la Direcció General del Patrimoni Cultural Valencià adjuntant el projecte prèviament a l'inici dels treballs.
Valoració Campana interessant. Pot refondre´s en cas de trencament després de documentar-la.
Instal·lació La instal•lació ha segut substituïda i cal reconstruir-la per restaurar els valors sonors i culturals de l´instrument, així com els tocs tradicionals.
Notes La seua nota musical segons notes de Manclús és: MI GRAVE.

Autors

 • MARTÍN NOGUERA, F. Xavier (30-09-1999)
 • ALEPUZ CHELET, Joan [Documentació de la campana] (07-05-2015)
Editor ALEPUZ CHELET, Joan
Actualització 29-03-2016
27 Fotos
 • Tornar cap enrere
 • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
  Campaners de la Catedral de València
  Buscar campana, campanar, població, fonedor, epigrafia, any fosa, autor, article
  © Campaners de la Catedral de València (2019)
  campaners@hotmail.com
  : 18-10-2019
  Convertir a PDF