Mare de Déu del Pilar (4) - Parròquia de la Mare de Déu del Pilar - BONREPÒS I MIRAMBELL (COMUNITAT VALENCIANA)

(Referència 2277)

Localització Sala de les Campanes
Diàmetre 88
Altura del bronze 74
Vora 10
Pes aproximat 395
FonedorROSES, HERMANOS (SILLA)
Any fosa 1945
Descripció En primer lloc trobem al terç el nom del poble, l'any de fosa i l'advocació a la que està dedicada la campana: "# BONREPOS AÑO 1945 # MARIA DEL PILAR"; en aquest cas està dedicada a la titular de la parròquia i patrona del poble. Al terç està la marca de fàbrica: "FUNDICION / DE / CAMPANAS / DE / ROSES Hnos / SILLA (VALENCIA)". Finalment al mig peu trobem el nom del rector del moment en que va ser fosa i una al·lusió als mecenes de la campana: "# A EXPENSAS DE LOS FELIGRESES DE ESTA PARROQUIA SIENDO CURA PARROCO D. JOSE OSCA PELLICER".

Les incripcions són molt típiques dels añs 40. Com que la Guerra Civil va suposar la retirada de centenars de campanes dels seus campanars sense un registre o inventari en acabar el conflicte restaven moltes en almacens. La majoria no retornaren a les torres ja que les inscripcions no ho indicaven. Per aquest motiu va generalitzar-se la costum de que les inscripcions indicaren el nom del poble i en alguns casos dades sobre les autoritats locals o el rector.
Espatlla (H) (cordó)
Terç (T) (2 cordons)
"# MARIA DEL PILAR# BONREPOS AÑO 1945"
(2 cordons)
(garlanda vegetal)
Mig (M) (00) (Creu)
(03) (marca de fàbrica) "FUNDICION / DE / CAMPANAS / DE / ROSES Hnos / SILLA (VALENCIA)"
(06) (imatge de la Mare de Déu del Pilar)
(09) (Escut franquista)
Mig peu (MP) (2 cordons)
"# A EXPENSAS DE LOS FELIGRESES DE ESTA PARROQUIA SIENDO CURA PARROCO D. JOSE OSCA PELLICER"
(2 cordons)
Peu (2 cordons)
(2 cordons)
Tocs tradicionals de campanes Seria voltejada manualment des de la mateixa Sala de les Campanes i repicada des dels peus del campanar amb una llarga corda unida al batall.
Tocs actuals de campanes Volteja i repica automàticament.
Truja Ferro Manclús Vella.
Estat original Comptaria amb truja de fusta instal·lada per la casa fonedora. Suposem que tindria algun mecanisme per tocar-la manualment, com una ballesta i una llarga corda unida al batall per repicar-la des dels peus del campanar.
Estat anterior Comptava amb un martell trifàsic, instal·lat durant la mecanització, i que ha estat retirar per trencament del mateix.
Estat actual La campana es troba en un regular estat de conservació, instal·lada a la Sala de les Campanes amb truja de ferro. Està mecanitzada amb motor de vol continu i electromall. A més compta amb batall lligat i reforçat amb cable de seguretat. La instal·lació actual no imita els tocs tradicionals i facilita el seu toc manual, per tant es deuria iniciar la seua restauració per tal de recuperar l'estat original de la campana. Aquesta deuria ser baixada del campanar per netejar-la per dins i fora, recuperant la truja de fusta de perfil tradicional valencià. Finalment seria recomanable mecanitzar-la amb motor d'impulsos, que imitara els tocs tradicionals i permetera tocar-la manualment. També seria recomanable canviar el electromall.
Mecanismes de toc Motor de vol continu (03) i electromall (09).
Intervencions L'any 1945 va ser adquirit un nou conjunt de campanes amb destí al campanar de la parròquia per tal de substituir al perdut en 1936. El rector D. José Oscá les va encarregar a la foneria dels Hnos. Roses de Silla, sent aquesta la més gran del conjunt. Com indiquen les inscripcions de la campana es va sufragar a expenses dels devots de la parròquia, sent beneïda i pujada al campanar. La casa Manclús la va mecanitzar als anys 70, substituïnt la truja de fusta per altra de ferro i mecanitzant-la amb motor de vol continu i electromall.
Protecció Protecció genèrica al trobar-se en un immoble protegit (Bé de Rellevància Local). En conseqüència les intervencions en les campanes han de ser comunicades a la Direcció General del Patrimoni Cultural Valencià adjuntant el projecte prèviament a l'inici dels treballs.
Valoració Campana interessant. Pot refondre´s en cas de trencament després de documentar-la.
Instal·lació La instal.lació ha segut substituïda i cal reconstruir-la per restaurar els valors sonors i culturals de l´instrument, així com els tocs tradicionals
Notes Interessant dins del joc

Autors de la documentació

 • MARTÍN NOGUERA, F. Xavier (21-09-1999)
 • ALEPUZ CHELET, Joan (17-09-2014)
Editor ALEPUZ CHELET, Joan
Actualització 24-10-2014
23 Fotos
 • Tornar cap enrere
 • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
  Campaners de la Catedral de València
  © Campaners de la Catedral de València (2020)
  campaners@hotmail.com
  : 25-11-2020
  Convertir a PDF