Santa Bàrbera (5) - Parròquia de Sant Bertomeu - PETRER - COMUNITAT VALENCIANA

(Referència 2337)

Localització Torre dreta
Diàmetre 98
Pes real 554
FonedorROSES SOLER, JUAN BAUTISTA
Any fosa 1946
Descripció Compta amb aquesta inscripció al terç: "# BARBARA # ADQUIRIDA POR LA COMISION RESTAURADORA (DESTRUIDO EN LA GUERRA ESPAÑOLA / 1936-1939) SIENDO ALCALDE D. NICOLAS ANDREU Y CURA D. JESUS ZARAGOZA.". Al mig trobem la marca de fàbrica: "JUAN Bta ROSES / FUNDICION CAMPANAS / ADZANETA ALBAIDA". Finalment al mig peu el nom del poble i la marca de fàbrica: "# PETREL AÑO 1946 #".

Aquestes inscripcions resulten un document sobre el context en que va ser fosa la campana. Al igual que el conjunt es va adquirir en 1946 quan estava en actiu la Comisió Restauradora de la parròquia per tal de recuperar el edifici dels danys que va patir en 1936, de manera que es va voler deixar constància a les inscripcions de la campana. La costum de que les inscripcions indiquen el nom del poble es va generalitzar a partir de 1939, després que centenars de campanes es retiraren de les seues torres sense un inventari o control, no podent retornar moltes a las llocs originals per no indicar les incripcions quins eren. En aquest cas a més indica el nom del rector i l'alcalde, que segurament serien membres de la comisió.
Espatlla (H) (02) (04) (08) (10) (triangle decorat)
Terç (T) (cordó)
"# BARBARA # ADQUIRIDA POR LA COMISION RESTAURADORA (DESTRUIDO EN LA GUERRA ESPAÑOLA "
(cordó)
"1936-1939) SIENDO ALCALDE D. NICOLAS ANDREU Y CURA D. JESUS ZARAGOZA."
(cordó)
(02) (04) (08) (10) (medalló amb àngels)
Mig (M) (00) (Creu amb pedestal i àngels)
(03) (escut franquiste)
(06) (marca de fàbrica) "JUAN Bta ROSES / FUNDICION CAMPANAS / ADZANETA ALBAIDA"
(09) (imatge de la Mare de Déu dels Desamparats)
(02) (04) (08) (10) (pensament)
Mig peu (MP) (2 cordons)
(06) "# PETREL AÑO 1946 #"
(2 cordons)
Peu (3 cordons)
Tocs actuals de campanes Volteja i repica de forma automàtica.
Truja Ferro Manclús vella
Estat original Comptava amb una truja de fusta instal·lada per Juan Bta. Roses i mecanismes per al seu toc manual.
Estat actual Es troba en un regular estat de conservació, ubicada a la Sala de les Campanes de la Torre Dreta. Està instal·lada amb truja de ferro i mecanitzada amb motor de vol continu i electromall. El conjunt deuria ser restaurat per recuperar la truja de fusta, seguint aquesta el model de l'antra campana que encara la conserva i substituir el actual motor de vol continu per un altre d'impulsos que imitara els tocs tradicionals i facilitara els manuals.
Mecanismes de toc (03) electromall, (09) motor de vol continu
Intervencions L'any 1946 va ser fosa amb altres dos campanes per la torre esquerra de la Parròquia a càrrec de Juan Bta. Roses Soler. Aquesta va ser sufragada per la Comisió Restauradora del temple, encarregada de la seua reconstrucció després de 1936. Posteriorment la casa Manclús la va mecanitzar, substituïnt la truja de fusta per una de ferro i mecanitzant-la amb motor de vol continu i martell.
Protecció Protecció genèrica al trobar-se en un immoble protegit (Bé de Rellevància Local). En conseqüència les intervencions en les campanes han de ser comunicades a la Direcció General del Patrimoni Cultural Valencià adjuntant el projecte prèviament a l'inici dels treballs.
Valoració Campana sense cap valor i que pot refondre´s després de documentar-la.
Instal·lació La instal•lació ha segut substituïda i cal reconstruir-la per restaurar els valors sonors i culturals de l´instrument, així com els tocs tradicionals

Autors de la documentació

 • MARTÍN NOGUERA, F. Xavier (15-11-1999)
 • ALEPUZ CHELET, Joan (27-12-2013)
 • ALEPUZ CHELET, Joan (19-04-2014)
Editor ALEPUZ CHELET, Joan
Actualització 22-05-2014
17 Fotos
 • Tornar cap enrere
 • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
  Campaners de la Catedral de València
  © Campaners de la Catedral de València (2020)
  campaners@hotmail.com
  : 20-10-2020
  Convertir a PDF