Mare de Déu del Pilar (4) - Parròquia de la Mare de Déu del Pilar - BONREPÒS I MIRAMBELL (COMUNITAT VALENCIANA)

(Referència 2277)

Localització Sala de campanes
Diàmetre (en cm) 88
Altura del bronze 74
Vora 10
Pes aproximat (en quilos) 395
FonedorROSES, HERMANOS (SILLA)
Any fosa 1945
Descripció La campana té set anses i dos grups de dos cordons en el terç. Entre els cordons hi ha una inscripció amb el nom del poble, l'any de fosa i l'advocació a la qual està dedicada la campana, en aquest cas està dedicada a la titular de la parròquia i patrona del poble: "✱ MARIA DEL PILAR ✱ BONREPOS AÑO 1945". Seguidament, en el mig hi ha una creu de calvari, l'escut nacional, una imatge de la Mare de Déu del Pilar i la marca de fàbrica: "FUNDICION / DE / CAMPANAS / DE / ROSES Hnos / SILLA (VALENCIA)". En el mig peu hi ha altres dos grups de dos cordons i una inscripció: "✱ A EXPENSAS DE LOS FELIGRESES DE ESTA PARROQUIA SIENDO CURA PARROCO D. JOSE OSCA PELLICER". Per acabar, en el peu hi ha dos grups de dos cordons.

Les inscripcions són molt típiques dels anys 40. Com que la Guerra Civil va suposar la retirada de centenars de campanes dels seus campanars sense un registre o inventari en acabar el conflicte en restaven moltes en magatzems. La majoria no retornaren a les torres, ja que les inscripcions no ho indicaven. Per aquest motiu va generalitzar-se el costum de què les inscripcions indicaren el nom del poble i en alguns casos dades sobre les autoritats locals o el rector.
Espatlla (H) (cordó)
Terç (T) (2 cordons)
"✱ MARIA DEL PILAR ✱ BONREPOS AÑO 1945"
(2 cordons)
(garlanda vegetal)
Mig (M) (00) (Creu)
(03) (marca de fàbrica) "FUNDICION / DE / CAMPANAS / DE / ROSES Hnos / SILLA (VALENCIA)"
(06) (imatge de la Mare de Déu del Pilar)
(09) (Escut nacional)
Mig peu (MP) (2 cordons)
"✱ A EXPENSAS DE LOS FELIGRESES DE ESTA PARROQUIA SIENDO CURA PARROCO D. JOSE OSCA PELLICER"
(2 cordons)
Peu (2 cordons)
(2 cordons)
Tocs tradicionals de campanes Seria voltejada manualment des de la mateixa sala de campanes i repicada des dels peus del campanar amb una llarga corda unida al batall.
Tocs actuals de campanes Volteja i repica automàticament.
Truja Ferro Manclús Vella.
Estat original Comptaria amb truja de fusta instal·lada per la casa fonedora. Possiblement, tindria algun mecanisme per tocar-la manualment, com una ballesta i una llarga corda unida al batall per repicar-la des dels peus del campanar.
Estat anterior Comptava amb un martell trifàsic, instal·lat durant la mecanització, i que ha estat després, segurament per avaria d'aquest.
Estat actual La campana es troba en un regular estat de conservació, instal·lada a la Sala de les Campanes amb truja de ferro. Està mecanitzada amb motor de vol continu i electromall. A més compta amb batall lligat i reforçat amb cable de seguretat.
Mecanismes de toc Motor de vol continu (03) i electromall (09).
Intervencions L'any 1945 va ser adquirit un nou conjunt de campanes amb destí al campanar de la parròquia per tal de substituir al perdut en 1936. El rector D. José Oscá les va encarregar a la foneria dels Hnos. Roses de Silla, sent aquesta la més gran del conjunt. Com indiquen les inscripcions de la campana es va sufragar a expenses dels devots de la parròquia, sent beneïda i pujada al campanar. La casa Manclús la va mecanitzar als anys 70, substituint la truja de fusta per altra de ferro i mecanitzant-la amb motor de vol continu i electromall.
Propostes La instal·lació actual no imita els tocs tradicionals i facilita el seu toc manual, per tant, s'hauria d'iniciar la seua restauració per tal de recuperar l'estat original de la campana. Aquesta devia ser baixada del campanar per netejar-la per dins i fora, recuperant la truja de fusta de perfil tradicional valencià. Finalment, seria recomanable mecanitzar-la amb motor d'impulsos, que imitara els tocs tradicionals i permetera tocar-la manualment. També seria recomanable canviar l'electromall.
Protecció Protecció genèrica al trobar-se en un immoble protegit (Bé de Rellevància Local). En conseqüència les intervencions en les campanes han de ser comunicades a la Direcció General del Patrimoni Cultural Valencià adjuntant el projecte prèviament a l'inici dels treballs.
Valoració Campana interessant. Pot refondre´s en cas de trencament després de documentar-la.
Instal·lació La instal.lació ha segut substituïda i cal reconstruir-la per restaurar els valors sonors i culturals de l´instrument, així com els tocs tradicionals
Notes Interessant dins del joc

Autors de la documentació

  • MARTÍN NOGUERA, Francesc Xavier (21-09-1999)
  • ALEPUZ CHELET, Joan [Documentació fotogràfica i fitxa.] (17-09-2014)
Editor de la fitxa ALEPUZ CHELET, Joan
Actualització 20-03-2024
23 Fotos
  • Fitxa reduïda (PDF)
  • Tornar cap enrere
  • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
    Campaners de la Catedral de València
    © Campaners de la Catedral de València (2024)
    campaners@hotmail.com
    Actualització: 29-03-2024
    Convertir a PDF

    Connectats: 97 Visitants: 96 Usuaris: 1 - servidor