Mare de Déu de l'Assumpció (8) - Parròquia de l'Assumpció de la Mare de Déu - BIAR (COMUNITAT VALENCIANA)

(Referència 2348)

Localització Sala de les Campanes
Diàmetre 134
Altura del bronze 105
Vora 10
Pes aproximat 1393
FonedorMANCLÚS, SALVADOR
Any fosa 1972
Descripció Compta en primer lloc amb la següent inscripció al terç, indicant l'advocació a la que està dedicada: "NTRA. SRA. DE LA ASUNCION". Seguidament al mig té la marca de fàbrica, element habitual a les campanes industrials: "FUNDICION / DE / SALVADOR MANCLUS / C. INDUSTRIA, 37 / VALENCIA". Seguidament, també al mig, està aquesta inscripció: "PARROQUIA DE BIAR/ SE REFUNDIO EN EL AÑO 1.972 / SIENDO CURA PARROCO / D. MANUEL ABAD CERDAN". En ella indica el lloc per al qual estava destinada, la data en que es va refondre i el rector que estava eixe any al front de la parròquia.
Terç (T) (3 cordons)
(06) "NTRA. SRA. DE LA ASUNCION"
(3 cordons)
(garlanda amb motius catòlics)
Mig (M) (00) (Crucifix)
(03) (marca de fàbrica) "FUNDICION / DE / SALVADOR MANCLUS / C. INDUSTRIA, 37 / VALENCIA".
(06) "PARROQUIA DE BIAR/ SE REFUNDIO EN EL AÑO 1.972 / SIENDO CURA PARROCO / D. MANUEL ABAD CERDAN"
(09) (imatge de la Mare de Déu de l'Assumpció)
Mig peu (MP) (5 cordons)
(cordó gruix)
Peu (3 cordons)
Tocs actuals de campanes Volteja i repica automàticament.
Truja Fusta Valverde.
Estat anterior La documentació efectuada el 01-12-1998 va documentar l'estat de la campana previ a la restauració. Aquesta estava instal·lada amb truja de ferro de Manclús a una de les finestres de la Sala de les Campanes i mecanitzada amb motor de vol continu i electromall monofàsic. Disposava de batall lligat.
Estat actual Es troba en bon estat de conservació. Està ubicada a una de les finestres de la Sala de les Campanes amb truja de fusta de perfil tradicional valencià i mecanitzada amb motor de vol continu i electromall monofàsic. Disposa de batall lligat i reforçat amb cable de seguretat.
Mecanismes de toc (09) motor d'impulsos i electromall monofàsic, (03) ballesta)
Intervencions La campana va ser refosa l'any 1972 als tallers de la foneria de Salvador Manclús del Grau de València a causa del trencament d'una més antiga. Aprofitant la refosa es va dotar la campana de truja de ferro i es mecanitzà amb motor de vol continu i electromall trifàsic. L'any 2008 Valverde va baixar la campana per procedir a la restauració. La truja es va canviar per altra de fusta de perfil tradicional valencià i es va netejar el bronze per dins i per fora. Finalment la mecanització es va renovar per un motor d'impuls i electromall monofàsic. El batall també es va canviar per altre nou.
Protecció Protecció genèrica al trobar-se en un BIC declarat. En conseqüència les intervencions en les campanes han de ser comunicades a la Direcció General del Patrimoni Cultural Valencià adjuntant el projecte prèviament a l'inici dels treballs.
Valoració Campana interessant. Pot refondre´s en cas de trencament després de documentar-la.
Instal·lació La instal•lació és original cal conservar-la per protegir la sonoritat i altres valors culturals. Qualsevol mecanització haurà de conservar aquestes qualitats, reproduir els tocs tradicionals i permetre els tocs manuals.
Notes

Autors de la documentació

 • MARTÍN NOGUERA, Francesc Xavier [Documentació de l'estat de la campana] (01-12-1998)
 • VALVERDE [Restauración de la campana] (2008)
 • ALEPUZ CHELET, Joan [Documentació de la campana] (14-03-2015)
Editor ALEPUZ CHELET, Joan
Actualització 20-08-2016
10 Fotos
 • Tornar cap enrere
 • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
  Campaners de la Catedral de València
  © Campaners de la Catedral de València (2021)
  campaners@hotmail.com
  : 22-06-2021
  Convertir a PDF