Maria del Carme (3) - Parròquia de Sant Bertomeu - PETRER - COMUNITAT VALENCIANA

(Referència 2338)

Localització Torre dreta
Diàmetre 56
Altura del bronze 49
Vora 4
Pes real 102
FonedorROSES SOLER, JUAN BAUTISTA
Any fosa 1946
Descripció Al terç trobem la següent inscripció: "# MARIA # / # A MONTE CARMELO ORA PRO NOBIS ANNO MCMXLVI #", que es pot traduir com: "MARIA DEL MONT CARMEL PREGA PER NOSALTRES ANY 1946". Aquesta oració s'inspira en les Letanies dels Sants, cantada en determinades celebracions litúrgiques per implorar la seua protecció i que utilitza com a resposta l'expressió "prega per nosaltres". Al mig està la marca de fàbrica: JUAN Bta ROSES / FUNDICION / CAMPANAS / ADZANETA / Pvcia VALENCIA". Finalment al mig peu trobem el nom del poble i la data de la campana: "# PETREL ANNO MCMXLVI #", es a dir: "PETRER ANY 1946". La costum de que les inscripcions indiquen el nom del poble es va generalitzar a partir de 1939, després que centenars de campanes es retiraren de les seues torres sense un inventari o control, no podent retornar moltes a las llocs originals per no indicar les incripcions quins eren.
Terç (T) (cordó)
(00) "# MARIA #"
(cordó)
"# A MONTE CARMELO ORA PRO NOBIS#"
(cordó)
(02) (04) (08) (10) (ramet amb flors)
Mig (M) (00) (marca de fàbrica) "JUAN Bta ROSES / FUNDICION / CAMPANAS / ADZANETA / Pvcia VALENCIA"
(03) (Mare de Déu)
(06) (Creu)
(09) (Escut d'Espanya)
Mig peu (MP) (2 cordons)
(00) "# PETREL ANNO MCMXLVI #"
(2 cordons)
Peu (2 cordons)
Tocs actuals de campanes Volteja i repica de forma automática.
Truja Ferro Manclús vella
Estat original Comptava amb una truja de fusta instal·lada per Juan Bta. Roses i mecanismes per al seu toc manual.
Estat actual ESTÀ BADADA, EN CONSEQÜÈNCIA DEURIA SER PARALITZADA INMEDIATAMENT I BAIXADA DE LA TORRE PER REFONDRE-LA. LA CAUSA DEL TRENCAMENT HA ESTAT LA INSTAL·LACIÓ ACTUAL AIXÍ COM EL MATERIAL AMB QUE VA SER FOSA.
Mecanismes de toc (03) electromall, (09) motor de vol continu.
Intervencions L'any 1946 va ser fosa amb altres dos campanes per la torre esquerra de la Parròquia a càrrec de Juan Bta. Roses Soler. Posteriorment la casa Manclús la va mecanitzar, substituïnt la truja de fusta per una de ferro i mecanitzant-la amb motor de vol continu i electromall. A principis de 2014 es va badar.
Protecció Protecció genèrica al trobar-se en un immoble protegit (Bé de Rellevància Local). En conseqüència les intervencions en les campanes han de ser comunicades a la Direcció General del Patrimoni Cultural Valencià adjuntant el projecte prèviament a l'inici dels treballs.
Valoració Protecció genèrica al trobar-se en un immoble protegit (Bé de Rellevància Local). En conseqüència les intervencions en les campanes han de ser comunicades a la Direcció General del Patrimoni Cultural Valencià adjuntant el projecte prèviament a l'
Instal·lació La instal•lació ha segut substituïda i cal reconstruir-la per restaurar els valors sonors i culturals de l´instrument, així com els tocs tradicionals.
Notes

Autors de la documentació

 • MARTÍN NOGUERA, F. Xavier (15-11-1999)
 • ALEPUZ CHELET, Joan (27-12-2013)
 • ALEPUZ CHELET, Joan (19-04-2014)
Editor ALEPUZ CHELET, Joan
Actualització 25-05-2014
18 Fotos
 • Tornar cap enrere
 • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
  Campaners de la Catedral de València
  © Campaners de la Catedral de València (2020)
  campaners@hotmail.com
  : 22-10-2020
  Convertir a PDF